Freddy André Øvstegård mener folkestyre-argumentet står sterkere enn noen gang, men at vi trenger et nytt språk i EU-debatten. Det kom fram under bokbadet på Nei til EUs landsmøte.
Det var rett i underkant av 80 landsmøtedeltakere som etter møteslutt fredag tok turen innom bokbadet som ble ledet av Morten Harper, politisk rådgiver i Nei til EU. Øvstegård, stortingsrepresentant fra SV, har nylig gitt ut boken «Nei til EU – argumenter for en ny generasjon».
Brexit ble et stemningsskifte for unge
Under bokbadet beskrev Øvstegård en endring som kom under Brexit med tanke på EU-motstanden blant unge i Norge.
– Brexit ble et stemningsskifte for folk på min alder og med min bakgrunn. Brexit opplevdes som fremmed i sammenheng med den norske EU-motstanden. Flere ble usikre, sa han.
Utgangspunktet for boken var et ønske om å utforske den sentrale argumentasjonen i nei-bevegelsen og om den var god nok. Utfallet ble en ny sikkerhet for nei-standpunktet.
Argumenter for en ny generasjon
– Boken er tenkt å treffe andre personer i min generasjon.
På spørsmål om argumentene fra 1994 fortsatt har gyldighet er Freddy tydelig.
– Ja, men vi trenger et nytt språk, en ny måte å argumentere på.
Han mener likevel at flere argumenter fra 1994 står seg godt.
– Det sentrale argumentet om at verden er større enn EU står seg godt. EU stiller seg på feil side i handelspolitikk og i flyktningkrisa, men bidrar Norge positivt land i disse spørsmålene? Vi må bruke mulighetene vi har.
– Folkestyret som nei-argument er sterkere nå enn det det var i 1994. Vi står i en avmaktskrise. Vi ser det i flere land i EU. Folk opplever ikke at de kan påvirke. Så kommer EU inn i bildet og flytter makt og kapital.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Miljøbevegelsen i EU er kritiske
I arbeidet med boken har Øvstegård hatt kontakt med aktivister, sivilsamfunnet og fagbevegelsen. Han syns blant annet det var overraskende å snakke med europeisk miljøbevegelse som sitter på kontor i Brussel.
– Jeg trodde jeg skulle bli mer utfordret på nei til EU-standpunktet, men de er mer kritiske enn det som kommer fram i den norske debatten.
EU lå alltid i bakgrunnen
Men det var ikke der Freddy først møtte EU-spørsmålet. Han fortalte at EU hadde fulgt han gjennom et helt politisk liv.
– Siden jeg ble aktiv i SV har ulike EU-saker kommet og gått. Da datalagringsdirektivet kom fikk jeg en smakebit på at det skjedde ting på kontinentet som hadde påvirkning på mitt liv. Etter hvert ble jeg sikker i min sak.