Hilsen på Norges Bondelags årsmøte

Nei til EU-leder Kathrine Kleveland hilset Norges Bondelags årsmøte på Lillehammer 5. juni.

Gode venner!

Takk for at Nei til EU inviteres og at jeg får hilse dere!

11. juni 1994, altså ei uke unna 25 år siden, var det kampanjestart for EU-kampen i 1994. Kanskje var flere av dere i folketoget i Trondheim eller blant de 1200 i Nidarøhallen etterpå?

Alle organisasjonene i den breie nei-alliansen ble til stor applaus ropt opp på scenen. Det tok tak i et solid tau og dannet det fellesskapet som holdt til seier. Bjørn Iversen, daværende leder i Bondelaget var med og holdt tauet.

Det var ingen selvsagt seier som gjorde at vi fortsatt står utenfor EU. Det var samarbeid, laginnsats og ufattelig mye dugnad og hardt arbeid som gjorde at Norge stemte nei til å bli med i unionen EU.

Tauet holdt.

Da Lars Petter Bartnes på rådsmøtet i Nei til EU i vår minnet om viktigheten av å opprettholde den breie alliansen, lover jeg dere at både styre, rådet og jeg som leder var lydhøre.

Det er en utfordring å holde bredden samlet, og ja, jeg vet at noe av dette har med EØS-debatt å gjøre.

Nei til EU er en beredskapsorganisasjon i EU-spørsmålet. Men kampen mot EU i dag foregår først og fremst som en kamp mot EUs påvirkning i Norge og det skjer via EØS-avtalens påføring av regler og direktiv.

Ut over et svekka arbeidsliv og kamp om nasjonal kontroll over energipolitikken, vil jeg nevne en aktuell og konkret sak:

Norske honningbier er blant verdens friskeste, noen sier de friskeste biene i verden. Vi bruker ikke antibiotika.

Sammen med Norges Birøkterlag og en samlet opposisjon på Stortinget er vi sjokkerte og sterkt bekymra for at Norge via EØS skal innføre EUs dyrehelselov som med åpne øyne vil gi oss sykdommer som åpen yngelråte.

Bondelaget har alltid vært en aktiv støttespiller, fra praktisk samarbeid med medlemsregisteret som ble trygt plassert hos Bondelaget i 1991, til alle dugnadstimer og alle tillitsverv dere har bidratt med, slik vi i dag har Birte Usland i AU.

Nei til EU er både takknemlig for – og avhengige av – den økonomiske støtten fra Norsk landbrukssamvirke for å opprettholde aktiviteten på det nivået vi har over hele landet. Støtten gir oss muskler til fortsatt å være beredskapsorganisasjon i EU-spørsmålet og motarbeide innførsel av EUs politikk.

Motstanden mot EØS-har vært tydelig siden før den ble vedtatt. Nei til EU vil at EU skal ha mindre – ikke mer – makt i norsk politikk og hverdag.

Vi har både EØS-tilhengere og EØS-motstandere med i Nei til EU. Vi har plass til flere engasjerte tillitsvalgte, så velkommen til å ta plass i fylkesstyrer, og som engasjerte medlemmer, om Bondelaget vil påvirke Nei til EU enda mer.

Og er du ikke medlem så ordner vi det på et blunk. Vi hadde medlemsvekst i fjor!

Takk for samarbeid og støtte! Takk for at dere lager maten vår – og lykke til med gode vedtak i morra!

Foto: Camilla Larsen

reLATERT

Se alle arrangementer

Ny vår for EFTA i jubileumsåret?

18. feb. 2020

Frihandelsforbundet EFTA runder 60 år. Det som en gang var Vest-Europas største handelsblokk har blitt en europeisk lilleputt i skyggen av EU. Kan EFTA få en ny vår?

Nei til EU møtte Bondelaget i «Korntørka»

12. feb. 2020

Møterommet het Korntørka da leder i Bondelaget Lars-Petter Bartnes og generalsekretær Sigrid Hjørnegård møtte generalsekretær Thomas Haug og leder Kathrine Kleveland i Nei til EU onsdag morgen.

Tallenes tale?

06. feb. 2020

Norge er annerledes nå enn det var 25 år siden, skriver generalsekretæren i sin faste spalte i Standpunkt.

Meldeplikt til EU? Nei takk, sier ordførere fra Island og Norge

20. jan. 2020

Norske og islandske ordførere og kommuneforvaltere ber regjeringene snu.

Perspektiver på EU

20. jan. 2020

Nei til EUs Jubileumsseminaret 29. november 2019 samlet mange tilhørere som ville høre om erfaringene fra den store nei-kampen i 1994 – og hva lærdommene bør være for oss i dag.

Regjeringen må bevare norske honningbiers helse

14. jan. 2020

Vi kan ikke godta at norske honningbiers helse, som er i verdensklasse, trues av nye EØS-regler som vil la EU-birøktere få komme med sine bier over Norges grenser.

Natur og Ungdom med fornyet EU-motstand

09. jan. 2020

- Når vi kun har det neste tiåret på å halvere hele verdens utslipp mener jeg at Norge ikke bør bli mer bundet av mål om frihandel og fri konkurranse, sier Therese Husgstmyr Woie, nyvalgt leder av Natur og Ungdom.

Fortsatt på vakt

07. jan. 2020

Under 25-årsjubileet for nei-seieren i 1994, dukket naturlig nok spørsmålet opp: Vil Ja-sida prøve seg igjen?

Nye regler for den felleseuropeiske julefeiring

20. des. 2019

Denne teksten er skrevet av Odd Børretzen til boka Lesebok 1994, som ble delt ut til alle husstander i Norge (1,8 millioner) i forkant av folkeavstemningen om EU-medlemskap i 1994.

Standpunkt 1-2020

20. des. 2019

I dette nummeret av Standpunkt kan du lese om vervekampanjer i Ungdom mot EU og Nei til EU, om brexit, feiring av 25-årsjubileet for folkerøystinga i 1994, om anken i ACER-søksmålet, og mykje meir.

Takk for innsatsen, Anne!

09. des. 2019

I dag, 9. desember, fyller Anne Enger 70 år.

Fantastisk fest for folkets nei!

30. nov. 2019

Fredag 29. november var en hele neisiden samlet for å feire at det er 25 år siden det norske folket sa nei til EU-medlemskap i folkeavstemningen 28. november 1994. Over 300 EU-motstandere fikk fine gode historier, kultur, politikk og samhold.