Hilsen på Norges Bondelags årsmøte

Nei til EU-leder Kathrine Kleveland hilset Norges Bondelags årsmøte på Lillehammer 5. juni.

Gode venner!

Takk for at Nei til EU inviteres og at jeg får hilse dere!

11. juni 1994, altså ei uke unna 25 år siden, var det kampanjestart for EU-kampen i 1994. Kanskje var flere av dere i folketoget i Trondheim eller blant de 1200 i Nidarøhallen etterpå?

Alle organisasjonene i den breie nei-alliansen ble til stor applaus ropt opp på scenen. Det tok tak i et solid tau og dannet det fellesskapet som holdt til seier. Bjørn Iversen, daværende leder i Bondelaget var med og holdt tauet.

Det var ingen selvsagt seier som gjorde at vi fortsatt står utenfor EU. Det var samarbeid, laginnsats og ufattelig mye dugnad og hardt arbeid som gjorde at Norge stemte nei til å bli med i unionen EU.

Tauet holdt.

Da Lars Petter Bartnes på rådsmøtet i Nei til EU i vår minnet om viktigheten av å opprettholde den breie alliansen, lover jeg dere at både styre, rådet og jeg som leder var lydhøre.

Det er en utfordring å holde bredden samlet, og ja, jeg vet at noe av dette har med EØS-debatt å gjøre.

Nei til EU er en beredskapsorganisasjon i EU-spørsmålet. Men kampen mot EU i dag foregår først og fremst som en kamp mot EUs påvirkning i Norge og det skjer via EØS-avtalens påføring av regler og direktiv.

Ut over et svekka arbeidsliv og kamp om nasjonal kontroll over energipolitikken, vil jeg nevne en aktuell og konkret sak:

Norske honningbier er blant verdens friskeste, noen sier de friskeste biene i verden. Vi bruker ikke antibiotika.

Sammen med Norges Birøkterlag og en samlet opposisjon på Stortinget er vi sjokkerte og sterkt bekymra for at Norge via EØS skal innføre EUs dyrehelselov som med åpne øyne vil gi oss sykdommer som åpen yngelråte.

Bondelaget har alltid vært en aktiv støttespiller, fra praktisk samarbeid med medlemsregisteret som ble trygt plassert hos Bondelaget i 1991, til alle dugnadstimer og alle tillitsverv dere har bidratt med, slik vi i dag har Birte Usland i AU.

Nei til EU er både takknemlig for – og avhengige av – den økonomiske støtten fra Norsk landbrukssamvirke for å opprettholde aktiviteten på det nivået vi har over hele landet. Støtten gir oss muskler til fortsatt å være beredskapsorganisasjon i EU-spørsmålet og motarbeide innførsel av EUs politikk.

Motstanden mot EØS-har vært tydelig siden før den ble vedtatt. Nei til EU vil at EU skal ha mindre – ikke mer – makt i norsk politikk og hverdag.

Vi har både EØS-tilhengere og EØS-motstandere med i Nei til EU. Vi har plass til flere engasjerte tillitsvalgte, så velkommen til å ta plass i fylkesstyrer, og som engasjerte medlemmer, om Bondelaget vil påvirke Nei til EU enda mer.

Og er du ikke medlem så ordner vi det på et blunk. Vi hadde medlemsvekst i fjor!

Takk for samarbeid og støtte! Takk for at dere lager maten vår – og lykke til med gode vedtak i morra!

Foto: Camilla Larsen

reLATERT

Se alle arrangementer

Nye medlemmer på Bondetinget

12. juni 2019

Å produsere mat er ingen privatsak. Det er mer og mer en allmenninteresse, sa Bondelagets leder Lars Petter Bartnes i sin tale til årsmøte på Lillehammer 5. juni, der tillitsvalgte fra hele landet satte hverandre i stevne.

Flertallet mener EU har for mye makt i Norge

12. juni 2019

Det er et klart flertall som mener EU har for mye makt i Norge, viser en ny meningsmåling. Folket er delt i spørsmålet om handelsavtale eller EØS.

25 år sidan Nei til EU-kampanjestart

11. juni 2019

11. juni 1994 starta den den store kampanjen for å få folk til å seie nei til norsk EU-medlemskap. I Trondheim var det stort folketog gjennom gatene og ein stappfull Nidarøhall med mange talarar.

25 år siden folkets nei

06. juni 2019

28. november 2019 er det 25 år siden folket sa nei til EU i en folkeavstemning. Nei til EU skal feire jubileet gjennom hele året, og vi runder av med en stor fest 29. november.

EU-valg i Norge og EU

31. mai 2019

EU-valget sist helg ga et EU-parlament med sterkere polarisering og fragmentering, men først og fremst en større usikkerhet om veien videre for EU.

Møtte Rødt på Stortinget

29. mai 2019

Kontaktmøter med både partier og organisasjoner i neialliansen er viktig. Mandag 27. mai var nestleder Idar Helle og leder Kathrine Kleveland invitert til Stortinget for å møte partiet Rødt.

Neialliansen gjorde jobben

24. mai 2019

Rådsmøtet i vår hadde rekordpåmelding, og leder i Bondelaget, Lars Petter Bartnes minte Nei til EUs tillitsvalgte om viktigheten av å beholde bredden i nei-alliansen.

EU-guiden kjem i sjette utgåve

23. mai 2019

Vett-abonnentar får no sjette utgåve av EU-guiden som vedlegg til Standpunkt. Dei førre utgåvene har vorte distribuert i tusenvis av eksemplar til skular over heile landet.

Norske bier trues av EU-regler

20. mai 2019

Norske honningbiers helse er truet, om nye EU-regler for dyrehelse får overstyre norsk regelverk via EØS-avtalen.

Biene trues av EØS-regler

14. mai 2019

Nei til EU og Norges Birøkterlag ber om møte med landbruks- og matminister Olaug Bollestad om smitterisikoen ved at norske grenser åpnes for EU-bier.

Vett nr 2 2019: EU-guiden

14. mai 2019

Ny utgave av Nei til EUs innføringshefte om EU og Norges forhold til EU. Det du må vite på 48 sider.

Standpunkt 2-2019

09. mai 2019

I dette nummeret av Standpunkt kan du lese om at EØS-avtalen griper inn i det kommunale selvstyret. Og Nei til EU feirer at det er 25 år siden folkeavstemningen i 1994.