Europabevegelsens skylapper

Generalsekretær i Europabevegelsen mener EUs fire friheter er en naturlig utvidelse av nasjonalstaten og det nordiske samarbeidet.

Går Norge ut av EØS-avtalen er vi tilbake til 1954, det blir passtvang mellom Norge og Sverige, norske studenter kan ikke studere i Polen og norske pensjonister kan ikke tilbringe sine siste år i Spania.

Tror virkelig Mellem på dette sjøl? Han må da vite at nordmenn studerte i EU-land lenge før EØS-avtalen ble inngått, at EUs utdanningsprogrammer er åpne for flere land utenfor EU bare de betaler. Han må vite at EUs frihet handler om arbeidsmarked, ikke personer. Det er Schengenavtalen som regulerer personers frihet til å krysse landegrenser. Og at det er krav til pass også i dag i de fleste EU-land. 

Selv ikke Mellem kan vel mene at turistlandene Spania og Hellas vil stenge grensene for norske pensjonister?

Vi tror Mellem vet bedre. At de store ordene skal skygge for den siden ved EUs fire friheter som alle andre er bekymret for. At det er innført et fritt arbeidsmarked og tjenestemarked mellom land med lønnsforskjeller på 1 til 10. At bemanningsselskapene, vernet av EU, undergraver byggebransjen i Osloområdet, og dette nå sprer seg til andre regioner og bransjer. At sosial dumping utvikles til ren arbeidslivskriminalitet, og at utviklingen går feil vei tross tiltakspakke etter tiltakspakke.

Det er riktig at det er færre som vil ut av EU etter å ha sett britenes Brexitproblemer. Men den samme meningsmålingen viser at et flertall mener EU er på feil vei. Økt overnasjonalitet, felles valuta og diktering av statsbudsjett er ikke en vinnersak. Det er kommet så langt at de fleste kommentarer, uansett politisk ståsted, ser et EU som ikke makter å løse sine sosiale problem, fordi de fire friheter er traktatfestet og trumfer alle store ord om å lage en sosial union.

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

– Løsningen er det globale samarbeidet. Ikke å slutte seg nærmere til EU

19. feb. 2025

– Det er akkurat nå det gjelder å holde hodet kaldt, det er nå det gjelder å ha is i magen, sier Nei til EU-leder Einar Frogner. Se ny video her!

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Det du bør vite om toll

17. feb. 2025

Hva betyr Trumps toll for norsk eksport? EU har ikke varslet mottiltak som vil ramme Norge.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

Sverige: Devaluering av demokratiet

10. feb. 2025

Mens Norge sa nei, ble Sverige medlem i EU fra januar 1995. Hva er svenske erfaringer med 30 års EU-medlemskap?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.