Freddy André Øvstegård leser fra sin bok «Nei til EU – argumenter for en ny generasjon» under bokbadet under Nei til EUs landsmøte.

– Vi trenger et nytt språk om EU

Freddy André Øvstegård mener folkestyre-argumentet står sterkere enn noen gang, men at vi trenger et nytt språk i EU-debatten. Det kom fram under bokbadet på Nei til EUs landsmøte.

Det var rett i underkant av 80 landsmøtedeltakere som etter møteslutt fredag tok turen innom bokbadet som ble ledet av Morten Harper, politisk rådgiver i Nei til EU. Øvstegård, stortingsrepresentant fra SV, har nylig gitt ut boken «Nei til EU – argumenter for en ny generasjon». 

Brexit ble et stemningsskifte for unge

Under bokbadet beskrev Øvstegård en endring som kom under Brexit med tanke på EU-motstanden blant unge i Norge. 

– Brexit ble et stemningsskifte for folk på min alder og med min bakgrunn. Brexit opplevdes som fremmed i sammenheng med den norske EU-motstanden. Flere ble usikre, sa han.

Utgangspunktet for boken var et ønske om å utforske den sentrale argumentasjonen i nei-bevegelsen og om den var god nok. Utfallet ble en ny sikkerhet for nei-standpunktet. 

Argumenter for en ny generasjon

– Boken er tenkt å treffe andre personer i min generasjon. 

På spørsmål om argumentene fra 1994 fortsatt har gyldighet er Freddy tydelig. 

– Ja, men vi trenger et nytt språk, en ny måte å argumentere på. 

Han mener likevel at flere argumenter fra 1994 står seg godt. 

– Det sentrale argumentet om at verden er større enn EU står seg godt. EU stiller seg på feil side i handelspolitikk og i flyktningkrisa, men bidrar  Norge positivt land i disse spørsmålene? Vi må bruke mulighetene vi har. 

– Folkestyret som nei-argument er sterkere nå enn det det var i 1994. Vi står i en avmaktskrise. Vi ser det i flere land i EU. Folk opplever ikke at de kan påvirke. Så kommer EU inn i bildet og flytter makt og kapital. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PXL_20241108_203817685.jpg
Det var stor interesse for å høre Freddy André Øvstegård snakke om sin bok bland Nei til EUs landsmøtedeltakere. (Foto: Sindre Humberset)

Miljøbevegelsen i EU er kritiske

I arbeidet med boken har Øvstegård hatt kontakt med aktivister, sivilsamfunnet og fagbevegelsen. Han syns blant annet det var overraskende å snakke med europeisk miljøbevegelse som sitter på kontor i Brussel. 

– Jeg trodde jeg skulle bli mer utfordret på nei til EU-standpunktet, men de er mer kritiske enn det som kommer fram i den norske debatten. 

EU lå alltid i bakgrunnen

Men det var ikke der Freddy først møtte EU-spørsmålet. Han fortalte at EU hadde fulgt han gjennom et helt politisk liv. 

– Siden jeg ble aktiv i SV har ulike EU-saker kommet og gått. Da datalagringsdirektivet kom fikk jeg en smakebit på at det skjedde ting på kontinentet som hadde påvirkning på mitt liv. Etter hvert ble jeg sikker i min sak. 

Stort bilde i toppen: Freddy André Øvstegård leser fra sin bok «Nei til EU – argumenter for en ny generasjon» under bokbadet under Nei til EUs landsmøte. (Foto: Sindre Humberset)

reLATERT

Se alle arrangementer

Speil, speil på veggen der

09. des. 2024

Norske medier har klart et mesterstykke – å nedfortelle og undergrave folkets nei.

Ti bud for et nytt nei

05. des. 2024

I 94 var nei-sidens kjerneargumenter miljø, solidaritet og folkestyre. Finnes det fortsatt gode, grønne og solidariske argumenter mot norsk EU-medlemskap?

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

02. des. 2024

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.

Nei til EU vil reise kampen mot EØS inn mot stortingsvalget

02. des. 2024

Nei til EU vil presse på for en kritisk debatt om EØS-avtalen. En avtale som underminerer selve folkestyret, og som har i seg ødeleggende elementer for norsk samfunnsliv.

Nei til EU vil ha fisken tilbake til kysten 

29. nov. 2024

Fordi vi ikke er medlem i EU har vi politisk frihet til å bringe fiskeriforvaltninga i tråd med lovverket og tidligere stortingsvedtak om at fisken skal sikre sysselsetting og bosetting i kystsamfunnene.

Stilte regjeringen til veggs på EU og EØS

28. nov. 2024

SVs stortingsgruppe markerte 30-årsjubileet for folkeavstemningen i 1994 med å stille regjeringen en rekke EU- og EØS-spørsmål i spørretimen på Stortinget.

30 år utanfor EU: Ja til norsk sjølvstyre, nei til EU

27. nov. 2024

I 2024 er det 30 år sidan den siste folkerøystinga om EU-medlemskap. Vi greier oss godt utanfor EU.

– Om vi organiserer breitt så vinn vi

27. nov. 2024

Standpunkt samla i 2019 alle dei gjenlevande Nei til EU-leiarane til samtale om jubileet: – Den viktigaste lærdomen frå 1994 er at det er mogleg å utfordre den etablerte politiske og økonomiske makta, sa Stein Ørnhøi, leiar i Nei til EU 1995–1997.

Norge som sjølstendig stemme i verdenssamfunnet 

26. nov. 2024

Utenfor EU og EØS har Norge en friere stemme som kan brukes uten å hemmes av stormaktenes interesser.

Beredskap og tryggleik i eit uroleg Europa krev nasjonal politisk kontroll

25. nov. 2024

Tryggleikspolitikken har vorte ei meir aktuell problemstilling i forholdet mellom Norge og EU. Delar av ja-rørsla ønsker at Norge skal knyte seg tettare til EU militært.

Flertallet fikk rett

25. nov. 2024

Vi stemte nei til EU-medlemskap, men hva skjedde med folkestyre, miljø og solidaritet?

Demokrati, menneskerettigheter, sikkerhet og rettsstat i Europa

21. nov. 2024

Innspill fra Nei til EU til melding til Stortinget om demokrati i Europa.