Organisasjonsbygging

«En solid organisasjon i ryggen er avgjørende for å sette EU-saker på dagsorden», skriver generalsekretæren i sin nye faste spalte i Standpunkt.

I skrivende stund har jeg vært generalsekretær i 504 timer. Jeg har møtt alle ansatte, mange frivillige, noen samarbeidsorganisasjoner og deltatt på en håndfull møter.

Det er absolutt ingen tam organisasjon jeg har møtt! Tvert imot er mitt inntrykk at Acer-kampanjen har gitt Nei til EU større selvtillit. Til tross for at Stortinget sa ja til Acer – og igjen svekket norsk suverenitet og selvbestemmelse, har kampen mot direktivet vist at EU-saker fortsatt er viktig for befolkningen. 

Gjennom målretta kampanjearbeid klarte Nei til EU å skape folkelig engasjement om saken og sørget for at det politiske Norge igjen måtte diskutere EU, EØS, folkesuverenitet og nasjonal råderett. Og fortsatt kan Island, om de sier nei til direktivet, stoppe Acer.

Jeg tror det er mulig å skape samme engasjement rundt andre viktige saker framover. EUs jernbanepakke IV, som Stortinget skal ta stilling til i løpet av høsten, er et eksempel.

Jeg mener Acer-kampanjen også har vist at politikk og organisasjon henger sammen! En solid organisasjon i ryggen er avgjørende for å sette EU-saker på dagsorden. I 1994 sa Kristen Nygaard at neikampen føres mellom vanlige folk, i familiekretsen og i samtale mellom venner. Det er fortsatt sånn at det er når hele organisasjonen løfter i lag, og når alt fra enkeltmedlemmer til fylkeslag, styret og hele nei-alliansen engasjerer seg i en sak, at vi klarer å løfte saker som er viktig for oss.

Dette gjør organisasjonsbygging spesielt viktig, og det vil være mitt hovedfokus som generalsekretær. Sammen skal vi være en organisasjon som tar vare på og dyrker det politiske engasjementet til våre medlemmer. Vi skal ha aktivitet i hele landet, og være en relevant arena for de som er imot norsk EU-medlemskap. Samtidig skal våre medlemmer være de som er best skolert på EU-saker. På den måten kan vi fortsatt sette dagsorden og forvalte folkets nei på best måte. Jeg gleder meg til fortsettelsen!

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.

Klar tale mot EUs fjerde energimarkedspakke på Trondheimskonferansen 2025

03. feb. 2025

Nei til EU var til stede på årets Trondheimskonferanse og arrangerte et godt besøkt EU/EØS-formøte. Årets resolusjon inneholder tydelige standpunkter mot overnasjonal kontroll fra EU i både energipolitikken og arbeidslivspolitikken.

Over 150 nye medlemmer på striden om EP4

31. jan. 2025

Nei til EU har fått over 150 nye medlemmer siden nyheten kom om at Arbeiderpartiet vil fremme tre direktiver fra EUs energipakke 4 til vedtak i Stortinget.

Nei til fjerde energimarkedspakke!  

27. jan. 2025

Vi står midt i en regjeringskrise. Ap og Sp blir ikke enige om EUs fjerde energimarkedspakke.

Vilkårene for kraftmarkedet dramatisk endret

23. des. 2024

Nei til EU sier nei til ny Danmarkskabel når Skagerrak 1 og 2 når sin tekniske levealder.

Flau bris med høy pris

16. des. 2024

Skyhøye strømpriser skyldes ikke bare vindstille i Tyskland, det er et kraftmarked som har kortsluttet.

Strømpriskrisa er tilbake for fullt!  

16. des. 2024

Denne uka har vi opplevd strømprisene nå opp til et ufattelig nivå over 13 kroner per kWh på de delene av Sørlandet, Vestlandet og Østlandet som ligger tettest på det europeiske energimarkedet og EUs energiunion.

Strømpriskrisa er tilbake for fullt!  

16. des. 2024

Denne uka har vi opplevd strømprisene nå opp til et ufattelig nivå over 13 kroner per kWh på de delene av Sørlandet, Vestlandet og Østlandet som ligger tettest på det europeiske energimarkedet og EUs energiunion.