Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.
Les mer om rådsmøtet
Foran folkeavstemningen om EF-medlemskap i 1972 hevdet ja-sida at vi ikke ville få solgt varene våre om vi stemte nei. Etter folkets nei i 1972 trådte frihandelsavtalen som gir tollfrihet for industrivarer, unntatt fisk og landbruksvarer, i kraft 1. juli 1973. Denne påstanden satte ja-sida fram også foran folkeavstemningen om EU-medlemskap i 1994.
Vi får ikke bare solgt varene våre uten medlemskap i EU, vi får solgt varene våre uten EØS-avtalen også. Frihandelsavtalen trer automatisk i kraft dersom EØS-avtalen sies opp.
Vi lot oss ikke skremme verken i 1972 eller 1994. Vi lar oss ikke skremme nå heller. Ikke la oss bli en part i tollkrigen mellom de store. Vi bør heller feire at vi ikke er en del av EUs tollunion og at vi har en egen valuta som vi kan regulere etter det som passer norsk økonomi best. Ikke det som passer EUs økonomi best.
Trump har startet en handelskrig med uvisst utfall. Flere og flere tviler på USAs sikkerhetsgaranti. Svaret fra de største media og fra Ja til EU-partiene er som alltid: Nå må vi blidgjøre EU ved å innføre problematiske EU-direktiv snarest mulig. Aller helst med EU-medlemskap.
EØS-avtalen beskytter ikke Norge mot EU-toll, og EU har heller ikke varslet innføring av vernetoll.
EU-kommisjonens president Von der Leyen beroliget Støre med at Norge er en del av EUs indre marked og vil fortsette å være en del av EUs indre marked. Støre sier at dette ikke er noen garanti mot EU-toll. Slik innrømmer både han og Von der Leyen at EØS-avtalen ikke beskytter oss mot en EU-toll. Da Norge i 2018 fikk unntak fra EUs vernetoll på stål ble det ikke begrunnet med EØS-avtalen, men at eksporten var svært begrenset. Når et land innfører vernetoll for å beskytte sin egen industri må alle land behandles likt. Verdens handelsorganisasjon, WTO, bryr seg ikke om EØS-avtalen eller andre frihandelsavtaler.
Situasjonen nå er en helt annen enn i 2018. USA behandler nå hvert enkelt land forskjellig ut ifra hvor stort handelsoverskudd de har med USA. EUs varslede svar er å innføre toll på varer fra USA, ikke en vernetoll overfor alle land i verden.
EU er helt avhengig av norsk gass og norsk fisk. Aluminium og silisium er det EU kaller kritiske råvarer. Å legge toll på disse vil bare øke kostnadene for EUs industri og gjøre den enda mindre konkurransedyktig.
Det er ingen grunn for Norge til å bli part i handelskrig mellom USA og EU.
EU taper på toll mot Norge. USA innførte 20% toll mot EU og 15% toll mot Norge. Denne er utsatt i 90 dager, men ikke avlyst. Norge har handelsunderskudd mot USA, EU har et stort handelsoverskudd mot USA. EUs industri, spesielt bilindustrien, konkurrerer med USA. Det gjør norsk industri i svært liten grad. Norge har ingen interesse av å bli en part i en handelskrig mellom EU og USA. Ved å ikke være en del av handelskrigen mellom EU og Kina får vi kinesiske elbiler tollfritt, mens EU-land må legge på opptil 45% i toll. Dette er årsaken til at kinesiske elbiler er billigere i Norge enn i Sverige.
Det er ingen grunn til å være redd for arbeidsplassene, Norge vil få solgt varene sine.
Stort bilde i toppen: Einar Frogner på talerstolen på Nei til EUs rådsmøte 26.–27. april 2025. (Foto: Eivind Formoe)