Møre og Romsdal Nei til EU ruster opp med gigantstyre

Nei til EU i Møre og Romsdal har hatt fylkesårsmøte i Ålesund, 15 april, og vedtatt å trappe opp kampen mot EØS avtalen. Nå er planen å øke informasjonen om hva EØS-avtalen har medført, og også finne fram til yngre grupper som må nås gjennom nye kanaler. Du kan lese mer i hele artikkelen.

Fylkesstyret M R Nei til EU, 2023.jpg
På årsmøtet ble fylkesstyret utvidet til hele 11 personer, med både god geografisk og politisk spredning. Foran fra venstre ser vi Sidsel Holm Frøseth, Marit Aklestad, Thove Langness, Kirsti Dahle, Marianne Bolme, og Vanja Lervik. Bakerste rekke: Johs Bae, Jan David Anti, Rolf Hamre, Ståle Melby og Svein Steinshamn.

Av andre valg kan nevnes at Ildrid Melby, Roger Sundgot og Asbjørn Vestad Eik ble valgt til valgkomite for neste årsmøte. Stein Kristiansen ble gjenvalgt som revisor.


Fylkeslaget fikk et godt og solid fylkesstyre, med flere politisk aktive, både første og andrekandidater til fylkestinget blant seg. Slik speiler styret både geografi og den politiske bredden i Nei til EU.

Fylkeslaget mener det er et tidsskille nå når alle kan se at vi til og med har mistet kontrollen med strømmen vår på grunn av EØS og ACER. Det gjør det nødvendig å øke folks kunnskap om konsekvensene av EØS-avtalen, og reise kravet om en folkeavstemning om EØS- avtalen skal erstattes av en normal handelsavtale.

Jan David Anti.jpg
Fylkesleder Jan David Anti har bakgrunn som snekker, og kjenner næringslivet i fylket godt. Han mener EØS ikke tjener nærinslivet godt, slik det stadig blir hevdet.


 - Vi mener fylket vårt er så spesielt at det vil være mulig å få stor oppslutning om kravet om folkeavstemning i befolkningen generelt og i næringslivet som er avhengig av rimelig strøm. Men dette krever grundig jobb og oppgradering av ungdommenes kunnskap om EØS, sier gjenvalgt leder Jan David Anti.


- Strømmen er arvesølvet vårt bygd opp og nedbetalt gjennom generasjoner. Den legges ut på EU-børs og med et jafs har doblet strømprisen for husholdninger og næringsliv, legger han til.


Han sier at fylkeslaget mener at vekslende regjeringer og stortingsflertall har trosset klare flertall i befolkningen mot medlemskap og det EU-like samfunnet både i 72 og 94 , gjennom EØS-avtalen.


På årsmøtet holdt Magnus Marsdal fra Manifest Media et foredrag om mediasituasjonen i landet, med vekt på nye kanaler som når folk under 45 år på de kanalene de faktisk bruker. Nå har Manifest startet opp en satsing, blant annet med podkasten Mimir og Marsdal, og dette er nå i utvikling til flere kanaler som også fylkeslaget vil ta lærdom av.


- EU skaper ulikhet og tjener kapitalen. Det ser vi på at det er bare blant de som tjener over 1,4 mill at det er ja-flertall her i landet, påpekte Marsdal.

 

 

 

reLATERT

Se alle arrangementer

Kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak

08. mai 2025

Innføring av EUs energieffektiviseringsdirektiv kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv. Nei til EU mener energieffektivisering i stedet bør gjennomføres med nasjonale krav, og at direktivene derfor må avvises i EØS.

Forsvar norsk fiskerilovgivning!

08. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs bygningsenergidirektiv kan ikke anses som EØS-relevant

07. mai 2025

Regjeringens forslag om å innføre EUs bygningsenergidirektiv avklarer ikke kostnader knyttet til gjennomføringen. Nei til EU mener direktivet ikke kan anses som EØS-relevant og må avvises.

Ingen grunn til bekymring for norske arbeidsplasser  

06. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

Fornybardirektivet gir høy risiko for uforsvarlig saksbehandling

06. mai 2025

Nei til EU mener det er uklokt å innføre et direktiv som fastholder opprinnelsesgarantiordningen. Fornybardirektivets tidsfrist medfører høy risiko for uforsvarlig saksbehandling. 

Norgespris – plaster på et åpent sår  

05. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs fjerde energipakke må behandles samlet, og ikke stykkevis og delt 

05. mai 2025

Nei til EU i høring for Stortingets energi- og miljøkomite.

EU-forordningen om kritiske råvarer må avvises

29. april 2025

Nei til EU vil bruke vetoretten i EØS mot EUs forordning om kritiske råvarer, og mener ny minerallov i større grad må sikre nasjonal kontroll over mineralressursene.

Rådsmøtet feiret 20 år med nei-flertall

26. april 2025

Nei til EUs råd feiret at det i april 2025 har vært 20 sammenhengende år med nei-flertall på meningsmålingene om EU-medlemskap.

Rådsmøte 26.–27. april

26. april 2025

Her kan du følge vedtak fra Nei til EUs rådsmøte på Klækken Hotell i Hønefoss.

Regjeringen vil starte innføringen av Energipakke 4 - Nei til EU krever veto

22. april 2025

Forslagene om å innføre EUs fornybardirektiv, energieffektiviseringsdirektiv og bygningsenergidirektivet er nå til behandling i Stortinget.

Forslag om nei til EUs fjerde energipakke i Stortinget

09. april 2025

10. april behandler Stortinget flere representantforslag om kontroll med krafta, EUs fjerde energipakke og ut av ACER.