Domstolen kopierer staten

Nei til EU ble nektet å saksøke staten for å avgi suverenitet til Acer. Domstolens kjennelse er avskrift fra regjeringsadvokatens notater, mener Nei til EUs advokater.

11. oktober ga Oslo tingrett staten medhold i at Nei til EU skulle nektes å få prøvd regjeringens vedtak om å godta EUs tredje energipakke og underlegge Norge EUs energibyrå Acer. Nei til EUs advokater har nå fått gått gjennom kjennelsen i detalj og er sier de er overrasket over det de ser.

– Domstolsavgjørelsen framstår som helt uakseptabel, sier Bent Endresen, advokat for Nei til EU, til Klassekampen 19. oktober.

Han reagerer sterkt på at store deler domstolens kjennelsen er klipp og lim fra regjeringsadvokatens skriftlige innlegg.

Flere steder er lengre passasjer identiske. Andre steder er det er kun gjort små omskrivninger fra kulepunkt til sammenhengende tekst. Advokatene mener over 90 prosent av domstolens kjennelse er direkte eller lett omskrivning av regjeringsadvokatens disposisjon.

– Den framstiller kort oppsummert den ene parts anførsler som domstolen egen drøfting, sier Endresen til avisen.

Nei til EU anker saken til lagmannsretten.

– Å gå til rettslig skritt er ikke noe vi tar lett på. Jeg har fortsatt stor tillit til rettssystemet men er skuffet over rettens behandling av saken, sier Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU.

Stort bilde: Faksimile fra Klassekampen 19. oktober.

reLATERT

Se alle arrangementer

Meldeplikt til EU? Nei takk, sier ordførere fra Island og Norge

20. jan. 2020

Norske og islandske ordførere og kommuneforvaltere ber regjeringene snu.

Landsmøtevedtak utfordrer EØS

17. jan. 2020

Fellesforbundets ledelse vil støte på EØS-avtalen rundt hver sving når den skal omsette landsmøtets vedtak i praktisk politikk.

Foran en faglig EØS-debatt

16. jan. 2020

Fellesforbundet vil få utreda om det fins alternativ til EØS. Det blir det EØS-debatt av.

Seierstadstipendet til undersøkelse av EØS-midlene

15. jan. 2020

Stipendmottager Jens Wroldsen Haugdal mener det er et fravær av noen form for diskusjon rundt EØS-midlene, som Norge betaler nesten 98 prosent av.

Regjeringen må bevare norske honningbiers helse

14. jan. 2020

Vi kan ikke godta at norske honningbiers helse, som er i verdensklasse, trues av nye EØS-regler som vil la EU-birøktere få komme med sine bier over Norges grenser.

Kan Listhaug redde FrP fra kabelfloka?

10. jan. 2020

Signalene om en snuoperasjon fra Fremskrittspartiet er lovende, med mindre de bare er et forsøk på å vri seg unna ansvaret for innføring av EUs energipolitikk i Norge.

Natur og Ungdom med fornyet EU-motstand

09. jan. 2020

- Når vi kun har det neste tiåret på å halvere hele verdens utslipp mener jeg at Norge ikke bør bli mer bundet av mål om frihandel og fri konkurranse, sier Therese Husgstmyr Woie, nyvalgt leder av Natur og Ungdom.

Vett 1 2020: ABC om EØS og handel

07. jan. 2020

Det du trenger å vite om handel med EU og markedsadgang uten EØS på 48 sider.

Feil EU-prosedyre

06. jan. 2020

Er det greit å slippe reven inn i hønsegården når reven forsikrer om at den nesten har sluttet å spise høner?

Standpunkt 1-2020

20. des. 2019

I dette nummeret av Standpunkt kan du lese om vervekampanjer i Ungdom mot EU og Nei til EU, om brexit, feiring av 25-årsjubileet for folkerøystinga i 1994, om anken i ACER-søksmålet, og mykje meir.

Et EØS-mesterskap i feiltolkninger

12. des. 2019

Ledelsens framstilling av Fellesforbundet som et «ja til EØS»-forbund er drøy kost i et demokratisk perspektiv.

Kabelkonsesjon nå betyr brudd på Stortingets forutsetninger

11. des. 2019

Det ville ikke blitt flertall for ACER i Stortinget dersom Ap ikke garanterte at NorthConnect ikke ville få konsesjon nå.