Nei til EUs landbrukspolitiske konferanse 20. oktober på Landbrukets hus i Oslo. (Foto: Morten Harper / Nei til EU.)

– Utenfor EU har Norge en større grad av kontroll over matproduksjonen

Utfordringer for landbruket i EU, matforsyning og genredigering var tema for årets landbrukspolitiske konferanse. Nå kan du se hele konferansen i opptak.

Leder av Nei til EUs landbrukspolitiske utvalg, Kjell Erik Brandstadmoen, kunne ønske et førtitalls tilhørere velkommen til den landbrukspolitiske konferansen fredag 20. oktober.

Simen Solbakken, som er styremedlem i GMO-nettverket og assisterende næringspolitisk sjef i Norges Bondelag, innledet om konsekvenser for matprodusenter og forbrukere  ved bruk av GMO og genredigering.

Solbakken påpekte at det norske regelverket er blant verdens strengeste: – Det skiller seg fra andre lands lover ved det i tillegg til risiko for helse og miljø, også skal vektlegges samfunnsnytte, etikk og bærekraft som selvstendige vurderingskriterier.

Lavere prisvekst enn EU

Christian Anton Smedshaug, daglig leder i AgriAnalyse og forfatter av boken «Kan jordbruket fø verden?» som er aktuell i ny utgave, reiste spørsmålet «kan jordbruket fø verden mot 2050?», og innledet om EU og Europa i global
matforsyning.

– Naturgitte forhold kan aldri bli like, og må utlignes med tollvern herfra til evigheten. Derfor egner landbruksvarer seg så dårlig for frihandel, forklarte Smedshaug. Og la til:

– Utenfor EU har Norge en større grad av kontroll over matproduksjonen, og dette kan politisk utnyttes til gunst for befolkning og samfunnsøkonomi. Landbruk er en strategisk viktig faktor for et land å ha kontroll over.

Smedshaug påpekte videre at prisveksten i Norge på matvarer har vært lavere enn gjennomsnittet i EU, som tyder på at de norske stabiliserende tiltakene virker.

Mat i krise

Nationen-journalist Lars Bilit Hagen innledet om situasjonen for matproduksjon i EUs
store landbruksland. Han har skrevet artikkelserien Mat i krise etter en reportasjereise i flere EU-land.

Hagen fortalte blant annet om bønder som er kritisk til den industrielle kjøttproduksjonen i Tyskland. Over halvparten av importert kjøtt til Norge kommer fra Tyskland.

– Jeg opplever at bøndene ønsker å gjøre det bra, men at landbrukssystemet og høy gjeld gjør at behandlingen av dyrene blir satt i andre rekke, fortalte Hagen.

Presentasjoner fra innledningene

 

Opptak av konferansens første del

Opptak av konferansens andre del

Stort bilde i toppen: Nei til EUs landbrukspolitiske konferanse 20. oktober på Landbrukets hus i Oslo. (Foto: Morten Harper / Nei til EU.)

reLATERT

Se alle arrangementer

Gå med Nei til EU 1. mai!

26. april 2024

1. mai markerer arbeidernes dag og Nei til EU samles over hele landet for å vise styrke og solidaritet i kampen for sosial rettferdighet.

Årsmøte i Nord-Trøndelag Nei til EU

18. april 2024

Det ble få endringer i sammensettinga av styret i NT Nei til EU på årsmøtet den 19. mars. Ny i styret ble Anita Dahl, mens det ble gjenvalg av de styremedlemmene og varamedlemmene som var på valg. Jon Olav Forbord ble gjenvalgt som leder.

Protokoll fra fylkesårsmøtet i Buskerud Nei til EU 2024

19. mars 2024

Fylkesårsmøtet i Buskerud Nei til EU 2024 ble avholdt på Kongsberg 9. mars 2024. Her finner du protokollen fra årsmøtet.

Norge har flere verktøy i landbrukspolitikken utenfor EU

19. mars 2024

Bondeopprør i EU viser hvor viktig det er at Norge og landbruket holdes utenfor EU

Vedtekter Buskerud Nei til EU

18. mars 2024

Buskerud Nei til EUs vedtekter ble sist endret på årsmøtet i mars 2024.

– Folkestyret er sterkt truet

12. mars 2024

– Folkestyreutvalget har konkludert med at folkestyret er sterkt truet med EØS-avtalen, sa Fanny Voldnes, som sitter i Folkestyreutvalget som la fram sin EØS-rapport 12. mars.  

Beholde handlefrihet til å forby GMO

26. feb. 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU om Genteknologiutvalgets innstilling Genteknologi i en bærekraftig fremtid.

Vel møtt til årsmøte i ditt fylkeslag! 

22. feb. 2024

Nei til EUs fylkeslag er nå i gang med gjennomføring av årsmøter.  

Minneord Paul Magnus Gamlemshaug 

15. feb. 2024

Den 6. februar fikk vi den triste beskjeden at vår venn og kollega i Aust-Agder Nei til EU, Paul Magnus Gamlemshaug, var gått bort. 

Tiden er inne for å skrinlegge frihandelsavtalene med Mercosur!

14. feb. 2024

De siste ukene har bønder demonstrert over store deler av Europa. Typisk aksjoneres det mot dårlige vilkår, for lav inntekt og vanskelige fremtidsutsikter, men misnøyen kan ses i sammenheng med den nyliberalistiske landbrukspolitikken EU har ført i flere tiår.

Del 7 Beredskap i en urolig tid

12. feb. 2024

Denne delen omhandler fire områder innen beredskap: mat, transport, helse og energi.

Peter Ørebech (1948–2024) 

16. jan. 2024

En juridisk tungvekter for nasjonal suverenitet har gått bort.