Ny De Facto-rapport om kraftpolitikk og norsk industri

Last ned rapporten «Pris og prioritering: To kraftige utfordringer for norsk industri», skrevet av Isak Lekve i De Facto.

De Facto – Kunnskapssenter for fagorganiserte er en stiftelse som driver kunnskapsarbeid for fagbevegelsen. Stiftelsens nyeste rapport er den nyeste i en rekke rapporter om strømpriskrisa i Norge, og går under navnet Pris og prioritering: To kraftige utfordringer for norsk industri. Rapporten er skrevet på oppdrag fra Industriaksjonen og med støtte fra faglig utvalg i Nei til EU, og er skrevet av Isak Lekve.

Lekve undersøker i rapporten en rekke mulige forklaringer på krisa, og slår tydelig fast at kraftforbindelsene som i 2021 ble etablert til Tyskland og Storbritannia må ses på som hovedårsaken. Når han ser disse i sammenheng med den eksisterende kraftbalansen i Norge, både nasjonalt og regionalt, og industriens fremtidige kraftbehov, konkluderer han videre med at dagens kraftpolitikk utgjør en trussel mot den eksisterende industrien i Norge.

Strømpriskrisa er i denne analysen kun én side av problemet. Den andre siden er systemet for fordeling av kraft, der kraftforedlende industri og grønn industri ifølge Lekve kommer dårlig ut til fordel for andre næringer med mindre samfunnsnytte.

Lekve skisserer flere mulige løsninger, der noen av dem ses på som uproblematiske å iverksette innenfor handlingsrommet i EØS-avtalen, mens andre muligens vil utfordre det. Et viktig overordnet premiss særlig i sistnevnte kategori, er å ta politisk kontroll over krafta. I rapporten kommer det tydelig frem at både EUs fjerde energimarkedspakke og Norges tilslutning til ACER forsterker problemene fordi dette knytter Norge til det europeiske kraftmarkedet. Her trues industriens konkurransefortrinn, som har vært nærheten til billig vannkraft.

Avvisning av EUs fjerde energimarkedspakke og utmelding av ACER listes dermed opp som en av mange tiltak for å få bukt med problemene som skisseres i rapporten. Et nei til nye danmarkskabler og reforhandlinger av kraftkabelen til Storbritannia og Tyskland trekkes også frem som mulige, viktige tiltak.

Last ned rapporten fra De Factos hjemmesider.

reLATERT

Se alle arrangementer

– Lav strømpris viktig for industrien

15. mai 2025

– Det er viktig for norsk industri at vi har en forutsigbar og lav strømpris, sier John-Peder Denstad.

Kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak

08. mai 2025

Innføring av EUs energieffektiviseringsdirektiv kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv. Nei til EU mener energieffektivisering i stedet bør gjennomføres med nasjonale krav, og at direktivene derfor må avvises i EØS.

EUs bygningsenergidirektiv kan ikke anses som EØS-relevant

07. mai 2025

Regjeringens forslag om å innføre EUs bygningsenergidirektiv avklarer ikke kostnader knyttet til gjennomføringen. Nei til EU mener direktivet ikke kan anses som EØS-relevant og må avvises.

Fornybardirektivet gir høy risiko for uforsvarlig saksbehandling

06. mai 2025

Nei til EU mener det er uklokt å innføre et direktiv som fastholder opprinnelsesgarantiordningen. Fornybardirektivets tidsfrist medfører høy risiko for uforsvarlig saksbehandling. 

Norgespris – plaster på et åpent sår  

05. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EU-forordningen om kritiske råvarer må avvises

29. april 2025

Nei til EU vil bruke vetoretten i EØS mot EUs forordning om kritiske råvarer, og mener ny minerallov i større grad må sikre nasjonal kontroll over mineralressursene.

Regjeringen vil starte innføringen av Energipakke 4 - Nei til EU krever veto

22. april 2025

Forslagene om å innføre EUs fornybardirektiv, energieffektiviseringsdirektiv og bygningsenergidirektivet er nå til behandling i Stortinget.

Forslag om nei til EUs fjerde energipakke i Stortinget

09. april 2025

10. april behandler Stortinget flere representantforslag om kontroll med krafta, EUs fjerde energipakke og ut av ACER.

Vett 1 2025 EUs energiunion og fjerde energipakke

03. april 2025

Ren energi eller dysfunksjonelt marked? Det er tema i Vett 1 2025 EUs energiunion og fjerde energipakke.

Seminar og fanemarkering i regi av Industriaksjonen

01. april 2025

Oslo 26. mars 2025. Kort oppsummering av Toril Mongstad, fylkesleiar Hordaland Nei til EU.  

Er EUs energisparemål effektivt?

28. mars 2025

Energieffektiviseringsdirektivet kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv.

Aksjonsdag 26. mars: Veto mot EUs fjerde Energipakke

24. mars 2025

Industriaksjonen i lag med en rekke LO lokalorganisasjoner arrangerer aksjonsdag onsdag 26. mars. Bli med du også!