Minneord om Berit Ås
Berit Ås vil bli husket som en modig og visjonær leder som aldri ga opp kampen for det hun trodde på.
Berit Ås var født i Fredrikstad 10. april 1928 og gikk ut av tiden 14. september 2024. Som en av grunnleggerne av Sosialistisk Venstreparti og partiets første leder, var hun allerede i 1975 en foregangskvinne. Hun var stortingsrepresentant fra 1973 til 1977.
Berit Ås la ned en stor innsats mot norsk medlemskap i EU (tidligere EEC). Hun var sentral i Kvinneaksjonen mot EEC, en tverrpolitisk gruppe som kjempet mot Norges medlemskap i det europeiske fellesskapet. Ås mente at medlemskap ville true Norges suverenitet og økonomiske selvstendighet, og hun var spesielt opptatt av hvordan EU-politikken kunne påvirke kvinners rettigheter og arbeidsforhold.
Over hele landet tok aksjonen initiativ til og gjennomførte egne kvinnemøter. De var også aktive med husbesøk. En skulle kanskje tro at dette initiativet fra starten av ble varmt ønsket velkommen av Folkebevegelsens ledelse, men som referert i Dag Seierstads bok «Folkets sa nei»: «Da fikk de beskjed av det hellige triumviratet (Haugestad, Kalheim og Eckhoff) at det var uanstendig å blande 'kvinnesak' inn i et så alvorlig spørsmål som Norges medlemskap i EF.»
Hennes engasjement i EU-motstanden var preget av en dyp overbevisning om at Norges framtid lå utenfor unionen. Hun var en utrettelig forkjemper for nasjonal selvbestemmelse og sosial rettferdighet, og hennes arbeid har satt varige spor i norsk politikk og samfunnsliv.
Også etter EU-kampen i 1994 var Berit Ås aktiv i Nei til EU både på sentralt og lokalt plan. Hun satt blant annet som varamedlem i styret for Akershus Nei til EU 1997–2006. Da Nei til EU skulle danne sin egen komite for å jobbe med feiringen av Norge som selvstendig stat i 2005, var Berit Ås en naturlig del av denne. Og hun leverte som vanlig viktige bidrag inn i dette arbeidet, som resulterte i egen bok og en festforestilling.
Berit Ås var æresmedlem i Nei til EU og aktiv i Asker Nei til EU til det siste.
I 1971 ledet hun sammen med Karla Skaare det som ble kjent som «kvinnekuppet», hvor kvinner oppnådde flertall i tre av Norges største kommunestyrer. I 1983 grunnla hun Kvinneuniversitetet og senere Kvinneuniversitetet i Norden. Hun lærte oss å avsløre hersketeknikkene som særlig brukes til å holde kvinner nede. Ås mente ikke det bare finnes fem eller at bare kvinner opplever hersketeknikker, men valgte å fokusere på fem hersketeknikker som et pedagogisk grep i den konteksten hun diskuterte dem i. Skarp og analytisk inspirerte hun til kritisk tenkning langt utenfor kvinnebevegelsen.
Berit Ås vil bli husket som en modig og visjonær leder som aldri ga opp kampen for det hun trodde på. Hennes arv lever videre gjennom alle oss som ble inspirert av hennes arbeid og engasjement.
Hvil i fred, Berit Ås. Din kamp for rettferdighet og likestilling glemmes ikke.