Solidarisk EU-motstand på Ungdom mot EUs sommerleir

Ungdom mot EUs sommerleir var i år på Skogstad leirsted på Eina i Oppland 25.–28. juli. Unge motstandere fra alle landsdeler, og tre dansker deltok.

Sommerleiren for de 25 deltakerne hadde fullt program alle dagene fra morgen til kveld, med høyst nødvendige badepause innimellom i de fine været.

Allerede den første dagen besøkte leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland leiren og fortalte om Neikampens historie. Kathrine snakket om bakgrunnen for folkeavstemningene, spesielt den for 25 år siden, som Nei til EU markere gjennom året i år, med blant annet seminarer og fest i Tromsø og Oslo i november.

– Det var ingen selvsagt seier som gjorde at vi fortsatt står utenfor EU. Det var samarbeid, laginnsats og ufattelig mye dugnad og hardt arbeid som gjorde at Norge stemte nei til å bli med i unionen EU.

– De fleste av dere var ikke født en gang da, men dere skal vite at ungdommene var med fra starten av før folkeavstemningen i 1994.

Sommeren for 25 år siden var det blant annet «Tokt mot EU» med ei tidligere hvalfangstskute noe av den viktige aktiviteten. Dette var samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, Natur og Ungdom, Ungdom mot EU, Juvente og Nei til EU. Båten var innom femti steder langs kysten i Sør-Norge sommeren 1994.  Musikere, forfattere, gateteater mm satte preg på bryggearrangementene. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Holder foredrag_UMES sommerleier juli2019
Kathrine Kleveland holder foredrag for Ungdom mot EUs sommerleir.

– Kjerneargumentene var Ja til folkestyre – nei til union, ja til solidaritet – nei til union, ja til miljø – nei til union.

– Det ble en spennende tid fram til folkeavstemning med debatter med Anne Enger mot Gro Harlem Brundtland. Avstemningskvelden 28. november 1994 var utrolig spennende, og det holdt! Det ble nei til EU enda en gang.

Samholdssamfunnet eller markedsamfunnet

– Både i Norge og ellers i Europa står i dag den grunnleggende politiske kampen mellom samholdssamfunnet eller markedsamfunnet. Vi i Nei til EU vet hvilket samfunn vi vil velge, avsluttet Kathrine Kleveland innlegget før hun utfordret Ungdom mot EU

– Dere er viktigere enn dere tror! Derfor vil jeg allerede fra start utfordre de politisk: Hva mener dere er viktig for Nei til EU nå? Hvilke politiske tema mener de at vi bør satse på? Hvilke argumenter er det viktigst å fokusere på? 

– Det er for eksempler på sin plass å skryte av Reidun for hvordan hun har satt fokus på solidaritet som nei-argument. 

Innspillene fra diskusjonen tar Kathrine Kleveland med videre i arbeidet i Nei til EU.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

IMG_9031
Ungdom mot EU-leder Reidun Heggen og Nei til EU-leder Kathrine Kleveland.

Politisk skolering 

Generalsekretær Pål Trautmann Olerud forteller at hovedvekta av programmet under sommerleiren gikk på politisk skolering. 

– Vi var innom alt fra grunnskolering i vårt solidariske nei, via Schengen og flytktningeproblematikk til ei glimrende innledning fra Reidar Fugle Nordhaug i AUF om det sosialdemokratiske standpunktet mot EU-medlemskapet.  Det faglige høydepunktet var en lengre oppdatering om statusen i forholdet mellom Norge, EU og Vest-Sahara fra Støttekomiteen for Vest-Sahara, sier generalsekretæren. 

– Det blei også holdt av lengre tid for våre danske venner i Folkebevægelsen mod EU som besøkte leiren vår i tre dager for å fortelle om det å arbeide mot EU innad i EU. Herfra kom Susanna Dyre-Greensite, Pia Aaes Møller og Jean Thierry. 

Han avslutter:

– Det er som alltid veldig hyggelig på sommerleirene våre, og vi kommer tett på hverandre den tida vi er sammen. Å kunne gjennomføre leiren på tampen av juli midt på det jordbærfatet som kalles Toten var med på å gjøre leiren minnerik. Vi fikk se hvordan våre lokalt tillitsvalgte spillte hverandre gode på en workshop om lokal aktivitet, og Jan-Erland Asbjørnhus briljerte med togkunnskapene sine under skoleringa om Jernbanepakke 4.  

– Tradisjonen tro arrangerte vi quiz den siste kvelden og den ble vunnet av leder Reidun, tett etterfulgt av Alberte som var på besøk fra Rød Ungdom og generalsekretær på tredjeplass. Ikke bare har vi kvalifiserte folk på kontoret, vi inkluderer også gjestene våre! 

Foto stort bilde i toppen: Emilie Hermine Olsen Fagerli

reLATERT

Se alle arrangementer

Masterstipend på 40 000 kroner

21. okt. 2019

Nå kan du søke Dag Seierstad-stipendet til gode oppgaver om EU og Norges forhold til EU. I år er stipendet på hele 40 000 kroner.

Vi sto han av, og vi står på fortsatt

18. okt. 2019

Vi sto han av i 1994, og Nei til EU står stadig på videre mot EU-medlemskap og EUs påvirkning, skriver Kathrine Kleveland.

Vi sto han av!

14. okt. 2019

Troms Nei til EU markerer 25-årsjubileet for seieren i folkeavstemninga 28. november 1994 og jubileet for den historiske demonstrasjonen «Vi står han av!».

Kraftfull markering mot EUs fjerde jernbanepakke

11. okt. 2019

Mellom kl. 12.00-14.00 torsdag ble alle tog i Norge stanset da Norsk Lokomotivmannsforbund og Norsk Jernbaneforbunds streik mot EUs jernbanepakke.

Besøk av danske nei-venner

08. okt. 2019

Folkebevægelsen mod EU har i mange år vært nære allierte i kampen mot EU som union og mot konkrete konsekvenser av henholdsvis EU- og EØS-medlemskap.

Landbruket 25 år utenfor EU

04. okt. 2019

I forbindelse med 25-årsjubileet for folkeavstemningen om EU-medlemskap i 1994, ble det fredag 4. oktober arrangert et halvdagsseminar i regi av Nei til EUs landbrukspolitiske utvalg med tema «Landbruket 25 år utenfor EU.»

Fortsatt kamp for sjølråderetten

04. okt. 2019

Bredden og mangfoldet var avgjørende for seieren i 1994.

Råderett over egen jernbane!

03. okt. 2019

Nei til EU støtter aktivt opp om den politiske streiken og markeringene mot EUs fjerde jernbanepakke den 10. oktober.

– Om vi organiserer breitt så vinn vi

03. okt. 2019

Standpunkt har samla alle nolevande Nei til EU-leiarar til samtale om jubileet: – Den viktigaste lærdomen frå 1994 er at det er mogleg å utfordre den etablerte politiske og økonomiske makta, seier Stein Ørnhøi, leiar i Nei til EU 1995–1997.

Klimakortet kan gi svarteper

02. okt. 2019

EU-tilhengerne øyner et lysegrønt håp om omkamp. Men de undervurderer folket og miljøbevegelsen når de trekker klimakortet.

Organisasjons- og fagligpolitisk høstsamling

02. okt. 2019

Nordland Nei til EU gjennomfører en organisasjons- og fagligpolitisk høstsamling 5-6 oktober på Fauske hotell, Fauske

– Bli med og feire 25-årsjubileet med oss!

27. sep. 2019

– I 2019 er det 25 år siden det norske folk stemte nei til EU. 29. november inviterer Nei til EU til fest!