Nei til EUs stand under Arendalsuka. Fra venstre: Baard Sylfest Furholt, Tom Kjetil Murberg, Tor Tveide, Ole Langeland, Helga Hustveit og Karl-Sverre Holdal.

Organisasjonsbygging

Organisasjonsbygging handler om å gjøre vår grasrotorganisasjon større og holde den ved like.

Arbeidet med organisasjonsbygging er avgjørende og veldig konkret – det handler om å verve nye mennesker inn i organisasjonen, holde kontakten med de medlemmene vi allerede har og la de engasjere seg. Under finner du tips til hvordan å bygge Nei til EU sterkere. 

 

📢 Verving 

Basisen for et godt lag er medlemmer – og gjerne mange av dem. Hvis en har mange medlemmer øker også sjansen for at en har en del engasjerte folk, som ønsker å drive laget fremover, og som videre samler flere folk og skaper aktivitet og liv ute i fylkene.  

Aktivitet i lokal- og fylkeslag er den beste måten å verve medlemmer på. Et synlig lokal- og fylkeslag vil gi flere gode grunner til å melde seg inn i organisasjonen. 

Medlemsverving er altså det viktigste vi gjør for å holde grasrotorganisasjonen vår ved like. Under finner du tips og triks til vellykket vervearbeid.  

Planlegg arbeidet 

Verving er noe vi må gjøre gjennom hele året, og det kan være lurt å legge en plan for arbeidet. 

Tips til planleggingen 

  • Lag en konkret plan. Det er viktig at planen er konkret og inneholder klare målsetninger og arbeidsfordeling. 
  • Kartlegg situasjonen. Hvor mange medlemmer har laget? Hvilke rutiner har laget for vervearbeidet? 
  • Finn en målsetning. Det gjelder både for gjennomføringen av selve arbeidet og hva som er målsetningen for antall nye medlemmer. 
  • Finn ut når nasjonale verveuker er. Det kan være greit å koble seg på nasjonale verveuker. Man kan få både inspirasjon og giv når hele landet holder på. 
  • Evaluer. Det er viktig i etterkant å evaluere arbeidet dere har gjort. Hva har fungert eller eventuelt ikke fungert? Nådde dere målet dere satt dere? Hva kan dere ta med inn i neste plan. 

 

(Teksten fortsetter under bildet)

Stand i Tromsø 11.juni2022.jpg
Bilde fra stand i Tromsø 11. juni 2022.

Hvor og når skal man verve?

  • Benytt muligheten på stand.  Mange deltar også på andre politiske arenaer, f.eks. i partier eller organisasjoner i nei-alliansen, eller man kan ha stand på markeder i sitt område.    
  • Benytt muligheten på åpne møter og markeringer. 
  • Bruk annonser i aviser og sosiale medier. Gjennom ulike medier når en ut til ulike grupper. 
  • Telefonverving og dør-til-dør. Å ta direkte kontakt med potensielle medlemmer enten via telefon eller dør-til-dør er en god måte å verve medlemmer på. 

 

Verving på 1-2-3

  • Det viktigste er å spørre! De fleste dere møter har aldri blitt spurt om å være med i Nei til EU. 
  • Finn ut hva som interesserer den du snakker med. Bruk det som utgangspunkt og vinkle det inn på EU. Slik viser du hvordan personens engasjement henger sammen med hva vi jobber med. 
  • Få fram hvorfor Nei til EU trenger medlemmer og at de betaler medlemskontingent. Trenger du gode argumenter for hvorfor noen skal bli medlem av Nei til EU, gå til denne siden
  • På sosiale medier 
  • Del sentralt sine verveposter 
  • Husk lenke til «bli medlem»-siden på poster dere deler. 

Innmeldingsmetoder  

  • EKSPRESSINNMELDING PÅ VIPPS: Medlemmet trenger bare å åpne linken, velge hvilket medlemskap de ønsker (hovedmedlem eller hustandsmedlem) og taste inn sitt telefonnummer. Medlemmet vil da betale kontingenten direkte i Vipps. Innmelding gjøres her
  • NETTSKJEMA: Benytt i hovedsak skjemaet på nettsidene som metode for innmelding, helst mens man står på stand og snakker med det nye medlemmet. Da får vedkommende velkomst-e-post og faktura automatisk. Metoden krever e-postadresse.    
  • SMS: En kan også melde inn medlemmer via SMS, da skjer betaling umiddelbart over mobilregningen. Man sender meldingen <NEITILEU navn epostadresse postadresse> til 2090. Metoden krever e-postadresse, og at mobilnummeret er registrert på medlemmet og ikke er sperret for betalingstjenester. Kontingenten for første året blir trukket over mobilregningen for hovedmedlemskap. Kvittering kommer umiddelbart. Får man en feilmelding, sjekk hva som mangler. Det er ikke trukket penger før du får kvittering. Alle nye medlemmer mottar en velkomstmelding ved innmelding.   
  • MANUELT: Har det nye medlemmet ikke e-postadresse eller du ikke kan bruke nettskjema eller SMS på stand, ta imot navn, adresse, mobilnummer og fødselsdato, og send informasjonen til: medlem@neitileu.no så ordner sekretariatet innmeldingen og sender ut giro til nye medlemmer etter få dager. Det er viktig at dette sendes inn så fort som mulig. 

Vervekampanje 

Ønsker laget å gjennomføre en lokal vervekampanje utenom de nasjonale kampanjeukene, er det viktig å ha en plan som inneholder klare mål og tiltak og en tydelig arbeidsfordeling. (LENKE) Gå til tips om kampanje for informasjon. 

Du kan bestille vervemateriell i nettbutikken her

(Teksten fortsetter under bildet)

Åpent møte Gjøvik. Foto Einar Wiklund.jpg
Bilde fra et åpent møte på Gjøvik. Foto: Einar Wiklund

 

📢 Medlemspleie 

Medlemspleie handler om hvordan vi som organisasjon tar bare på våre medlemmer, bygger relasjoner og opprettholde medlemmets engasjement og lojalitet. Formålet med medlemspleie er å skape et positivt og inkluderende miljø som oppmuntrer medlemmene til å forbli aktive, delta i organisasjonens aktiviteter og bidra til dens mål. Slik aktiviseres medlemmer. 

Aktivisering av medlemmer er viktig for å bygge organisasjonen sterkere. Noen av de dere har vervet ønsker kun å være støttemedlem, men noen ønsker også å være aktive, eller kan bli det hvis de får muligheten. Det er derfor viktig å ta kontakt med nyinnmeldte for å høre om de er interesserte i å bli aktive. 

Hvordan jobbe med medlemspleie?

  • Kommunikasjon – hold medlemmene informert om organisasjonens aktiviteter, nyheter og hva som jobbes med. 
  • Lytt til medlemmene – søk tilbakemeldinger og meninger fra medlemmene (eksempel: medlemsmøte) og ta hensyn til medlemmenes forslag og behov. 
  • Involvering – gi medlemmer mulighet til å bli involvert i organisasjonens arbeid, få styreverv og delta på stands. 
  • Opplæring – tilby opplæring både i form av politisk og organisatorisk formål. 

 

Purreringing 

Det er ønskelig og viktig at alle lokal- og fylkeslag gjennomfører en ringerunde for gjenverving av tidligere medlemmer to ganger i året. Selv om sentralt sender ut purringer medlemskontingent er det ofte kontakten med lokale nei-folk som får medlemmene til å betale. Dette er en gyllen mulighet til å gjøre noe sosialt i laget også hvis man organiserer en ringedugnad.     

Tips til purreringing for Nei til EU  

Kast deg utpå!  

De du ringer har allerede tatt valget om å bli medlem, du skal bare minne dem på å gjøre noe de allerede ønsker å gjøre. 

Snakk rolig og tydelig. 

Det er lett å forhaste seg, spesielt om man blir nervøs. Trekk pusten og ikke snakk for fort. 

Gjør manuset til ditt eget. 

Nedenfor finner du bare et skjelett for samtalen. Gjør du manuset til ditt eget, føles og høres det mer naturlig ut. 

Smil og vær blid! 

Personen i den andre enden av røret hører at du smiler. Det skaper en positiv opplevelse for begge. 

Avslutt alltid på en hyggelig tone. 

Selv om vedkommende svarer «nei» er det viktig å avslutte på en hyggelig måte slik at personen sitter igjen med et godt inntrykk av organisasjonen. 

Ringemanus

Hei, snakker jeg med (navn)? 

Mitt navn er (navn) og jeg ringer fra Nei til EU (fylkeslag/lokallag). Har du tid til en kort prat? 

Medlemmet svarer «nei» 

(Avtal tidspunkt for når du kan ringe opp igjen og noter deg tidspunktet.) 

Avslutt med «Ha en fin dag videre!» 

Medlemmet svarer «ja» 

Flott! 

Vi ringer rundt til medlemmer som ikke har betalt medlemskontingenten i år. Det er derfor jeg nå ringer til deg. 

Nei til EU er helt avhengig av den støtten du bidrar med for at vi kan fortsette arbeidet vårt, og lurer derfor på om du ønsker å betale årets kontingent? 

Noen personer ønsker ikke å engasjere seg mer enn å betale medlemskontingent og kan være skeptiske til slike telefoner fordi de tror de må gjøre noe. Virker det som medlemmet tenker dette, kan du understreke at du kun er ute etter medlems-kontingent, og at det er helt frivillig å engasjere seg mer enn det.  

Medlemmet svarer «nei» 

Det er helt i orden. Takk for at du tok telefonen og tok en prat med meg. Du er velkommen tilbake til Nei til EU når som helst. Ha en fin dag videre! 

Noter ned navn og medlemsnummer på vedkommende. Når fylkeslaget/lokallaget er ferdig med purreringing sendes informasjon om de som har meldt seg ut til medlem@neitileu.no 

Medlemmet svarer «ja» 

Så bra! 

Vi har to alternative betalingsmetoder. Det ene er at du får tilsendt en faktura på e-post, det andre er at du kan betale med SMS. 

Hvilken metode ønsker du å bruke? 

Betale via SMS 

Meldingen de skal sende er ulikt utfra om de er hovedmedlem eller husstandsmedlem. Sjekk det i medlemsregisteret før du informerer videre.  

NB! Det er viktig at nummeret medlemmet sender melding fra er det samme som er registrert i Hypersys. 

Send melding med NEITILEU BETAL 435/NEITILEU BETAL 260 til 2090 med det nummeret du har registrert i medlemsregisteret. 

Betale via faktura 

Hvis e-post er registrert:  

Da sender jeg en faktura til deg per e-post. Er e-postadressen din (les opp e-postadressen som står i medlemskapet.)? 

Hvis e-post ikke er registrert: 

Jeg ser at vi ikke har registrert en e-postadresse på ditt medlemskap. Hva er din e-postadresse? 

Sørg for at du noterer ned riktig e-postadresse slik at fakturaen kommer fram.  

Avslutt med  

Takk for en trivelig prat og din støtte. Ha en fin dag videre! 

Her er det også mulig å nevne noen av aktivitetene som skjer i ditt fylkeslag/lokallag om personen virker interessert i å engasjere seg mer enn å være støttemedlem.  

📢 Starte opp lokallag 

Har du lyst til å opprette et lokallag i Nei til EU? Initiativet til å starte opp lokallag kan komme fra kontaktpersoner, fylkeslag og medlemmer bosatt i kommunen, samt lokallag i nei-parti og organisasjoner i kommunene. 

Nei til EUs lokallag er, i henhold til de sentrale vedtektene, organisert etter geografiske og stedlige forhold. Det kan enten være i form av en kommune, en by, eller flere mindre steder i geografisk nærhet som går sammen. 

Nedenfor går vi gjennom viktige sider ved det å starte opp et lokallag og en oversikt over hva du bør gjøre før, under og etter et oppstartsmøte.    

For å opprette lokallaget kan man kalle inn til et oppstartsmøte.

  • Få en oversikt over medlemmer og eventuelle kontaktpersoner i kommunen. Fylkeslaget har tilgang på en oversikt over medlemmer og eventuelle kontaktpersoner. Ta kontakt med medlemmer og kontaktpersoner for å kartlegge ønsket om og muligheten for et lokallag. 
  • Nå er det på tide og finne personer som kan tenke seg å sitte i interimstyret. For å kunne være et interimstyre må det finnes tre personer og en må være leder. Interimstyret har som oppgave å forberede det første årsmøtet i lokallaget. Før oppstartsmøtet starter bør et forslag til interimstyre være klart.  
  • Finn sted og dato og skaff et lokale. Dette kan ofte koste penger. Noen ganger fins det penger fra tidligere lokallag (dette vet gjerne tidligere medlemmer av lokallag) ellers vil fylkeslaget vanligvis dekke utgiftene for oppstart. Mulige møteplasser som er gratis er bibliotek, kafeer eller lokaler en kan låne av andre. Tenk gjennom hvor og når oppstartsmøtet legges – tenk på når folk kan være opptatt med jobb eller andre ting og tenk på hvor du legger stedet for at flest mulig kan komme. Det kan være lurt å legge det et sentralt og offentlig sted slik at det er lav terskel for å komme.     
  • Gi informasjon til mulige interesserte. Ta kontakt med ditt fylkeslag eller det sentrale kontoret for hjelp med å sende ut invitasjon til Nei til EUs medlemmer i kommunen, lag et facebook-arrangement, lag en annonse til lokalavisa m.m. Send invitasjon til organisasjoner som du tenker kan være interessert i å komme. 
  • Lag et fokus for møtet som kan vekke interesse. Det kan være å ha et Nei til EU-relatert tema som er relevant for ditt lokale område eller en innleder som kan trekke folk. Ved det siste tilfellet er det viktig å gjøre det tydelig at det er et oppstartsmøte for et lokallag slik at de som kommer er klar over det.

 

Tips til oppstartsmøtet

  • Gjennomføringen av oppstartsmøte er lik et vanlig lokallagsårsmøte ((LENKE)les mer om å arrangere årsmøte her) men det kan ofte være hensiktsmessig å utsette noen vedtak til et ordinært årsmøte.  
  • Møtets viktigste oppgave er å velge et interimstyre.    
  • Noter også kontaktinformasjon på deltagere på møte og oppfordre alle som eventuelt ikke er medlem til å melde seg inn. Dette kan de gjøre på Nei til EUs hjemmeside eller via SMS.    
  • Skriv en protokoll fra møtet. Det fungerer som et stiftelsesdokument. Det er viktig å få med en liste over hvem som har blitt valgt som interimstyre og hvis det ble gjort andre vedtak. 
  • Ta kontakt med fylkeslaget for bistand. Fylkeslaget kan bistå med det praktiske og det formelle.

   

Formelle ting

  • Informer organisasjonen om oppstart. Interimstyret sender melding til fylkeslaget og det sentrale sekretariatet om oppstartsmøte og hvem som utgjør interimstyret.    
  • Leder kaller inn til styremøte for å konkretisere arbeidsplanen og fordele ansvar. 
  • Økonomi og Brønnøysund - se økonomisidene  
  • Gjennomføre et ordinært årsmøte. Etter at lokallaget har kommet i gang kaller dere inn til et årsmøte for å formelt velge styre, vedta budsjett, vedta vedtekter og lage en lokal arbeidsplan. (LENKE TIL GJENNOMFØRING AV ÅRSMØTE) 

Stort bilde i toppen: Nei til EUs stand under Arendalsuka. Fra venstre: Baard Sylfest Furholt, Tom Kjetil Murberg, Tor Tveide, Ole Langeland, Helga Hustveit og Karl-Sverre Holdal. (Foto: Sindre Humberset)

reLATERT

Se alle arrangementer

560 underskrifter på 24 timer

24. sep. 2024

Det manglet ikke på engasjement da Telemark Nei til EU sto på stand under Dyrsku’n og samlet inn underskrifter for veto mot Fornybardirektivet.

Digitale verktøy 

21. sep. 2024

Informasjon om bruk av medlemsregisteret Hypersys og nettsidene neitileu.no.

Maler og logoer

21. sep. 2024

Her finner du ulike maler som kan være til nytte for laget ditt.

Organisasjonskultur

21. sep. 2024

Alle som støtter organisasjonens formål og arbeidsformer kan bli medlem i Nei til EU. Her skal alle møtes med respekt og bli inkludert. Les mer under om hvordan Nei til EU skal være en god organisasjon for alle. 

Utadrettet aktivitet

21. sep. 2024

Det er svært viktig for Nei til EU som organisasjon og folkebevegelse at fylkes- og lokallaga driver bevisst utadrettet virksomhet.  

Økonomi

20. sep. 2024

På denne siden finner du alt du trenger å vite om økonomien i fylkes- eller lokallaget ditt. 

Minneord om Berit Ås

16. sep. 2024

Berit Ås vil bli husket som en modig og visjonær leder som aldri ga opp kampen for det hun trodde på.

Nina Engelbrektson: – Viktigast er råderett over eigne ressursar

23. aug. 2024

Nina Sandal Engelbrektson syns det var grådig kjekt å stå på stand for Gloppen Nei til EU på Sandanedagane 16.–18. august.

«No bad feelings» på stand

14. aug. 2024

– Det er veldig viktig å ha kontakt med folket, og den kontakten får vi her.

Einar Frogner stiller til gjenvalg som Nei til EU-leder

09. aug. 2024

Nei til EUs landsmøte er 8.–10. november. Valgkomiteen, som ledes av Ole Roger Dyrkorn, har nå oppgaven med å få på plass en innstilling til lederskap og styre, samt et direktevalgt råd.

Er EU-motstanden i Norge reaksjonær?

08. aug. 2024

Den norske neisida har lite til felles med EU-motstanderne i Europa.

Nei til EU deltar på Arendalsuka 12.-16. august

08. aug. 2024

Arendalsuka 2024 er snart i gang og Nei til EU står på stand på Kanalplassen gjennom hele uka.