Nei til EUs politiske rådgiver Helga Hustveit og Freddy Øvstegård i samtale om boka «Nei til EU – Argumenter for en ny generasjon», hvor de ser på hva et nei til EU kan bety for vår tid – og for en ny generasjon.

– EU-medlemskap vil flytte makt til et udemokratisk system

– Vi kaller EØS-avtalen en abonnementsordning på høyrepolitikk. Da er EU-medlemskap hele familiepakka, tv-abonnement, internett og alt samtidig. Bare mer av det samme, sa Freddy Øvstegård i webinaret 16. januar. Se webinaret her!

– Det er ikke bare at vi flytter makt til et system langt unna, det er også det at EU-systemet har store demokratiske utfordringer. 

Hva er dagens viktigste argumenter mot EU-medlemskap? Hvordan skal nei-sida møte en verden i endring? Freddy Øvstegård (stortingsrepresentant fra SV) tar opp disse spørsmålene i boka si Nei til EU – Argumenter for en ny generasjon, som ble utgitt høsten 2024.

Nå kan du se opptak av webinaret som ble avholdt torsdag 16. januar. Her møter du Nei til EUs politiske rådgiver Helga Hustveit og Freddy Øvstegård i samtale om boka, hvor de ser på hva et nei til EU kan bety for vår tid – og for en ny generasjon.

– Dersom vi skal ha en klimaomlegging av samfunnet så må det skje nært på folk. EU er ikke et rettferdig og demokratisk system, sa Øvstegård. 

– Vi må vise at Norge har mulighet til å gjøre noe bedre. Vi kan stå opp for flyktninger, både fra Ukraina men også fra andre konfliktområder. Vi må si fra når EU bygger opp murer. Norge har hatt både dårligere og bedre flyktningpolitikk enn EU. Men det er enklere å endre den norske politikken enn EUs, sa han.

– Norsk politikk for velferdig og arbeid vil bli utfordret om vi blir med i EU. Solidaritet handler om å bygge hverandre opp, ikke rive hverandre ned.

(Vi beklager at lyden tidvis er dårlig på opptaket) 

Se webinaret her

Stort bilde i toppen: Nei til EUs politiske rådgiver Helga Hustveit og Freddy Øvstegård i samtale om boka «Nei til EU – Argumenter for en ny generasjon», hvor de ser på hva et nei til EU kan bety for vår tid – og for en ny generasjon.

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

– Løsningen er det globale samarbeidet. Ikke å slutte seg nærmere til EU

19. feb. 2025

– Det er akkurat nå det gjelder å holde hodet kaldt, det er nå det gjelder å ha is i magen, sier Nei til EU-leder Einar Frogner. Se ny video her!

Det du bør vite om toll

17. feb. 2025

Hva betyr Trumps toll for norsk eksport? EU har ikke varslet mottiltak som vil ramme Norge.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Sverige: Devaluering av demokratiet

10. feb. 2025

Mens Norge sa nei, ble Sverige medlem i EU fra januar 1995. Hva er svenske erfaringer med 30 års EU-medlemskap?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Klar tale mot EUs fjerde energimarkedspakke på Trondheimskonferansen 2025

03. feb. 2025

Nei til EU var til stede på årets Trondheimskonferanse og arrangerte et godt besøkt EU/EØS-formøte. Årets resolusjon inneholder tydelige standpunkter mot overnasjonal kontroll fra EU i både energipolitikken og arbeidslivspolitikken.

Donald Trump som EU-skrømt?

20. jan. 2025

At Trump driver politikk etter kaosmetoden, betyr ikke at vi i Norge bør få helt panikk.

Islendingene sier nei til EU

06. jan. 2025

Det er flere på Island som er mot enn for et EU-medlemskap, viser en ny meningsmåling. Samtidig er det også flertall for å holde en folkeavstemning.

Islandssuget

06. jan. 2025

Kan valget på Island få konsekvenser for Norges forhold til EU?