Nordland slo an tonen i ACER-saken

Nordland Nei til EU gjennomførte et godt fylkesårsmøte i Bodø lørdag 21. april på hotell Nordlys.

Ulf Ulriksen fra Vefsn ble valgt til ny fylkesleder. Siden han ikke var tilstede, sendte han umiddelbart etter valget en hilsen til årsmøtet der han skrev gledet seg til å sette i gang. 

Årsmeldinga viser et fylkeslag som har gjennomført 11 styremøter, deltatt på Trondheimskonferansen, ulike samlinger, og har to representanter i sentralstyret. Gjenverving, valgkamp, meningsmåling om EØS har også stått på dagsorden. 

Først og fremst har imidlertid fokuset vært på ACER. I Acerssaken var Nordland i front da Nordland fylkesting som første folkevalgte organ vedtok en enstemmig uttalelse mot ACER. Fagforeninger på industristeder, som Mo i Rana viste også aktiv motstand mot ACER. 

Leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland var invitert årsmøtet og holdt en innledning om aktuelle politiske saker i Nei til EU. Hun startet med å si hvor viktig og inspirerende det var for henne å besøke medlemmene og  ta på pulsen det som skjer i fylkene. 

– Det er en stor glede å reise rundt i landet vårt. Jeg har vært i Nordland Nei til EU for tre år siden, den gang i Svolvær. Jeg glemmer aldri da vi sang på Hurtigruta som lå i land på kvelden. 

Innledningen hadde overskriften «Stopp suverenitetsavståelse», for om ACER-saken er tapt i Stortinget 22. mars, er det fortsatt et håp om at Island kan stoppe EUs tredje energipakke. Nei til EU har vedtatt å starte innsamling med søksmål om ACER saken som formål, siden ACER-saken ikke ble behandlet med 3/4 flertall etter paragraf 115.

Nei til EU har også fått 2000 nye medlemmer, og hun oppfordret fylkeslaget til på ringe de nye medlemmene for å ønske dem velkommen og få dem med i arbeidet. 

Ellers var hun innom EUs forslag til arbeidslivsbyrå, der et EU-byrå for arbeidslivet kan bety et tilbakeskritt i kampen mot sosial dumping. Brexit gir en ny mulighet for EØS-debatt, og hun viste en kort film som viser at all skremselspropagandaen høre i forkant britene ikke har slått til, verken om økonomi, arbeidsledighet mm. 

På årsmøtet etterpå vedtok Nordland Nei til EU en handlingsplan med ønske om fortsatt stor aktivitet,  blant annet ønsker de å starte opp Ungdom mot EU-lag i Nordland. 

Ny leder Ulf Ulriksen, nestleder Tine Olsen og nytt styremedlem Linda Forsvik ble valgt på årsmøtet. Kasserer Ragnhild Arnesen og styremedlem Lars Nielsen var ikke på valg. 

Avgått fylkesleder Christian Torseth ble takket med varme ord for innsatsen.

Nordland

En bukett avgåtte og gjenvalgte styremedlemmer i Nordland Nei til EU sammen med leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland. Videre foran fra venstre Tine Olsen, Frøydis Finnseth og Marianne Kilavik, bak fra venstre Christian Torseth og Lars Nielsen. Foto: Edgar Iversen

reLATERT

Se alle arrangementer

Minneord: Guro Fjellanger er død

24. april 2019

For ettertiden vil hun stå som en av de viktigste aktørene i den norske EU-kampen. Folkets rett til selv å bestemme sin framtid hadde seiret, skriver Arne Langset og Dag Seierstad.

Brutte ACER-forutsetninger

23. april 2019

Forutsetningene som lå til grunn for Stortingets ACER-vedtak er brutt! Det må få konsekvenser.

Ny folder: Norsk kraft skal styres fra Norge. Ikke av EU

23. april 2019

Last ned Nei til EUs nye åttesiders informasjonshefte om EUs energunion i praktisk lommeformat. Dette er en ny utgave av heftet som ble laget i 2018.

Guro Fjellanger (55) er død

16. april 2019

Som generalsekretær fra 1990 til 1995 ledet Guro Fjellanger organisasjonsbygging i Nei til EU mot folkeavstemningen i 1994.

Ingen ACER-garantier

12. april 2019

Alltinget behandler nå EUs energimarkedspakke 3 og tilknytning til energibyrået ACER.

Vil du bli vår nye kollega?

11. april 2019

Nei til EU søker engasjert og stødig økonomi- og administrasjonsrådgiver i 100 % stilling.

Norge gjør som ACER vil

09. april 2019

Norge kan ende opp med å få Europas høyeste strømpris.

Presentasjoner fra rådsmøtet

09. april 2019

Her kan du laste ned presentasjonene fra Nei til EUs rådsmøte 6.–7. april 2019

EØS – ei verktøykasse for sosial dumping

05. april 2019

– Dersom jasida har rett i at det ikkje finst alternativ til EØS så forstår eg ikkje kvifor dei er så redde for ei utgreiing om alternativa, sa Roar Abrahamsen, leiar for avdeling 5 i Fellesforbundet, og som no går mot EØS-avtalen.

Matnyttig lunsj med Småbrukarlaget

04. april 2019

Det føltes helt riktig å dele et måltid sammen, da Nei til EU var heldig å bli invitert på brødskiver og norskprodusert pålegg hos Norsk Bonde- og Småbrukarlag i lunsjen nylig.

Grunnskolering i organisasjon

01. april 2019

Innledning om grunnskolering i organisasjon i Nei til EU.

Den islandske vri på ACER

29. mars 2019

Den islandske regjeringen vil innføre EUs tredje energipakke med en del forbehold. Hva består de islandske tilpasningene i, og er de egentlige unntak?