Da opptellingen 28. september 2000 viste flertall mot dansk tilslutning til euroen samlet ungdommer seg og feiret utenfor Folketinget.

20 år siden danskene sa nei til euro 

28. september 2000 sa et flertall av danskene nei til å innføre euroen.  

Folkeavstemningen i 2000 om Danmarks deltagelse i eurosonen ble avholdt den 28. september 2000. Spørsmålet som velgerne skulle ta stilling til, var om Danmark skulle innføre euro den 1. januar 2002. 

Resultatet av avstemningen ble at 53,2 % stemte nei, mens 46,8 % stemte ja. Valgdeltagelsen var hele 87,6 %. 14. september 2003 sa også Sverige nei til å innføre euro med et flertall på 55,9 %. 

Danmark har traktatfestet unntak fra å innføre euro. Det har ikke Sverige. Det skyldes at danskene stemte nei til Maastricht-traktaten i juni 1992. For å få et flertall i en ny folkeavstemning måtte EU innrømme Danmark fire unntak eller forbehold som danskene kaller det.  Sverige er traktatforpliktet til å innføre EU, men til nå har ikke EU villet utfordre det klare nei-flertallet i Sverige.

Dersom Norge skulle melde seg inn i EU er vi traktatfestet til å erstatte den norske krona med euro.

  

Etter folkets dobbelt-nei 25. september 1972 og 28. november 1994 er det ikke mange norske politikere som synes det er en god ide å binde Norge til euro. Etter fallet i oljeprisen sa sentralbanksjef Øystein Olsen det slik 12. februar 2015:  

«En nødvendig justering av kostnadsnivået kan skje på to måter: Gjennom lavere lønnsvekst enn i andre land og ved svakere kronekurs. […] Uten en egen valuta ville situasjonen vært mer utfordrende. Da måtte partene i arbeidslivet gjort jobben alene. Erfaringer fra andre land i Europa viser at det kan være krevende. Med en flytende valutakurs kan den nødvendige justeringen av kostnadsnivået skje raskere og bli mindre smertefull. Kronekursen kan fungere som en stabilisator. Svekkelsen av kronen gjennom høsten i fjor tyder på at denne mekanismen fungerer.» 

De siste kjente meningsmålinger både i Sverige og Danmark viser et klart flertall mot å innføre euro. De så hvordan Island kom seg ut av krisa ved å devaluere mens Hellas var bundet til euro og ble tvunget til å godta EUs ublue krav. 

Stort bilde i toppen: Da opptellingen 28. september 2000 viste flertall mot dansk tilslutning til euroen samlet ungdommer seg og feiret utenfor Folketinget. (Foto: Sindre Humberset)

reLATERT

Se alle arrangementer

Unionen i venstre speil 

20. okt. 2021

Ennå mangler det viktigste for at venstresiden kan bli til en kraft i det europeiske unionsprosjektet  

Sjølstyre kommer ikke alltid gratis

19. okt. 2021

Hva om det nå likevel kan komme til å koste Norge noe i kroner og øre å forlate EØS?

Plateklassiker fram i lyset igjen  

06. okt. 2021

Den glemte nesten-klassikeren Fløtt deg EEC, du står i veien for sola, skal nå hentes fram i lyset igjen. Marius Lien har tatt på seg oppgaven. 

Standpunkt 3-2021

06. okt. 2021

I dette nummeret kan du lese om hva de nye stortingsrepresentantene mener om EU og EØS, samt Nei til EUs krav til en ny regjering. Det nye Stortinget har tydelig flertall mot EU-medlemskap og en betydelig økning i antallet EØS-motstandere.

Et ydmyket Frankrike gir EU-hæren ny ammunisjon

20. sep. 2021

EU må finne og styrke sin sjel, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i sin årlige tale om unionens tilstand – State of the European Union. Det betyr å lade kanonene.

Det nye Stortingets syn på EU og EØS-saker

17. sep. 2021

Hva mener de valgte stortingsrepresentantene om EU-medlemskap, EØS-avtalen, utredning av alternativer til EØS, vetoretten, ACER og minstelønnsdirektiv?

Nei til EU med klare krav til en ny regjering 

13. sep. 2021

Pressemelding etter valget – 13. september 2021.

EUs demokratidilemma i Maghreb

13. sep. 2021

EUs rolle som demokratipromotør i Nord-Afrika er motstridende, da unionens støtte til autoritære regimer for å sikre stabilitet ved egne grenser før den arabiske våren egentlig ikke kan sies å ha blitt endret selv etter at de har uttalt at de må ‘lære av sine feil’.

Se Nei til EUs partiutspørringer her!

10. sep. 2021

I Nei til EUs valgsendinger har stortingspartiene blitt spurt om aktuelle saker og hva som ellers står i partiprogrammene om EU og EØS. Her kan du se alle utspørringene.

Norway Is Moving to the Left – And Rethinking Its EU Relations

09. sep. 2021

Ahead of the election on 13th of September: The parties opposed to EU mebership and the EEA Agreement — the Red Party, Socialist Left Party and Centre Party — are expected to make significant gains.

Katastrofen i Afghanistan skal sette fart på EU-hæren

06. sep. 2021

«Utenriksminister» Josep Borrell vil bruke fadesen i Afghanistan til å få fart på Europahæren.

Lundteigen som statsministerkandidat!

30. aug. 2021

Rødts førstekandidat fra Buskerud, Linn-Elise Øhn Mehlen, kom med et friskt utspill på Buskerud Nei til EUs folkemøte forrige lørdag: Per Olaf Lundteigen som rødgrønn statsministerkandidat! Forslaget ble møtt med stor applaus. Fra Lundteigen selv, som også satt i møtepanelet, kom det ingen kommentarer.