Nei til EUs politiske rådgiver Helga Hustveit og Freddy Øvstegård i samtale om boka «Nei til EU – Argumenter for en ny generasjon», hvor de ser på hva et nei til EU kan bety for vår tid – og for en ny generasjon.

– EU-medlemskap vil flytte makt til et udemokratisk system

– Vi kaller EØS-avtalen en abonnementsordning på høyrepolitikk. Da er EU-medlemskap hele familiepakka, tv-abonnement, internett og alt samtidig. Bare mer av det samme, sa Freddy Øvstegård i webinaret 16. januar. Se webinaret her!

– Det er ikke bare at vi flytter makt til et system langt unna, det er også det at EU-systemet har store demokratiske utfordringer. 

Hva er dagens viktigste argumenter mot EU-medlemskap? Hvordan skal nei-sida møte en verden i endring? Freddy Øvstegård (stortingsrepresentant fra SV) tar opp disse spørsmålene i boka si Nei til EU – Argumenter for en ny generasjon, som ble utgitt høsten 2024.

Nå kan du se opptak av webinaret som ble avholdt torsdag 16. januar. Her møter du Nei til EUs politiske rådgiver Helga Hustveit og Freddy Øvstegård i samtale om boka, hvor de ser på hva et nei til EU kan bety for vår tid – og for en ny generasjon.

– Dersom vi skal ha en klimaomlegging av samfunnet så må det skje nært på folk. EU er ikke et rettferdig og demokratisk system, sa Øvstegård. 

– Vi må vise at Norge har mulighet til å gjøre noe bedre. Vi kan stå opp for flyktninger, både fra Ukraina men også fra andre konfliktområder. Vi må si fra når EU bygger opp murer. Norge har hatt både dårligere og bedre flyktningpolitikk enn EU. Men det er enklere å endre den norske politikken enn EUs, sa han.

– Norsk politikk for velferdig og arbeid vil bli utfordret om vi blir med i EU. Solidaritet handler om å bygge hverandre opp, ikke rive hverandre ned. 

Se webinaret her

Stort bilde i toppen: Nei til EUs politiske rådgiver Helga Hustveit og Freddy Øvstegård i samtale om boka «Nei til EU – Argumenter for en ny generasjon», hvor de ser på hva et nei til EU kan bety for vår tid – og for en ny generasjon.

reLATERT

Se alle arrangementer

Islendingene sier nei til EU

06. jan. 2025

Det er flere på Island som er mot enn for et EU-medlemskap, viser en ny meningsmåling. Samtidig er det også flertall for å holde en folkeavstemning.

Islandssuget

06. jan. 2025

Kan valget på Island få konsekvenser for Norges forhold til EU?

Hva er det EØS ikke omfatter?

20. des. 2024

Det er bare det indre markedet Norge har tilsluttet seg i og med EØS.

Folkets stemme er sterkere enn elitens drømmer

20. des. 2024

30 år etter vi sa nei til EU, bør Norge være stolt over å velge folkestyre framfor mangel på demokratisk kontroll.

EU er ikke riktig retning

12. des. 2024

Nordisk fagbevegelse frykter, med god grunn, at lovpålagt minstelønn ikke bare blir et bunnivå, men vil være et tak som begrenser arbeidernes lønnsutvikling.

Speil, speil på veggen der

09. des. 2024

Norske medier har klart et mesterstykke – å nedfortelle og undergrave folkets nei.

Ti bud for et nytt nei

05. des. 2024

I 94 var nei-sidens kjerneargumenter miljø, solidaritet og folkestyre. Finnes det fortsatt gode, grønne og solidariske argumenter mot norsk EU-medlemskap?

Stilte regjeringen til veggs på EU og EØS

28. nov. 2024

SVs stortingsgruppe markerte 30-årsjubileet for folkeavstemningen i 1994 med å stille regjeringen en rekke EU- og EØS-spørsmål i spørretimen på Stortinget.

30 år utanfor EU: Ja til norsk sjølvstyre, nei til EU

27. nov. 2024

I 2024 er det 30 år sidan den siste folkerøystinga om EU-medlemskap. Vi greier oss godt utanfor EU.

– Om vi organiserer breitt så vinn vi

27. nov. 2024

Standpunkt samla i 2019 alle dei gjenlevande Nei til EU-leiarane til samtale om jubileet: – Den viktigaste lærdomen frå 1994 er at det er mogleg å utfordre den etablerte politiske og økonomiske makta, sa Stein Ørnhøi, leiar i Nei til EU 1995–1997.

Beredskap og tryggleik i eit uroleg Europa krev nasjonal politisk kontroll

25. nov. 2024

Tryggleikspolitikken har vorte ei meir aktuell problemstilling i forholdet mellom Norge og EU. Delar av ja-rørsla ønsker at Norge skal knyte seg tettare til EU militært.

Flertallet fikk rett

25. nov. 2024

Vi stemte nei til EU-medlemskap, men hva skjedde med folkestyre, miljø og solidaritet?