Besøk av danske nei-venner

Folkebevægelsen mod EU har i mange år vært nære allierte i kampen mot EU som union og mot konkrete konsekvenser av henholdsvis EU- og EØS-medlemskap.

Mandag 7. oktober besøkte Susanna Dyre-Greensite, talsperson og medlem i landsstyrelsen og Folkebevægelsens internationale utvalg og Johanne L. Rindsig, medlem i Forettningsudvalget i Folkebevægelsen mod EU, søsterorganisasjonen Nei til EU.

Generalsekretær Thomas Haug og leder Kathrine Kleveland tok imot og hadde satt sammen et program for dagen. Kathrine ønsket velkommen og takket for sist. I juni i fjor var 12 stykker fra Folkebevægelsen mod EU på besøk og da med besøk på Stortinget. Videre orienterte hun om hvordan Nei til EU er bygd opp, 25-årsjubileet og aktuelle saker som Jernbanepakke 4 og søksmålet om ACER.

Det var en stor skuffelse for Folkebevægelsen mod EU at de ikke oppnådde fortsatt plass i EU-parlamentet. Dette gir en ny situasjon for organisasjonen som må tenke nytt for videre arbeid. Men innsatsviljen og stå-på-iveren skal det ikke stå på, sier Susanna optimistisk, bretter ermene opp og sier «Hva gør vi nu?», mens Johanne fortsetter «Så må vi klare det her».

De siste tallene viser at Norge importerer seks ganger mer enn vi eksporterer til EU. Nå når pelsdyrnæringen legges ned, og eksporten av norsk Jarlsbergost fases ut vil det gi enda større forskjell.

Det ble en lang dag for danskene på dagstur til Norge, men målet var å tilby et variert og innholdsrikt program. Hildegunn Gjengedal tok i mot til en interessant time i Norges Bondelag. Hildegunn har vært nestleder i Nei til EU, har jobbet flere år i Brussel for norsk landbruk og sitter i dag i landbrukspolitisk utvalg.

Hildegunns fortalte om fordelene norske bønder har utenfor EU, om et levende landbruk i et langstrakt land, men også om utfordringene. Artikkel 19-forhandlingene som skal gjennomføres jevnlig til gjensidig nytte har for hver eneste forhandling gitt større ulikhet mellom norsk eksport og import fra EU. De siste tallene viser at Norge importerer seks ganger mer enn vi eksporterer til EU. Nå når pelsdyrnæringen legges ned, og eksporten av norsk Jarlsbergost fases ut vil det gi enda større forskjell.

Deretter holdt nestleder Idar Helle en innledning om EØS, litt historikk, aktuelle saker i dag, og hvorfor Nei til EU mener at en jevnbyrdig handelsavtale med EU er et realistisk alternativ. Når vi i Norge går med 400 milliarder i positiv handelsbalanse, er det merkelig at det er små endringer i handelsbalansen som diskuteres når EØS diskuteres, sa Idar.

ekstabilde
Nei-venner: Susanna Dyre-Greensite og Johanne L. Rindsig på besøk hos Nei til EU i Oslo.

Deretter fortalte generalsekretær Pål T. Olerud og leder i Ungdom mot EU Reidun Heggen om Ungdom mot EU, hvordan de er bygget opp, og hvordan de jobber. Reidun fortalte blant annet at de hadde besøkt 10 ulike sommerleire og arrangement i regi av ungdomsorganisasjoner i sommer.

Leder i internasjonalt utvalg, Helle Hagenou deltok mot slutten av dagen der samarbeid videre ble diskutert. I Danmark er unionsspørsmålet naturlig  nok mere framme, mens den norske debatten er mer EØS-relatert. Men vi ser mange aktuelle saker der vi ønsker å samarbeide, fra veipakker, og EUs arbeidlivsbyrå til EUs forsvarspolitikk, klima og miljøsaker. Og allerede siste helg i oktober på Folkebevægeslen mod EU sitt landsmøte i København, skal Thomas Haug og Helle Hagenhou på gjenvisitt.

Stort bilde: Fra venstre Thomas Haug, Johanne L. Rindsig, Kathrine Kleveland, Susanna Dyre-Greensite, og Hildegunn Gjengedal i Bondelagets lokaler med landskap fra Toten på veggen. Foto. Inger Johanne Sveen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

reLATERT

Se alle arrangementer

Jordbruket og EU 

14. jan. 2025

Utenfor EU har Norge en egen jordbrukspolitikk, utformet gjennom jordbruksforhandlinger og politiske prosesser i Stortinget. Vi kan skreddersy politikken til å passe norske forhold. 

Regjeringen ønsker å overkjøre landbruket og miljøet

08. jan. 2025

Vi ønsker en avtale som kommer folk og klima til gode - ikke en som bare tjener snevre økonomiske interesser.

Takk for maten

06. jan. 2025

Aldri vil jeg bytte bort svineribba med biff fra Belgisk blå.

EU og Mercosur har underskrevet gigaavtale!

06. des. 2024

Naturen, småbøndene og klima taper med EU-Mercosur-avtalen.

Ti bud for et nytt nei

05. des. 2024

I 94 var nei-sidens kjerneargumenter miljø, solidaritet og folkestyre. Finnes det fortsatt gode, grønne og solidariske argumenter mot norsk EU-medlemskap?

– Om vi organiserer breitt så vinn vi

27. nov. 2024

Standpunkt samla i 2019 alle dei gjenlevande Nei til EU-leiarane til samtale om jubileet: – Den viktigaste lærdomen frå 1994 er at det er mogleg å utfordre den etablerte politiske og økonomiske makta, sa Stein Ørnhøi, leiar i Nei til EU 1995–1997.

Beredskap og tryggleik i eit uroleg Europa krev nasjonal politisk kontroll

25. nov. 2024

Tryggleikspolitikken har vorte ei meir aktuell problemstilling i forholdet mellom Norge og EU. Delar av ja-rørsla ønsker at Norge skal knyte seg tettare til EU militært.

– Landbruket er sterkt påvirket av EØS-avtalen

19. nov. 2024

Landbruket skulle holdes utenfor EØS-avtalen, men næringen merker likevel konsekvensene, viser høringsuttalelser om EØS-utredningen. Importen av landbruksvarer fra EU har økt kraftig. Norge har fått et mindre handlingsrom på mat- og veterinærområdet.

Nei til EUs arbeidsplan 2025–2026

18. nov. 2024

Vedtatt av Nei til EUs landsmøte 8.–10. november 2024.

Nei til EU søker politisk rådgiver – vikariat

18. nov. 2024

*** Avsluttet *** Vi søker et selvstendig og kunnskapstørst menneske som vår nye politiske rådgiver. (1. februar 2025 til 15. oktober 2025 i 100 % stilling).

– Halloween på ja-siden

13. nov. 2024

Nordlund åpnet sin tale under jubileumsfesten på Nei til EUs landsmøte, lørdag 9. november, med å snakke om skremslene ja-siden nå kommer med etter forrige ukes valg i USA.

Vedtekter for Nei til EU 

11. nov. 2024

Vedtekter for Nei til EU.  Siste gang revidert på landsmøtet 2024.