Møre og Romsdal Nei til EU ruster opp med gigantstyre

Nei til EU i Møre og Romsdal har hatt fylkesårsmøte i Ålesund, 15 april, og vedtatt å trappe opp kampen mot EØS avtalen. Nå er planen å øke informasjonen om hva EØS-avtalen har medført, og også finne fram til yngre grupper som må nås gjennom nye kanaler. Du kan lese mer i hele artikkelen.

Fylkesstyret M R Nei til EU, 2023.jpg
På årsmøtet ble fylkesstyret utvidet til hele 11 personer, med både god geografisk og politisk spredning. Foran fra venstre ser vi Sidsel Holm Frøseth, Marit Aklestad, Thove Langness, Kirsti Dahle, Marianne Bolme, og Vanja Lervik. Bakerste rekke: Johs Bae, Jan David Anti, Rolf Hamre, Ståle Melby og Svein Steinshamn.

Av andre valg kan nevnes at Ildrid Melby, Roger Sundgot og Asbjørn Vestad Eik ble valgt til valgkomite for neste årsmøte. Stein Kristiansen ble gjenvalgt som revisor.


Fylkeslaget fikk et godt og solid fylkesstyre, med flere politisk aktive, både første og andrekandidater til fylkestinget blant seg. Slik speiler styret både geografi og den politiske bredden i Nei til EU.

Fylkeslaget mener det er et tidsskille nå når alle kan se at vi til og med har mistet kontrollen med strømmen vår på grunn av EØS og ACER. Det gjør det nødvendig å øke folks kunnskap om konsekvensene av EØS-avtalen, og reise kravet om en folkeavstemning om EØS- avtalen skal erstattes av en normal handelsavtale.

Jan David Anti.jpg
Fylkesleder Jan David Anti har bakgrunn som snekker, og kjenner næringslivet i fylket godt. Han mener EØS ikke tjener nærinslivet godt, slik det stadig blir hevdet.


 - Vi mener fylket vårt er så spesielt at det vil være mulig å få stor oppslutning om kravet om folkeavstemning i befolkningen generelt og i næringslivet som er avhengig av rimelig strøm. Men dette krever grundig jobb og oppgradering av ungdommenes kunnskap om EØS, sier gjenvalgt leder Jan David Anti.


- Strømmen er arvesølvet vårt bygd opp og nedbetalt gjennom generasjoner. Den legges ut på EU-børs og med et jafs har doblet strømprisen for husholdninger og næringsliv, legger han til.


Han sier at fylkeslaget mener at vekslende regjeringer og stortingsflertall har trosset klare flertall i befolkningen mot medlemskap og det EU-like samfunnet både i 72 og 94 , gjennom EØS-avtalen.


På årsmøtet holdt Magnus Marsdal fra Manifest Media et foredrag om mediasituasjonen i landet, med vekt på nye kanaler som når folk under 45 år på de kanalene de faktisk bruker. Nå har Manifest startet opp en satsing, blant annet med podkasten Mimir og Marsdal, og dette er nå i utvikling til flere kanaler som også fylkeslaget vil ta lærdom av.


- EU skaper ulikhet og tjener kapitalen. Det ser vi på at det er bare blant de som tjener over 1,4 mill at det er ja-flertall her i landet, påpekte Marsdal.

 

 

 

reLATERT

Se alle arrangementer

Gå med Nei til EU 1. mai!

26. april 2024

1. mai markerer arbeidernes dag og Nei til EU samles over hele landet for å vise styrke og solidaritet i kampen for sosial rettferdighet.

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Årsmøte i Nord-Trøndelag Nei til EU

18. april 2024

Det ble få endringer i sammensettinga av styret i NT Nei til EU på årsmøtet den 19. mars. Ny i styret ble Anita Dahl, mens det ble gjenvalg av de styremedlemmene og varamedlemmene som var på valg. Jon Olav Forbord ble gjenvalgt som leder.

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.