Roy Pedersen, leder i Nei til EU.

EU-modellen mot Oslomodellen

Arbeiderpartiets Raymond Johansen mener det trengs en ny debatt om norsk EU-medlemskap (Aftenposten 27. mars), vel vitende om at en EU-søknad ville sende Støre-regjeringen ut av kontorene.  

Johansen har stor tro på styrking av EUs «sosiale dimensjon», og vil gjøre norske bestemmelser for et seriøst arbeidsliv til en «europamodell». Det er ingen tvil om at det trengs en styrking av fagorganisering og arbeidstakerrettigheter i EUs indre marked, som er tungt preget av sosial dumping, løsarbeid og store forskjeller. 

Gjennom EØS-avtalen øker presset mot et anstendig og ryddig arbeidsliv også her til lands. Regjeringen Støre støter mot EØS-avtalen og avtalevokteren ESA når den skal forsøke å gjennomføre egne valgløfter, som reversering av taxireformen eller retten til å få jernbanen tilbake under helhetlig styring og uten tvang om konkurranseutsetting.

Norske seriøsitetsbestemmelser som Oslomodellen for et anstendig arbeidsliv, granskes nå av EØS-tilsynet ESA for brudd på EUs regler om offentlige innkjøp og fri konkurranse. ESA har blant annet reagert på krav som begrenser antallet underleverandører. Kravet gjør det vanskeligere for useriøse virksomheter.

Samtidig ser vi at dansk og svensk fagbevegelse er i harnisk mot minstelønnsdirektivet, som EU snart skal vedta, fordi det griper inn i den nordiske modellen. Svensk LOs kongress har kalt direktivet «et knyttneveslag rett i magen på den svenske modellen for kollektive forhandlinger». Når lov erstatter tariffavtaler, har skandinavisk fagbevegelse tapt.

Johansens ønske om et «sosialt» EU møter en virkelighet der EU har drevet fram et mer uordnet arbeidsliv for millioner av europeere, fri etablering og konkurranse har forrang og med lite gehør eller forståelse for den nordiske modellen.

EU er ikke som «alle andre politiske arenaer». Høyrepolitikken er traktatfestet. Et annet politisk flertall kan vedta sine direktiver og forordninger, men traktatene ligger fast med markedsliberalisme og kan bare endres med enstemmighet. Dette styrer EU-kommisjonens praksis, og reguleringer skal settes til side hvis de er i strid med traktat
ene. 

EØS-avtalen er ille nok, men EU-medlemskap er verre. Innenfor EØS har vi i det minste mulighet til å si nei til nye direktiver og forhandle med EU om nasjonale unntak. Den EU-debatten vi trenger i Norge handler ikke om medlemskap, men om et mer jevnbyrdig forhold til EU der vi handler og samarbeider uten å bli påtvunget politikk som blant annet baner vei for et løsarbeidersamfunn. 

Innlegget har i forkortet form stått på trykk i Aftenposten 5. april 2022. 

Stort bilde i toppen: Roy Pedersen, leder i Nei til EU. (Foto: Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

– Løsningen er det globale samarbeidet. Ikke å slutte seg nærmere til EU

19. feb. 2025

– Det er akkurat nå det gjelder å holde hodet kaldt, det er nå det gjelder å ha is i magen, sier Nei til EU-leder Einar Frogner. Se ny video her!

Det du bør vite om toll

17. feb. 2025

Hva betyr Trumps toll for norsk eksport? EU har ikke varslet mottiltak som vil ramme Norge.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Sverige: Devaluering av demokratiet

10. feb. 2025

Mens Norge sa nei, ble Sverige medlem i EU fra januar 1995. Hva er svenske erfaringer med 30 års EU-medlemskap?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Klar tale mot EUs fjerde energimarkedspakke på Trondheimskonferansen 2025

03. feb. 2025

Nei til EU var til stede på årets Trondheimskonferanse og arrangerte et godt besøkt EU/EØS-formøte. Årets resolusjon inneholder tydelige standpunkter mot overnasjonal kontroll fra EU i både energipolitikken og arbeidslivspolitikken.

Alternativ i alpene?

27. jan. 2025

De nye avtalene mellom Sveits og EU omfavnes av næringslivet og gir et større handlingsrom enn EØS, men byr på dilemmaer for suvereniteten.

Enda en seier for innleiereglene  

22. jan. 2025

Forbudet mot innleie fra bemanningsforetak i byggebransjen er å utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen!

Donald Trump som EU-skrømt?

20. jan. 2025

At Trump driver politikk etter kaosmetoden, betyr ikke at vi i Norge bør få helt panikk.

Minstelønnsdirektivet kan bli annullert

17. jan. 2025

EUs minstelønnsdirektiv skal annulleres sier EU-domstolens generaladvokat i sin innstilling til avgjørelse i den omstridte saken.