Nei til EUs landbrukspolitiske konferanse 20. oktober på Landbrukets hus i Oslo. (Foto: Morten Harper / Nei til EU.)

– Utenfor EU har Norge en større grad av kontroll over matproduksjonen

Utfordringer for landbruket i EU, matforsyning og genredigering var tema for årets landbrukspolitiske konferanse. Nå kan du se hele konferansen i opptak.

Leder av Nei til EUs landbrukspolitiske utvalg, Kjell Erik Brandstadmoen, kunne ønske et førtitalls tilhørere velkommen til den landbrukspolitiske konferansen fredag 20. oktober.

Simen Solbakken, som er styremedlem i GMO-nettverket og assisterende næringspolitisk sjef i Norges Bondelag, innledet om konsekvenser for matprodusenter og forbrukere  ved bruk av GMO og genredigering.

Solbakken påpekte at det norske regelverket er blant verdens strengeste: – Det skiller seg fra andre lands lover ved det i tillegg til risiko for helse og miljø, også skal vektlegges samfunnsnytte, etikk og bærekraft som selvstendige vurderingskriterier.

Lavere prisvekst enn EU

Christian Anton Smedshaug, daglig leder i AgriAnalyse og forfatter av boken «Kan jordbruket fø verden?» som er aktuell i ny utgave, reiste spørsmålet «kan jordbruket fø verden mot 2050?», og innledet om EU og Europa i global
matforsyning.

– Naturgitte forhold kan aldri bli like, og må utlignes med tollvern herfra til evigheten. Derfor egner landbruksvarer seg så dårlig for frihandel, forklarte Smedshaug. Og la til:

– Utenfor EU har Norge en større grad av kontroll over matproduksjonen, og dette kan politisk utnyttes til gunst for befolkning og samfunnsøkonomi. Landbruk er en strategisk viktig faktor for et land å ha kontroll over.

Smedshaug påpekte videre at prisveksten i Norge på matvarer har vært lavere enn gjennomsnittet i EU, som tyder på at de norske stabiliserende tiltakene virker.

Mat i krise

Nationen-journalist Lars Bilit Hagen innledet om situasjonen for matproduksjon i EUs
store landbruksland. Han har skrevet artikkelserien Mat i krise etter en reportasjereise i flere EU-land.

Hagen fortalte blant annet om bønder som er kritisk til den industrielle kjøttproduksjonen i Tyskland. Over halvparten av importert kjøtt til Norge kommer fra Tyskland.

– Jeg opplever at bøndene ønsker å gjøre det bra, men at landbrukssystemet og høy gjeld gjør at behandlingen av dyrene blir satt i andre rekke, fortalte Hagen.

Presentasjoner fra innledningene

 

Opptak av konferansens første del

Opptak av konferansens andre del

Stort bilde i toppen: Nei til EUs landbrukspolitiske konferanse 20. oktober på Landbrukets hus i Oslo. (Foto: Morten Harper / Nei til EU.)

reLATERT

Se alle arrangementer

– Landbruket er sterkt påvirket av EØS-avtalen

19. nov. 2024

Landbruket skulle holdes utenfor EØS-avtalen, men næringen merker likevel konsekvensene, viser høringsuttalelser om EØS-utredningen. Importen av landbruksvarer fra EU har økt kraftig. Norge har fått et mindre handlingsrom på mat- og veterinærområdet.

Nei til EUs arbeidsplan 2025–2026

18. nov. 2024

Vedtatt av Nei til EUs landsmøte 8.–10. november 2024.

Nei til EU søker politisk rådgiver – vikariat

18. nov. 2024

Vi søker et selvstendig og kunnskapstørst menneske som vår nye politiske rådgiver. (1. februar 2025 til 15. oktober 2025 i 100 % stilling).

– Halloween på ja-siden

13. nov. 2024

Nordlund åpnet sin tale under jubileumsfesten på Nei til EUs landsmøte, lørdag 9. november, med å snakke om skremslene ja-siden nå kommer med etter forrige ukes valg i USA.

Einar Frogner gjenvalgt som leder i Nei til EU

10. nov. 2024

Einar Frogner og nestleder Heidi Larsen ble gjenvalgt og får med seg Per Inge Bjerknes som ny nestleder. Sofie Axelsen Osland fortsetter som medlem av arbeidsutvalget. Se hele det nye styret her.

Opptrapping for landbruket utenfor EU

05. nov. 2024

– Grensekontroll og suverenitet over landbrukspolitikken kan det ikke forhandles om. Det må EU forstå, fastslo Beat Röösli i Det sveitsiske bondelaget på Nei til EUs landbrukskonferanse.

Finansministeren åpner landsmøtet

31. okt. 2024

Media inviteres til Nei til EUs landsmøte, som starter fredag 8. november 2024 kl. 15.00 og varer til søndag 10. november kl. 15.00. Landsmøtet blir holdt på Scandic Hamar hotell.

– Kan bruke handlingsrommet for å verne asylretten

25. okt. 2024

Politisk rådgiver i Nei til EU, Helga Hustveit, snakket om EUs nye asyl- og migrasjonspakt under årets Kvinnekonferanse.

Valgkomiteens innstilling er klar!

24. okt. 2024

Leder Einar Frogner og nestleder Heidi Larsen får med seg Per Inge Bjerknes som ny nestleder i Nei til EU. Sofie Axelsen Osland fortsetter som medlem av arbeidsutvalget. Se hele innstillingen under.

Nei til EUs rolle blir stadig viktigare

14. okt. 2024

No nærmar det seg landsmøte att. Diskusjonane er i gang i fylkeslaga, i komiteane og i styret sentralt. Med eit tiltakande ordskifte om EØS og kraftpolitikken er vår rolle stadig viktigare.

Vi har ingen garantier for framtida

07. okt. 2024

EØS-avtalen setter arbeidsplasser i spill og begrenser verktøykassen for at myndighetene kan drive en aktiv næringspolitikk, skriver Einar Frogner.

Digitale verktøy 

02. okt. 2024

Informasjon om bruk av medlemsregisteret Hypersys og nettsidene neitileu.no.