Nei til EUs landbrukspolitiske konferanse 20. oktober på Landbrukets hus i Oslo. (Foto: Morten Harper / Nei til EU.)

– Utenfor EU har Norge en større grad av kontroll over matproduksjonen

Utfordringer for landbruket i EU, matforsyning og genredigering var tema for årets landbrukspolitiske konferanse. Nå kan du se hele konferansen i opptak.

Leder av Nei til EUs landbrukspolitiske utvalg, Kjell Erik Brandstadmoen, kunne ønske et førtitalls tilhørere velkommen til den landbrukspolitiske konferansen fredag 20. oktober.

Simen Solbakken, som er styremedlem i GMO-nettverket og assisterende næringspolitisk sjef i Norges Bondelag, innledet om konsekvenser for matprodusenter og forbrukere  ved bruk av GMO og genredigering.

Solbakken påpekte at det norske regelverket er blant verdens strengeste: – Det skiller seg fra andre lands lover ved det i tillegg til risiko for helse og miljø, også skal vektlegges samfunnsnytte, etikk og bærekraft som selvstendige vurderingskriterier.

Lavere prisvekst enn EU

Christian Anton Smedshaug, daglig leder i AgriAnalyse og forfatter av boken «Kan jordbruket fø verden?» som er aktuell i ny utgave, reiste spørsmålet «kan jordbruket fø verden mot 2050?», og innledet om EU og Europa i global
matforsyning.

– Naturgitte forhold kan aldri bli like, og må utlignes med tollvern herfra til evigheten. Derfor egner landbruksvarer seg så dårlig for frihandel, forklarte Smedshaug. Og la til:

– Utenfor EU har Norge en større grad av kontroll over matproduksjonen, og dette kan politisk utnyttes til gunst for befolkning og samfunnsøkonomi. Landbruk er en strategisk viktig faktor for et land å ha kontroll over.

Smedshaug påpekte videre at prisveksten i Norge på matvarer har vært lavere enn gjennomsnittet i EU, som tyder på at de norske stabiliserende tiltakene virker.

Mat i krise

Nationen-journalist Lars Bilit Hagen innledet om situasjonen for matproduksjon i EUs
store landbruksland. Han har skrevet artikkelserien Mat i krise etter en reportasjereise i flere EU-land.

Hagen fortalte blant annet om bønder som er kritisk til den industrielle kjøttproduksjonen i Tyskland. Over halvparten av importert kjøtt til Norge kommer fra Tyskland.

– Jeg opplever at bøndene ønsker å gjøre det bra, men at landbrukssystemet og høy gjeld gjør at behandlingen av dyrene blir satt i andre rekke, fortalte Hagen.

Presentasjoner fra innledningene

 

Opptak av konferansens første del

Opptak av konferansens andre del

Stort bilde i toppen: Nei til EUs landbrukspolitiske konferanse 20. oktober på Landbrukets hus i Oslo. (Foto: Morten Harper / Nei til EU.)

reLATERT

Se alle arrangementer

Medlemsbrev fra Vesterålen og Lødingen Nei til EU

24. nov. 2023

Kjære medlemmer i Nei til EU. Vi i styret for Vesterålen og Lødingen Nei til EU takker dere for at dere er medlemmer i organisasjonen. . Uten dere, ingen organisasjon som kan ha tilsatt folk som følger med på alle direktiver som kommer inn i norske lover gjennom EØS.

Vedsalg og medlemstilbud

17. nov. 2023

Bli med i kampen mot høye strømpriser. Rogaland Nei til EU har et tilbud til deg som vil bli medlem, eller om du trenger ved og vil støtte oss i vårt arbeid i Rogaland Nei til EU

Protokoll fra fylkesårsmøtet i Buskerud Nei til EU 2023

08. okt. 2023

Fylkesårsmøtet i Buskerud Nei til EU 2023 ble avholdt i Folkets Hus i Drammen 25. mars 2023. Her finner du protokollen fra årsmøtet med uttalelsen som ble vedtatt.

Nei til EU søker politisk rådgiver

08. sep. 2023

**AVSLUTTET** Nei til EU søker politisk rådgiver i 100 % fast stilling. Søknadsfrist er 19. oktober 2023.

Beredskapen som forsvant med EØS

24. aug. 2023

Svekker eller styrker EØS-avtalen vår nasjonale beredskap? Det meste tilsier at den har blitt en sovepute for mangelfull beredskap og forsyningssikkerhet.

Takk for i år, Arendalsuka 

18. aug. 2023

Nei til EU takker for seg etter en givende Arendalsuke, med spennende debatter og interessante samtaler på stand.  

Folkestyreutvalget utreder EØS-avtalen og alternativer

13. juni 2023

Nei til EUs folkestyreutvalg er i full gang med å utrede konsekvenser av EØS-avtalen og alternativer til dagens avtale. Utvalget skal levere en rapport mot slutten av året, samt temanotater underveis i arbeidet.

Gunn Bodil Mathisen valgt til ny leder i Finnmark Nei til EU

26. mai 2023

På årsmøtet som ble avholdt 25. mai ble Gunn-Bodil Mathisen fra Bjørnevatn valgt som ny leder i Finnmark Nei til EU.

Strøm og landbruk i Heidal

12. mai 2023

Flotte omgivelser og gode diskusjoner når Sel og Heidal Nei til EU inviterte til åpent møte på tradisjonsrike Øvre Aaseng gard.

Ny leder i Nord-Trøndelag Nei til EU

03. mai 2023

Jon Olav Forbord ble valgt til ny leder for Nord-Trøndelag Nei til EU på fylkesårsmøtet 25. mars 2023. 

Nytt styre

28. april 2023

Styret i Østfold Nei til EU 2023

310 nye medlemmer på en uke

27. april 2023

– Midtveis i kampanjeperioden er vi på veldig god vei til å nå målet for vervekampanjen, sier verveansvarlig Karl-Sverre Holdal.