Bilde av vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.

Energipolitisk maskerade

Kanskje til og med EØS-tilsynet Esa ville se gjennom fingrene med at de folkevalgte tar tilbake politisk styring framfor markedstvang, iallfall på kort sikt?

NVE-sjef Kjetil Lund er snurt (Klassekampen 30. august) fordi Bjørgulv Braanen betimelig har pekt på at Reguleringsmyndigheten for energi (RME) ikke er underlagt nasjonal politisk kontroll. Det er feil, mener Lund. Beviset skal være at RME er en egen enhet i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) der Lund er sjef.

Han nevner ikke at EØS-tilsynet Esa har stilt spørsmål ved om en slik formell organisasjonsmodell ivaretar kravet i EU-regelverket til politisk og forvaltningsmessig uavhengighet for RME. Han nevner ikke at RME på sine svært bortgjemte nettsider hos nve.no understreker at RME «kan ikke instrueres om utøvelsen av tillagt myndighet og disponeringen av tildelte budsjettmidler».

Lund forsøker å skape et skinn av nasjonal kontroll over en Reguleringsmyndighet som «er juridisk atskilt og funksjonelt uavhengig av ethvert annet offentlig eller privat foretak» (Elmarkedsdirektivet art. 35).

Energiminister Terje Aasland gikk den korrekte EØS-rettslige tjenesteveien da han ba RME vurdere mulighetene for å begrense krafteksporten. Han spurte ikke sitt eget departement eller Lovavdelingen. Den eneste grunnen til at brevet gikk innom NVE var at direktoratet har samme adresse som RME.

Men som alle merker, når strømprisene stadig nye høyder. Selv EU innrømmer nå at situasjonen er så prekær at noe må gjøres. Kanskje til og med EØS-tilsynet Esa ville se gjennom fingrene med at de folkevalgte tar tilbake politisk styring framfor markedstvang, iallfall på kort sikt?

Innlegget stod i Klassekampen 3. september 2022. 

Stort bilde i toppen: Bilde av vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund. (Foto: Catchlight/NVE)

reLATERT

Se alle arrangementer

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.

Klar tale mot EUs fjerde energimarkedspakke på Trondheimskonferansen 2025

03. feb. 2025

Nei til EU var til stede på årets Trondheimskonferanse og arrangerte et godt besøkt EU/EØS-formøte. Årets resolusjon inneholder tydelige standpunkter mot overnasjonal kontroll fra EU i både energipolitikken og arbeidslivspolitikken.

Over 150 nye medlemmer på striden om EP4

31. jan. 2025

Nei til EU har fått over 150 nye medlemmer siden nyheten kom om at Arbeiderpartiet vil fremme tre direktiver fra EUs energipakke 4 til vedtak i Stortinget.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

30. jan. 2025

Nå står kampen om fjerde energimarkedspakke. Den skal vi stoppe!

Boligkrav i Energipakke 4

27. jan. 2025

Bygningsenergidirektivet i Energipakke 4 setter nye krav om selvregulerende temperaturstyring og inspeksjoner av alle varmeanlegg.

Nei til fjerde energimarkedspakke!  

27. jan. 2025

Vi står midt i en regjeringskrise. Ap og Sp blir ikke enige om EUs fjerde energimarkedspakke.