Hurtigruten Polarlys på vei inn til Trondheim havn. (Foto: Wikimedia Commons.)

Ny sak om suverenitet i Stortinget

Endringer i skipssikkerhetsloven medfører myndighetsoverføring til EØS-tilsynet ESA. Stortinget behandler lovendringen 2. juni.

Regjeringen vil innføre EU-forordningen om felles regler og standarder for organisasjoner som skal inspisere og besikte skip. Forslaget er at forordningen innføres i EØS-avtalen og at det gjøres endringer i lov om skipssikkerhet.

Forordningen gir EU-kommisjonen myndighet til å ilegge gebyrer og tvangsmulkt til selskaper som kontroller sikkerhet ved skip (såkalte klasseselskaper). For Norges del er denne myndigheten foreslått lagt til EØS-tilsynet ESA. Forslaget innebærer at ESA kan fastsette sanksjoner overfor selskaper direkte i Norge. Dette er noe bare norske myndigheter normalt kan gjøre, og forslaget er derfor er en suverenitetsavståelse.

Avgir suverenitet til ESA og EFTA-domstolen

Spørsmålet om suverenitetsavståelse har vært omstridt i flere EØS-saker, deriblant EUs tredje energipakke og den fjerde jernbanepakken. Selve sikkerhetsbestemmelsene i EU-forordningen om klasseselskap er imidlertid ikke kontroversielle.

Saken skal behandles i Stortinget 2. juni. Næringskomiteen kom 22. mai med sin innstilling i saken. En samlet komite viser til at forordningen «i stor grad viderefører gjeldende regelverk», og innstiller på at forslaget vedtas.

Et mindretall i komiteen bestående av Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt har flere merknader vedrørende spørsmålet om suverenitetsavståelse. Partienes komitemedlemmer «merker seg at Norge i denne saken avgir suverenitet til EFTAs overvåkningsorgan (ESA), ved at ESA overføres myndighet til å ilegge sanksjoner med direkte virkning overfor norske virksomheter. Ettersom ESAs vedtak kun kan prøves i EFTA-domstolen, er det også snakk om en ytterligere suverenitetsavståelse ved at rettslig prøving av vedtak flyttes fra den norske domstolstrukturen.»

Mindretallet vil endre Stortingets praksis

Medlemmene fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt mener videre at «...suverenitetsavståelse er et prinsipielt spørsmål som krever stor tilslutning i Stortinget, at dagens praksis er for liberal, og at det er uheldig at mindretallsvernet i Grunnloven § 115 er svekket. Disse medlemmer mener Stortinget bør revidere dagens praksis helhetlig slik at mindretallsvernet i Grunnloven blir strengere fortolket. Disse medlemmer mener at i påvente av en slik helhetlig revidert praksis bør Stortinget og de enkelte partier forsøke å endre Stortingets praksis i samme retning gjennom stemmegivning og merknader.»

De peker også på at EU-kommisjonen får rettigheter i EFTA-delen av EØS (som Norge tilhører), mens ESA ikke får tilsvarende rettigheter i EU-delen.

Inngrep i norsk forvaltningsmyndighet

I tillegg viser de til at proposisjonen fra regjeringen fastslår: «Overføring av myndighet til å ilegge sanksjoner med direkte virkning overfor norske virksomheter, anses i utgangspunktet å utgjøre et relativt omfattende inngrep i norsk forvaltningsmyndighet». Dette er en vurdering som medlemmene fra de tre partiene støtter.

Når de likevel slutter seg forslaget fra regjeringen viser medlemmene til at forordningen viderefører gjeldende regelverk i stor grad og at det er viktig med felles regler på dette området.

Samtidig presiseres det i innstillingen: «Disse medlemmer understreker at stemmegivningen ikke skal tas til inntekt for generell støtte til suverenitetsavståelse i slike saker…»

Stort bilde i toppen: Hurtigruten Polarlys på vei inn til Trondheim havn. (Foto: Wikimedia Commons.)

reLATERT

Se alle arrangementer

Bit for bit

26. mai 2025

Regjeringen vil innføre EUs fjerde energipakke stykkevis og delt. Slikt blir det rettslig lapskaus av.

– Lav strømpris viktig for industrien

15. mai 2025

– Det er viktig for norsk industri at vi har en forutsigbar og lav strømpris, sier John-Peder Denstad.

Kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak

08. mai 2025

Innføring av EUs energieffektiviseringsdirektiv kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv. Nei til EU mener energieffektivisering i stedet bør gjennomføres med nasjonale krav, og at direktivene derfor må avvises i EØS.

Forsvar norsk fiskerilovgivning!

08. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs bygningsenergidirektiv kan ikke anses som EØS-relevant

07. mai 2025

Regjeringens forslag om å innføre EUs bygningsenergidirektiv avklarer ikke kostnader knyttet til gjennomføringen. Nei til EU mener direktivet ikke kan anses som EØS-relevant og må avvises.

Ingen grunn til bekymring for norske arbeidsplasser  

06. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

Fornybardirektivet gir høy risiko for uforsvarlig saksbehandling

06. mai 2025

Nei til EU mener det er uklokt å innføre et direktiv som fastholder opprinnelsesgarantiordningen. Fornybardirektivets tidsfrist medfører høy risiko for uforsvarlig saksbehandling. 

Norgespris – plaster på et åpent sår  

05. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs fjerde energipakke må behandles samlet, og ikke stykkevis og delt 

05. mai 2025

Nei til EU i høring for Stortingets energi- og miljøkomite.

EU-forordningen om kritiske råvarer må avvises

29. april 2025

Nei til EU vil bruke vetoretten i EØS mot EUs forordning om kritiske råvarer, og mener ny minerallov i større grad må sikre nasjonal kontroll over mineralressursene.

Regjeringen vil starte innføringen av Energipakke 4 - Nei til EU krever veto

22. april 2025

Forslagene om å innføre EUs fornybardirektiv, energieffektiviseringsdirektiv og bygningsenergidirektivet er nå til behandling i Stortinget.

Forslag om nei til EUs fjerde energipakke i Stortinget

09. april 2025

10. april behandler Stortinget flere representantforslag om kontroll med krafta, EUs fjerde energipakke og ut av ACER.