Hilsen på Norges Bondelags årsmøte

Nei til EU-leder Kathrine Kleveland hilset Norges Bondelags årsmøte på Lillehammer 5. juni.

Gode venner!

Takk for at Nei til EU inviteres og at jeg får hilse dere!

11. juni 1994, altså ei uke unna 25 år siden, var det kampanjestart for EU-kampen i 1994. Kanskje var flere av dere i folketoget i Trondheim eller blant de 1200 i Nidarøhallen etterpå?

Alle organisasjonene i den breie nei-alliansen ble til stor applaus ropt opp på scenen. Det tok tak i et solid tau og dannet det fellesskapet som holdt til seier. Bjørn Iversen, daværende leder i Bondelaget var med og holdt tauet.

Det var ingen selvsagt seier som gjorde at vi fortsatt står utenfor EU. Det var samarbeid, laginnsats og ufattelig mye dugnad og hardt arbeid som gjorde at Norge stemte nei til å bli med i unionen EU.

Tauet holdt.

Da Lars Petter Bartnes på rådsmøtet i Nei til EU i vår minnet om viktigheten av å opprettholde den breie alliansen, lover jeg dere at både styre, rådet og jeg som leder var lydhøre.

Det er en utfordring å holde bredden samlet, og ja, jeg vet at noe av dette har med EØS-debatt å gjøre.

Nei til EU er en beredskapsorganisasjon i EU-spørsmålet. Men kampen mot EU i dag foregår først og fremst som en kamp mot EUs påvirkning i Norge og det skjer via EØS-avtalens påføring av regler og direktiv.

Ut over et svekka arbeidsliv og kamp om nasjonal kontroll over energipolitikken, vil jeg nevne en aktuell og konkret sak:

Norske honningbier er blant verdens friskeste, noen sier de friskeste biene i verden. Vi bruker ikke antibiotika.

Sammen med Norges Birøkterlag og en samlet opposisjon på Stortinget er vi sjokkerte og sterkt bekymra for at Norge via EØS skal innføre EUs dyrehelselov som med åpne øyne vil gi oss sykdommer som åpen yngelråte.

Bondelaget har alltid vært en aktiv støttespiller, fra praktisk samarbeid med medlemsregisteret som ble trygt plassert hos Bondelaget i 1991, til alle dugnadstimer og alle tillitsverv dere har bidratt med, slik vi i dag har Birte Usland i AU.

Nei til EU er både takknemlig for – og avhengige av – den økonomiske støtten fra Norsk landbrukssamvirke for å opprettholde aktiviteten på det nivået vi har over hele landet. Støtten gir oss muskler til fortsatt å være beredskapsorganisasjon i EU-spørsmålet og motarbeide innførsel av EUs politikk.

Motstanden mot EØS-har vært tydelig siden før den ble vedtatt. Nei til EU vil at EU skal ha mindre – ikke mer – makt i norsk politikk og hverdag.

Vi har både EØS-tilhengere og EØS-motstandere med i Nei til EU. Vi har plass til flere engasjerte tillitsvalgte, så velkommen til å ta plass i fylkesstyrer, og som engasjerte medlemmer, om Bondelaget vil påvirke Nei til EU enda mer.

Og er du ikke medlem så ordner vi det på et blunk. Vi hadde medlemsvekst i fjor!

Takk for samarbeid og støtte! Takk for at dere lager maten vår – og lykke til med gode vedtak i morra!

Foto: Camilla Larsen

reLATERT

Se alle arrangementer

Klassiske nei-skjorter til superpris

23. aug. 2019

Nå har vi funnet skjulte skatter i kjelleren! T-skjortene, med motiv som «Verda er større enn EU», blir nå solgt i nettbutikken til hundre kroner, inkludert frakt.

Kjempedugnad på Arendalsuka

22. aug. 2019

Med 1258 arrangement, 80 000 besøkende i Arendal i løpet av uka, og med flott vær de fleste av dagene i år også, ble Arendalsuka et gedigent arrangement i demokratiets tegn.

25 år siden «Tokt mot EU»

20. aug. 2019

I dag, 20. august, er det 25 år siden «Tokt mot EU» la til Rådhuskaia i Oslo etter å ha besøkt nær femti steder på veien fra Trondheim.

Maner til kraftigere EØS-offensiv

15. aug. 2019

– Ja-sida er mer i kampmodus om EØS enn nei-sida. Foreløpig. Det må vi gjøre noe med, sa Dag Seierstad da han innledet på skoleringsdagen om EØS i regi av faglig utvalg i Oslo Nei til EU.

Appell på Arendalsuka 2019

14. aug. 2019

Folkestyre, suverenitet, solidaritet og lokaldemokrati er hedersord for Nei til EU, sa Kathrine Kleveland i sin appell i Arendal 13. august 2019.

Tanker om demokrati fra Arendalsuka

13. aug. 2019

Som leder i Nei til EU har jeg som de fleste andre latt meg ryste av den tragiske skyteepisoden i moskeen i Bærum og drapet som ble utført av samme gjerningsmann.

Solidarisk EU-motstand på Ungdom mot EUs sommerleir

07. aug. 2019

Ungdom mot EUs sommerleir var i år på Skogstad leirsted på Eina i Oppland 25.–28. juli. Unge motstandere fra alle landsdeler, og tre dansker deltok.

Spis is for norsk landbruk

06. aug. 2019

I år er det 25 år siden nordmenn stemte nei til EU for andre gang. I EU-kampen i 1994 var et av de viktigste spørsmålene om landbrukspolitikken skulle bestemmes i Brussel eller på Stortinget.

Europabevegelsens skylapper

05. aug. 2019

Generalsekretær i Europabevegelsen mener EUs fire friheter er en naturlig utvidelse av nasjonalstaten og det nordiske samarbeidet.

Dagen retter baker for smed

23. juli 2019

I sin lederartikkel 19. juli velger Dagen overskriften «Nei til EU splitter nei-bevegelsen». Det er en drøy påstand som ikke kan få stå uimotsagt.

Nei til EU hilste Bygdeungdomslaget

16. juli 2019

Norges Bygdeungdomslag arrangerer årsmøte og landsstevne i Hof i Vestfold uka 15. – 21. juli. Leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland hadde kort vei denne gangen og hilste årsmøtet i hjemkommunen Holmestrand.

Folket vil ha mindre EU-makt i Norge

19. juni 2019

Flertallet mot norsk EU-medlemskap er solid. Motstanden mot EØS-avtalen er også betydelig, særlig om folk får valget mellom EØS og en handelsavtale.