Nei til EU mener streiken for å forby bemanningsbransjen er prinsipiell. Det skal være opp til norske myndigheter hva som er lov eller ikke lov i arbeidslivet. På denne bakgrunn støtter Nei til EU streiken.
Da vikarbyrådirektivet ble innført ble det markedsført at når ansatte i bemanningsbyrå skulle ha samme lønn og arbeidsbetingelser som fast ansatte så ville det ikke lenger være lønnsomt å bruke innleide.
Virkeligheten er blitt en helt annen. Innleie har mer og mer erstattet faste ansettelser. Fagforeningene i bygningsbransjen har derfor vedtatt streik der kravet er å forby bemanningsforetak i byggebransjen rundt Oslofjorden i første omgang, med hjemmel i §14.12.5 i Arbeidsmiljøloven som sier at departementet i forskrift kan forby innleie av visse arbeidstakergrupper eller på viktige områder når viktige samfunnshensyn krever det.
Dette er innføring i norsk lov av unntaksbestemmelsen §4.1 i vikarbyrådirektivet: Forbud mot og restriksjoner i bruk av bemanningsbyrå kan kun begrunnes i almene hensyn til særlig beskyttelse av vikaransatte og krav til helse og sikkerhet på arbeidsplassen eller behovet for å sikre et velfungerende arbeidsmarked og forebygge misbruk.
Nei til EU var i mot vikarbyrådirektivet fordi vi mente det ville hindre nasjonale tiltak mot bemanningsbransjen dersom det ble nødvendig. Om fagbevegelsen vinner fram med sitt krav, vil vi få se hvor fritt nasjonale myndigheter står. Om EU tillater forbud i byggebransjen rundt Oslofjorden og om det er mulig å utvide et slikt forbud til andre bransjer og andre geografiske områder.
Nei til EU mener denne streiken er prinsipiell. Det skal være opp til norske myndigheter hva som er lov eller ikke lov i arbeidslivet, slik også LO-kongressen krevde. På denne bakgrunn støtter Nei til EU streiken.
Det er av stor betydning for Nei til EU at om dette ikke fører fram, vil det være et kraftig signal om EØS-avtalens handlingsrom.
Stort bilde i toppen: Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, november 2017. (Eivind Formoe)