Møre og Romsdal Nei til EU ruster opp med gigantstyre

Nei til EU i Møre og Romsdal har hatt fylkesårsmøte i Ålesund, 15 april, og vedtatt å trappe opp kampen mot EØS avtalen. Nå er planen å øke informasjonen om hva EØS-avtalen har medført, og også finne fram til yngre grupper som må nås gjennom nye kanaler. Du kan lese mer i hele artikkelen.

Fylkesstyret M R Nei til EU, 2023.jpg
På årsmøtet ble fylkesstyret utvidet til hele 11 personer, med både god geografisk og politisk spredning. Foran fra venstre ser vi Sidsel Holm Frøseth, Marit Aklestad, Thove Langness, Kirsti Dahle, Marianne Bolme, og Vanja Lervik. Bakerste rekke: Johs Bae, Jan David Anti, Rolf Hamre, Ståle Melby og Svein Steinshamn.

Av andre valg kan nevnes at Ildrid Melby, Roger Sundgot og Asbjørn Vestad Eik ble valgt til valgkomite for neste årsmøte. Stein Kristiansen ble gjenvalgt som revisor.


Fylkeslaget fikk et godt og solid fylkesstyre, med flere politisk aktive, både første og andrekandidater til fylkestinget blant seg. Slik speiler styret både geografi og den politiske bredden i Nei til EU.

Fylkeslaget mener det er et tidsskille nå når alle kan se at vi til og med har mistet kontrollen med strømmen vår på grunn av EØS og ACER. Det gjør det nødvendig å øke folks kunnskap om konsekvensene av EØS-avtalen, og reise kravet om en folkeavstemning om EØS- avtalen skal erstattes av en normal handelsavtale.

Jan David Anti.jpg
Fylkesleder Jan David Anti har bakgrunn som snekker, og kjenner næringslivet i fylket godt. Han mener EØS ikke tjener nærinslivet godt, slik det stadig blir hevdet.


 - Vi mener fylket vårt er så spesielt at det vil være mulig å få stor oppslutning om kravet om folkeavstemning i befolkningen generelt og i næringslivet som er avhengig av rimelig strøm. Men dette krever grundig jobb og oppgradering av ungdommenes kunnskap om EØS, sier gjenvalgt leder Jan David Anti.


- Strømmen er arvesølvet vårt bygd opp og nedbetalt gjennom generasjoner. Den legges ut på EU-børs og med et jafs har doblet strømprisen for husholdninger og næringsliv, legger han til.


Han sier at fylkeslaget mener at vekslende regjeringer og stortingsflertall har trosset klare flertall i befolkningen mot medlemskap og det EU-like samfunnet både i 72 og 94 , gjennom EØS-avtalen.


På årsmøtet holdt Magnus Marsdal fra Manifest Media et foredrag om mediasituasjonen i landet, med vekt på nye kanaler som når folk under 45 år på de kanalene de faktisk bruker. Nå har Manifest startet opp en satsing, blant annet med podkasten Mimir og Marsdal, og dette er nå i utvikling til flere kanaler som også fylkeslaget vil ta lærdom av.


- EU skaper ulikhet og tjener kapitalen. Det ser vi på at det er bare blant de som tjener over 1,4 mill at det er ja-flertall her i landet, påpekte Marsdal.

 

 

 

reLATERT

Se alle arrangementer

Nå kommer EUs Arbeidsmarkedsmyndighet, ELA

10. des. 2024

Myndigheten til European Labour Authority (ELA) spenner vidt innenfor arbeidsliv og trygder. ELA-regelverket er nå til behandling i Stortinget.

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

02. des. 2024

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.

Nei til EU vil reise kampen mot EØS inn mot stortingsvalget

02. des. 2024

Nei til EU vil presse på for en kritisk debatt om EØS-avtalen. En avtale som underminerer selve folkestyret, og som har i seg ødeleggende elementer for norsk samfunnsliv.

Krever at handlingsrommet brukes

29. nov. 2024

- Det lokale selvstyret må hensyntas, er budskapet både fra KS og fylkeskommuner i høringen om EØS-utredningen. En rekke uttalelser krever at handlingsrommet brukes.

Stilte regjeringen til veggs på EU og EØS

28. nov. 2024

SVs stortingsgruppe markerte 30-årsjubileet for folkeavstemningen i 1994 med å stille regjeringen en rekke EU- og EØS-spørsmål i spørretimen på Stortinget.

– Om vi organiserer breitt så vinn vi

27. nov. 2024

Standpunkt samla i 2019 alle dei gjenlevande Nei til EU-leiarane til samtale om jubileet: – Den viktigaste lærdomen frå 1994 er at det er mogleg å utfordre den etablerte politiske og økonomiske makta, sa Stein Ørnhøi, leiar i Nei til EU 1995–1997.

Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet etter uttalelse fra EFTA-domstolen

20. nov. 2024

Bakgrunnen for de nye innleiereglene er at fagbevegelsen har krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, for å sikre et trygt arbeidsliv. I dag kom EFTA-domstolen med sin uttalelse til saken som går i Oslo tingrett om innleieforbudet. Uttalelsen avklarer ikke saken, og utfallet i Oslo tingrett er fortsatt usikkert.

EFTA-domstolen: Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet  

20. nov. 2024

Norge må selv kunne bestemme over arbeidslivsspørsmål. Nei til EU ser på kampen for at innleiereglene skal bestemmes i Norge som en av de viktigste enkeltsakene akkurat nå.  

Innleieregler må bestemmes i Norge – ikke av ESA/EFTA-domstolen gjennom EØS

20. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte mener at det beste for norsk arbeidsliv er en handelsavtale med EU der Norge kan bestemme hva som tjener norsk arbeidsliv.

– Landbruket er sterkt påvirket av EØS-avtalen

19. nov. 2024

Landbruket skulle holdes utenfor EØS-avtalen, men næringen merker likevel konsekvensene, viser høringsuttalelser om EØS-utredningen. Importen av landbruksvarer fra EU har økt kraftig. Norge har fått et mindre handlingsrom på mat- og veterinærområdet.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!

19. nov. 2024

Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av EUs fjerde energimarkedspakke. 

Nei til EUs arbeidsplan 2025–2026

18. nov. 2024

Vedtatt av Nei til EUs landsmøte 8.–10. november 2024.