Domstolen kopierer staten

Nei til EU ble nektet å saksøke staten for å avgi suverenitet til Acer. Domstolens kjennelse er avskrift fra regjeringsadvokatens notater, mener Nei til EUs advokater.

11. oktober ga Oslo tingrett staten medhold i at Nei til EU skulle nektes å få prøvd regjeringens vedtak om å godta EUs tredje energipakke og underlegge Norge EUs energibyrå Acer. Nei til EUs advokater har nå fått gått gjennom kjennelsen i detalj og er sier de er overrasket over det de ser.

– Domstolsavgjørelsen framstår som helt uakseptabel, sier Bent Endresen, advokat for Nei til EU, til Klassekampen 19. oktober.

Han reagerer sterkt på at store deler domstolens kjennelsen er klipp og lim fra regjeringsadvokatens skriftlige innlegg.

Flere steder er lengre passasjer identiske. Andre steder er det er kun gjort små omskrivninger fra kulepunkt til sammenhengende tekst. Advokatene mener over 90 prosent av domstolens kjennelse er direkte eller lett omskrivning av regjeringsadvokatens disposisjon.

– Den framstiller kort oppsummert den ene parts anførsler som domstolen egen drøfting, sier Endresen til avisen.

Nei til EU anker saken til lagmannsretten.

– Å gå til rettslig skritt er ikke noe vi tar lett på. Jeg har fortsatt stor tillit til rettssystemet men er skuffet over rettens behandling av saken, sier Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU.

Stort bilde: Faksimile fra Klassekampen 19. oktober.

reLATERT

Se alle arrangementer

EUs fornybardirektiv artikkel for artikkel

28. juni 2024

Et av de mest omstridte regelverkene i EUs energipakke 4 er fornybardirektivet.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

27. juni 2024

Strøm er et samfunnsgode, ikke handelsvare. Strømmen må ut av markedet! Direktivene og forordningene i EUs fjerde energipakke må avvises i sin helhet.

Forutsigbarheten som forsvant

19. juni 2024

Line Eldring og Olav Slettebø fra EØS-utredningen avfeier empiri som motsier eller nyanserer deres egne konklusjoner som «anekdotisk».

Einar Frogner hilset Bondetinget

13. juni 2024

– Vi skal kjempe sammen med dere for folkestyret. Derfor sier vi ja til folkestyre og nei til EU, sa Einar Frogner i hilsenen til Bondelagets årsmøte.

– Vi er tøffe

08. juni 2024

Tone Berg og resten av gjengen i Sør-Trøndelag Nei til EU står på stand og tar kampen for folkestyre og rettferdighet.  

EØS-utredningens slagside

05. juni 2024

De sentrale studiene EØS-utredningen viser til, omhandler ikke de siste ti-tolv årene, der EU har sakket akterut i økonomisk utvikling i forhold til flere andre deler av verden.

Vett 1 2024 30 år med EØS

28. mai 2024

Konsekvenser for folkestyre, arbeidsliv, klima og næringsliv. Alternativer til EØS-avtalen.

Taxifrislipp truer organisert næring

28. mai 2024

– Under forrige regjering ble det påstått at frislipp av taxinæringen kom til å føre til billige priser. Det har ikke skjedd.

Økonomi og næringsliv

26. mai 2024

EØS-avtalen begrenser verktøykassen for at myndighetene kan drive en aktiv næringspolitikk. Gir avtalen forutsigbarhet for norsk næringsliv?

Handel og samarbeid med EU uten EØS

26. mai 2024

Hva skjer dersom EØS-avtalen sies opp?

Har EØS gitt gevinst?

26. mai 2024

Eldring-utvalget overser at norsk fastlandsindustri har fått et økende underskudd mot EU gjennom tiårene med EØS-avtalen.

Flere ønsker en handelsavtale enn EØS

26. mai 2024

Det er flere som er for en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen. Et klart flertall mener EU har for mye makt i Norge.