Europabevegelsens skylapper

Generalsekretær i Europabevegelsen mener EUs fire friheter er en naturlig utvidelse av nasjonalstaten og det nordiske samarbeidet.

Går Norge ut av EØS-avtalen er vi tilbake til 1954, det blir passtvang mellom Norge og Sverige, norske studenter kan ikke studere i Polen og norske pensjonister kan ikke tilbringe sine siste år i Spania.

Tror virkelig Mellem på dette sjøl? Han må da vite at nordmenn studerte i EU-land lenge før EØS-avtalen ble inngått, at EUs utdanningsprogrammer er åpne for flere land utenfor EU bare de betaler. Han må vite at EUs frihet handler om arbeidsmarked, ikke personer. Det er Schengenavtalen som regulerer personers frihet til å krysse landegrenser. Og at det er krav til pass også i dag i de fleste EU-land. 

Selv ikke Mellem kan vel mene at turistlandene Spania og Hellas vil stenge grensene for norske pensjonister?

Vi tror Mellem vet bedre. At de store ordene skal skygge for den siden ved EUs fire friheter som alle andre er bekymret for. At det er innført et fritt arbeidsmarked og tjenestemarked mellom land med lønnsforskjeller på 1 til 10. At bemanningsselskapene, vernet av EU, undergraver byggebransjen i Osloområdet, og dette nå sprer seg til andre regioner og bransjer. At sosial dumping utvikles til ren arbeidslivskriminalitet, og at utviklingen går feil vei tross tiltakspakke etter tiltakspakke.

Det er riktig at det er færre som vil ut av EU etter å ha sett britenes Brexitproblemer. Men den samme meningsmålingen viser at et flertall mener EU er på feil vei. Økt overnasjonalitet, felles valuta og diktering av statsbudsjett er ikke en vinnersak. Det er kommet så langt at de fleste kommentarer, uansett politisk ståsted, ser et EU som ikke makter å løse sine sosiale problem, fordi de fire friheter er traktatfestet og trumfer alle store ord om å lage en sosial union.

reLATERT

Se alle arrangementer

Klassiske nei-skjorter til superpris

23. aug. 2019

Nå har vi funnet skjulte skatter i kjelleren! T-skjortene, med motiv som «Verda er større enn EU», blir nå solgt i nettbutikken til hundre kroner, inkludert frakt.

Kjempedugnad på Arendalsuka

22. aug. 2019

Med 1258 arrangement, 80 000 besøkende i Arendal i løpet av uka, og med flott vær de fleste av dagene i år også, ble Arendalsuka et gedigent arrangement i demokratiets tegn.

Faktasjekk om samhandel i og utenfor EØS

21. aug. 2019

Det verserer mange påstander og skremsler om hva som vil skje med norsk eksport hvis vi går ut av EØS uten at en ny avtale med EU er på plass.

25 år siden «Tokt mot EU»

20. aug. 2019

I dag, 20. august, er det 25 år siden «Tokt mot EU» la til Rådhuskaia i Oslo etter å ha besøkt nær femti steder på veien fra Trondheim.

Under ACERs administrasjon

20. aug. 2019

Debatten om EUs energipakke 4 og ACER fortsetter. Den nye energipakken gir blant annet EUs energibyrå rett til å opprette lokalkontor i enkeltland for ekstra tilsyn.

Maner til kraftigere EØS-offensiv

15. aug. 2019

– Ja-sida er mer i kampmodus om EØS enn nei-sida. Foreløpig. Det må vi gjøre noe med, sa Dag Seierstad da han innledet på skoleringsdagen om EØS i regi av faglig utvalg i Oslo Nei til EU.

Appell på Arendalsuka 2019

14. aug. 2019

Folkestyre, suverenitet, solidaritet og lokaldemokrati er hedersord for Nei til EU, sa Kathrine Kleveland i sin appell i Arendal 13. august 2019.

Tanker om demokrati fra Arendalsuka

13. aug. 2019

Som leder i Nei til EU har jeg som de fleste andre latt meg ryste av den tragiske skyteepisoden i moskeen i Bærum og drapet som ble utført av samme gjerningsmann.

Med Grunnloven i spill

12. aug. 2019

Hvilken rolle bør Grunnloven spille i norsk politikk? En mest mulig tilbaketrukken én, vil mange av oss mene, ettersom strid om forfatningen vitner om et hus i strid med seg selv, om et politisk system der aktørene ikke lenger makter å være enige om hvilke kjøreregler som skal gjelde.

EU presser på for utbygging i norsk natur

12. aug. 2019

Debatten om vindkraftutbygging har gått høyt i sommer. Mange er bekymret for omfattende nedbygging av sårbar norsk natur.

Strømmen styres av EU

09. aug. 2019

Elektrisitetsdirektivet som nå er revidert og som er en del av EU sin nye energipakke 4, levner ingen tvil, strømmen styres av EU.

Ny kamp mot ACER

09. aug. 2019

Nei til EU varsler ny ACER-debatt skrev NTB i sommer, i et oppslag som gikk landet rundt. Hvorfor maser vi om EUs energibyrå igjen?