Solidarisk EU-motstand på Ungdom mot EUs sommerleir

Ungdom mot EUs sommerleir var i år på Skogstad leirsted på Eina i Oppland 25.–28. juli. Unge motstandere fra alle landsdeler, og tre dansker deltok.

Sommerleiren for de 25 deltakerne hadde fullt program alle dagene fra morgen til kveld, med høyst nødvendige badepause innimellom i de fine været.

Allerede den første dagen besøkte leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland leiren og fortalte om Neikampens historie. Kathrine snakket om bakgrunnen for folkeavstemningene, spesielt den for 25 år siden, som Nei til EU markere gjennom året i år, med blant annet seminarer og fest i Tromsø og Oslo i november.

– Det var ingen selvsagt seier som gjorde at vi fortsatt står utenfor EU. Det var samarbeid, laginnsats og ufattelig mye dugnad og hardt arbeid som gjorde at Norge stemte nei til å bli med i unionen EU.

– De fleste av dere var ikke født en gang da, men dere skal vite at ungdommene var med fra starten av før folkeavstemningen i 1994.

Sommeren for 25 år siden var det blant annet «Tokt mot EU» med ei tidligere hvalfangstskute noe av den viktige aktiviteten. Dette var samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, Natur og Ungdom, Ungdom mot EU, Juvente og Nei til EU. Båten var innom femti steder langs kysten i Sør-Norge sommeren 1994.  Musikere, forfattere, gateteater mm satte preg på bryggearrangementene. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Holder foredrag_UMES sommerleier juli2019
Kathrine Kleveland holder foredrag for Ungdom mot EUs sommerleir.

– Kjerneargumentene var Ja til folkestyre – nei til union, ja til solidaritet – nei til union, ja til miljø – nei til union.

– Det ble en spennende tid fram til folkeavstemning med debatter med Anne Enger mot Gro Harlem Brundtland. Avstemningskvelden 28. november 1994 var utrolig spennende, og det holdt! Det ble nei til EU enda en gang.

Samholdssamfunnet eller markedsamfunnet

– Både i Norge og ellers i Europa står i dag den grunnleggende politiske kampen mellom samholdssamfunnet eller markedsamfunnet. Vi i Nei til EU vet hvilket samfunn vi vil velge, avsluttet Kathrine Kleveland innlegget før hun utfordret Ungdom mot EU

– Dere er viktigere enn dere tror! Derfor vil jeg allerede fra start utfordre de politisk: Hva mener dere er viktig for Nei til EU nå? Hvilke politiske tema mener de at vi bør satse på? Hvilke argumenter er det viktigst å fokusere på? 

– Det er for eksempler på sin plass å skryte av Reidun for hvordan hun har satt fokus på solidaritet som nei-argument. 

Innspillene fra diskusjonen tar Kathrine Kleveland med videre i arbeidet i Nei til EU.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

IMG_9031
Ungdom mot EU-leder Reidun Heggen og Nei til EU-leder Kathrine Kleveland.

Politisk skolering 

Generalsekretær Pål Trautmann Olerud forteller at hovedvekta av programmet under sommerleiren gikk på politisk skolering. 

– Vi var innom alt fra grunnskolering i vårt solidariske nei, via Schengen og flytktningeproblematikk til ei glimrende innledning fra Reidar Fugle Nordhaug i AUF om det sosialdemokratiske standpunktet mot EU-medlemskapet.  Det faglige høydepunktet var en lengre oppdatering om statusen i forholdet mellom Norge, EU og Vest-Sahara fra Støttekomiteen for Vest-Sahara, sier generalsekretæren. 

– Det blei også holdt av lengre tid for våre danske venner i Folkebevægelsen mod EU som besøkte leiren vår i tre dager for å fortelle om det å arbeide mot EU innad i EU. Herfra kom Susanna Dyre-Greensite, Pia Aaes Møller og Jean Thierry. 

Han avslutter:

– Det er som alltid veldig hyggelig på sommerleirene våre, og vi kommer tett på hverandre den tida vi er sammen. Å kunne gjennomføre leiren på tampen av juli midt på det jordbærfatet som kalles Toten var med på å gjøre leiren minnerik. Vi fikk se hvordan våre lokalt tillitsvalgte spillte hverandre gode på en workshop om lokal aktivitet, og Jan-Erland Asbjørnhus briljerte med togkunnskapene sine under skoleringa om Jernbanepakke 4.  

– Tradisjonen tro arrangerte vi quiz den siste kvelden og den ble vunnet av leder Reidun, tett etterfulgt av Alberte som var på besøk fra Rød Ungdom og generalsekretær på tredjeplass. Ikke bare har vi kvalifiserte folk på kontoret, vi inkluderer også gjestene våre! 

Foto stort bilde i toppen: Emilie Hermine Olsen Fagerli

reLATERT

Se alle arrangementer

15 år med neiflertall

25. mai 2020

I april passerte vi 15 år med nei-flertall på alle meningsmålinger der det norske folk er blitt spurt om de ville stemme for eller i mot norsk medlemskap i EU. Og nordmenn svarer stadig nei, uavhengig av hvem som spør.

Standpunkt 2-2020

20. mai 2020

I dette nummeret av Standpunkt kan du lese om EUs fjerde jernbanepakke, om matproduksjon og kriseberedskap, og mykje meir.

Kathrine gir seg som leder

15. mai 2020

Etter seks år som leder i Nei til EU har Kathrine Kleveland nå varslet at hun ikke tar gjenvalg. Nei til EU må dermed finne en ny leder.

Ole Kvadsheim skal utrede EUs klimapolitikk i sommer

15. mai 2020

Ole Kvadsheim er ansatt i et tidsbegrenset engasjement som utreder i Nei til EU.

Jernbaneproposisjonen kolliderer med Grunnloven og EØS

12. mai 2020

Myndighetsoverføring til jernbanebyrået ERA og EU-kommisjonen er mer enn «lite inngripende», fastslår jussprofessor. Regjeringens foreslåtte framgangsmåte er uforenlig med så vel Grunnlovens krav som med EØS-avtalens intensjon og to-pilarprinsipp.

Velkommen i Nei til EU!

08. mai 2020

Vi kan glede oss over 522 nye medlemmer de 2 siste ukene! Takk for at du har meldt deg inn i Nei til EU! Kamp for folkestyre, miljø og solidaritet var hovedparoler i EU-kampen i 1994, og er fortsatt aktuelt og verdt å kjempe for i dag.

Utenriksministeren feilinformerer Stortinget om eksport til EU

08. mai 2020

I sin EU/EØS-redegjørelse 5. mai uttalte utenriksminister Ine Eriksen Søreide at «opp mot 80 prosent av norsk eksport» går til EU. Det er langt unna sannheten.

Flygeblad: Fire grunner for nei til EU

29. april 2020

Last ned den nye utgaven av innføringsflygebladet vårt!

Kathrine har vervet 8 nye medlemmer så langt

29. april 2020

– Vervekampanjen er godt i gang, og når jeg forventer at andre skal verve nye medlemmer, må selvsagt jeg som leder verve aktivt selv, sier Nei til EU-leder Kathrine Kleveland.

Sett heller ESA i karantene

29. april 2020

Selv uten å bryte EØS-avtalen kan Norge gå til ensidige beskyttelsestiltak. Uten å be ESA om lov. Så hvorfor gjør vi det ikke?

Ny bok om tidligere Nei til EU-leder Stein Ørnhøi

28. april 2020

Forfatter og politisk kommentator Stein Aabø har skrevet boken «Sosialisten. Et portrett av Stein Ørnhøi», med mye godt stoff for alle med interesse for EU-kampen i 1994.

132 nye medlemmer på en uke!

24. april 2020

– I den første uken av Nei til EUs vervekampanje har vi registrert 132 nye medlemmer. Dette er en veldig god start. Verv en venn du også!