Solidarisk EU-motstand på Ungdom mot EUs sommerleir

Ungdom mot EUs sommerleir var i år på Skogstad leirsted på Eina i Oppland 25.–28. juli. Unge motstandere fra alle landsdeler, og tre dansker deltok.

Sommerleiren for de 25 deltakerne hadde fullt program alle dagene fra morgen til kveld, med høyst nødvendige badepause innimellom i de fine været.

Allerede den første dagen besøkte leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland leiren og fortalte om Neikampens historie. Kathrine snakket om bakgrunnen for folkeavstemningene, spesielt den for 25 år siden, som Nei til EU markere gjennom året i år, med blant annet seminarer og fest i Tromsø og Oslo i november.

– Det var ingen selvsagt seier som gjorde at vi fortsatt står utenfor EU. Det var samarbeid, laginnsats og ufattelig mye dugnad og hardt arbeid som gjorde at Norge stemte nei til å bli med i unionen EU.

– De fleste av dere var ikke født en gang da, men dere skal vite at ungdommene var med fra starten av før folkeavstemningen i 1994.

Sommeren for 25 år siden var det blant annet «Tokt mot EU» med ei tidligere hvalfangstskute noe av den viktige aktiviteten. Dette var samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, Natur og Ungdom, Ungdom mot EU, Juvente og Nei til EU. Båten var innom femti steder langs kysten i Sør-Norge sommeren 1994.  Musikere, forfattere, gateteater mm satte preg på bryggearrangementene. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Holder foredrag_UMES sommerleier juli2019
Kathrine Kleveland holder foredrag for Ungdom mot EUs sommerleir.

– Kjerneargumentene var Ja til folkestyre – nei til union, ja til solidaritet – nei til union, ja til miljø – nei til union.

– Det ble en spennende tid fram til folkeavstemning med debatter med Anne Enger mot Gro Harlem Brundtland. Avstemningskvelden 28. november 1994 var utrolig spennende, og det holdt! Det ble nei til EU enda en gang.

Samholdssamfunnet eller markedsamfunnet

– Både i Norge og ellers i Europa står i dag den grunnleggende politiske kampen mellom samholdssamfunnet eller markedsamfunnet. Vi i Nei til EU vet hvilket samfunn vi vil velge, avsluttet Kathrine Kleveland innlegget før hun utfordret Ungdom mot EU

– Dere er viktigere enn dere tror! Derfor vil jeg allerede fra start utfordre de politisk: Hva mener dere er viktig for Nei til EU nå? Hvilke politiske tema mener de at vi bør satse på? Hvilke argumenter er det viktigst å fokusere på? 

– Det er for eksempler på sin plass å skryte av Reidun for hvordan hun har satt fokus på solidaritet som nei-argument. 

Innspillene fra diskusjonen tar Kathrine Kleveland med videre i arbeidet i Nei til EU.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

IMG_9031
Ungdom mot EU-leder Reidun Heggen og Nei til EU-leder Kathrine Kleveland.

Politisk skolering 

Generalsekretær Pål Trautmann Olerud forteller at hovedvekta av programmet under sommerleiren gikk på politisk skolering. 

– Vi var innom alt fra grunnskolering i vårt solidariske nei, via Schengen og flytktningeproblematikk til ei glimrende innledning fra Reidar Fugle Nordhaug i AUF om det sosialdemokratiske standpunktet mot EU-medlemskapet.  Det faglige høydepunktet var en lengre oppdatering om statusen i forholdet mellom Norge, EU og Vest-Sahara fra Støttekomiteen for Vest-Sahara, sier generalsekretæren. 

– Det blei også holdt av lengre tid for våre danske venner i Folkebevægelsen mod EU som besøkte leiren vår i tre dager for å fortelle om det å arbeide mot EU innad i EU. Herfra kom Susanna Dyre-Greensite, Pia Aaes Møller og Jean Thierry. 

Han avslutter:

– Det er som alltid veldig hyggelig på sommerleirene våre, og vi kommer tett på hverandre den tida vi er sammen. Å kunne gjennomføre leiren på tampen av juli midt på det jordbærfatet som kalles Toten var med på å gjøre leiren minnerik. Vi fikk se hvordan våre lokalt tillitsvalgte spillte hverandre gode på en workshop om lokal aktivitet, og Jan-Erland Asbjørnhus briljerte med togkunnskapene sine under skoleringa om Jernbanepakke 4.  

– Tradisjonen tro arrangerte vi quiz den siste kvelden og den ble vunnet av leder Reidun, tett etterfulgt av Alberte som var på besøk fra Rød Ungdom og generalsekretær på tredjeplass. Ikke bare har vi kvalifiserte folk på kontoret, vi inkluderer også gjestene våre! 

Foto stort bilde i toppen: Emilie Hermine Olsen Fagerli

reLATERT

Se alle arrangementer

Klassiske nei-skjorter til superpris

23. aug. 2019

Nå har vi funnet skjulte skatter i kjelleren! T-skjortene, med motiv som «Verda er større enn EU», blir nå solgt i nettbutikken til hundre kroner, inkludert frakt.

Kjempedugnad på Arendalsuka

22. aug. 2019

Med 1258 arrangement, 80 000 besøkende i Arendal i løpet av uka, og med flott vær de fleste av dagene i år også, ble Arendalsuka et gedigent arrangement i demokratiets tegn.

25 år siden «Tokt mot EU»

20. aug. 2019

I dag, 20. august, er det 25 år siden «Tokt mot EU» la til Rådhuskaia i Oslo etter å ha besøkt nær femti steder på veien fra Trondheim.

Maner til kraftigere EØS-offensiv

15. aug. 2019

– Ja-sida er mer i kampmodus om EØS enn nei-sida. Foreløpig. Det må vi gjøre noe med, sa Dag Seierstad da han innledet på skoleringsdagen om EØS i regi av faglig utvalg i Oslo Nei til EU.

Appell på Arendalsuka 2019

14. aug. 2019

Folkestyre, suverenitet, solidaritet og lokaldemokrati er hedersord for Nei til EU, sa Kathrine Kleveland i sin appell i Arendal 13. august 2019.

Tanker om demokrati fra Arendalsuka

13. aug. 2019

Som leder i Nei til EU har jeg som de fleste andre latt meg ryste av den tragiske skyteepisoden i moskeen i Bærum og drapet som ble utført av samme gjerningsmann.

Spis is for norsk landbruk

06. aug. 2019

I år er det 25 år siden nordmenn stemte nei til EU for andre gang. I EU-kampen i 1994 var et av de viktigste spørsmålene om landbrukspolitikken skulle bestemmes i Brussel eller på Stortinget.

Europabevegelsens skylapper

05. aug. 2019

Generalsekretær i Europabevegelsen mener EUs fire friheter er en naturlig utvidelse av nasjonalstaten og det nordiske samarbeidet.

Dagen retter baker for smed

23. juli 2019

I sin lederartikkel 19. juli velger Dagen overskriften «Nei til EU splitter nei-bevegelsen». Det er en drøy påstand som ikke kan få stå uimotsagt.

Nei til EU hilste Bygdeungdomslaget

16. juli 2019

Norges Bygdeungdomslag arrangerer årsmøte og landsstevne i Hof i Vestfold uka 15. – 21. juli. Leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland hadde kort vei denne gangen og hilste årsmøtet i hjemkommunen Holmestrand.

Folket vil ha mindre EU-makt i Norge

19. juni 2019

Flertallet mot norsk EU-medlemskap er solid. Motstanden mot EØS-avtalen er også betydelig, særlig om folk får valget mellom EØS og en handelsavtale.

Nye medlemmer på Bondetinget

12. juni 2019

Å produsere mat er ingen privatsak. Det er mer og mer en allmenninteresse, sa Bondelagets leder Lars Petter Bartnes i sin tale til årsmøte på Lillehammer 5. juni, der tillitsvalgte fra hele landet satte hverandre i stevne.