Da opptellingen 28. september 2000 viste flertall mot dansk tilslutning til euroen samlet ungdommer seg og feiret utenfor Folketinget.

20 år siden danskene sa nei til euro 

28. september 2000 sa et flertall av danskene nei til å innføre euroen.  

Folkeavstemningen i 2000 om Danmarks deltagelse i eurosonen ble avholdt den 28. september 2000. Spørsmålet som velgerne skulle ta stilling til, var om Danmark skulle innføre euro den 1. januar 2002. 

Resultatet av avstemningen ble at 53,2 % stemte nei, mens 46,8 % stemte ja. Valgdeltagelsen var hele 87,6 %. 14. september 2003 sa også Sverige nei til å innføre euro med et flertall på 55,9 %. 

Danmark har traktatfestet unntak fra å innføre euro. Det har ikke Sverige. Det skyldes at danskene stemte nei til Maastricht-traktaten i juni 1992. For å få et flertall i en ny folkeavstemning måtte EU innrømme Danmark fire unntak eller forbehold som danskene kaller det.  Sverige er traktatforpliktet til å innføre EU, men til nå har ikke EU villet utfordre det klare nei-flertallet i Sverige.

Dersom Norge skulle melde seg inn i EU er vi traktatfestet til å erstatte den norske krona med euro.

  

Etter folkets dobbelt-nei 25. september 1972 og 28. november 1994 er det ikke mange norske politikere som synes det er en god ide å binde Norge til euro. Etter fallet i oljeprisen sa sentralbanksjef Øystein Olsen det slik 12. februar 2015:  

«En nødvendig justering av kostnadsnivået kan skje på to måter: Gjennom lavere lønnsvekst enn i andre land og ved svakere kronekurs. […] Uten en egen valuta ville situasjonen vært mer utfordrende. Da måtte partene i arbeidslivet gjort jobben alene. Erfaringer fra andre land i Europa viser at det kan være krevende. Med en flytende valutakurs kan den nødvendige justeringen av kostnadsnivået skje raskere og bli mindre smertefull. Kronekursen kan fungere som en stabilisator. Svekkelsen av kronen gjennom høsten i fjor tyder på at denne mekanismen fungerer.» 

De siste kjente meningsmålinger både i Sverige og Danmark viser et klart flertall mot å innføre euro. De så hvordan Island kom seg ut av krisa ved å devaluere mens Hellas var bundet til euro og ble tvunget til å godta EUs ublue krav. 

Stort bilde i toppen: Da opptellingen 28. september 2000 viste flertall mot dansk tilslutning til euroen samlet ungdommer seg og feiret utenfor Folketinget. (Foto: Sindre Humberset)

reLATERT

Se alle arrangementer

Energipolitisk kodespråk

05. juli 2021

Nettkoder bestemmer hvordan strømmen skal flyte, kraftbørser styres og strømpris bestemmes. EU-språket må avkodes.

Vilje til veto

05. juli 2021

Kommer det ikke et EØS-veto i neste stortingsperiode, skal jeg bresere slipset til Jonas Gahr Støre.

Sveits skjermer sitt arbeidsliv mot EU-krav

25. juni 2021

Etter sju års forhandlinger med EU om en ny rammeavtale, har Sveits fått nok. Sveitserne insisterer på fortsatt beskyttelse av et ordnet arbeidsliv samt at landets eget regelverk for statsstøtte og velferdsytelser opprettholdes.

Det neste Stortingets syn på EU og EØS-saker

23. juni 2021

Hva mener representantene som ligger an til å bli valgt?

Det neste Stortinget er delt på midten om ACER 

23. juni 2021

Nei til EU presenterer kandidatundersøkelsen om EU og EØS onsdag 23. juni kl. 10:00 i en direktesendt lansering.

Standpunkt 5-2017

15. juni 2021

Standpunkt 5-2017, publisert september 2017

Hva sier partiprogrammene om EU og EØS?

04. juni 2021

Vi har gjennomgått stortingspartienes programmer foran valget.

Leviathan stiger fram

01. juni 2021

En skapning fra en for lengst glemt fortid begynner å røre på seg igjen.

Vi støtter bøndene!

25. mai 2021

- Vi kan vanskelig unngå å få den mistanken at tilpassing til EU ligger bak regjeringens politikk, men vil håpe at vi tar feil. Landbruket er ofte blitt behandlet som en salderingspost av EU-vennlige styrende politikere.

Miljø og migrasjon i Europa

06. april 2021

Regjeringen omfavner EUs omstridte grensevaktbyrå Frontex og vil selge mer gass til Europa.

Det europeiske kuppet

26. mars 2021

En fersk britisk-nederlandsk historikerstrid kaster lys over skyggefulle sider ved EUs historie. 

Spenner Norge fast i EUs sikkerhetsbelte

26. mars 2021

I verdensbildet til regjeringa er EU svaret på alt, også når det gjelder å sikre vår trygghet og frihet. Selv når EU krenker folkeretten og havretten, og dermed vitale norske interesser.