Bilde av vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.

Energipolitisk maskerade

Kanskje til og med EØS-tilsynet Esa ville se gjennom fingrene med at de folkevalgte tar tilbake politisk styring framfor markedstvang, iallfall på kort sikt?

NVE-sjef Kjetil Lund er snurt (Klassekampen 30. august) fordi Bjørgulv Braanen betimelig har pekt på at Reguleringsmyndigheten for energi (RME) ikke er underlagt nasjonal politisk kontroll. Det er feil, mener Lund. Beviset skal være at RME er en egen enhet i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) der Lund er sjef.

Han nevner ikke at EØS-tilsynet Esa har stilt spørsmål ved om en slik formell organisasjonsmodell ivaretar kravet i EU-regelverket til politisk og forvaltningsmessig uavhengighet for RME. Han nevner ikke at RME på sine svært bortgjemte nettsider hos nve.no understreker at RME «kan ikke instrueres om utøvelsen av tillagt myndighet og disponeringen av tildelte budsjettmidler».

Lund forsøker å skape et skinn av nasjonal kontroll over en Reguleringsmyndighet som «er juridisk atskilt og funksjonelt uavhengig av ethvert annet offentlig eller privat foretak» (Elmarkedsdirektivet art. 35).

Energiminister Terje Aasland gikk den korrekte EØS-rettslige tjenesteveien da han ba RME vurdere mulighetene for å begrense krafteksporten. Han spurte ikke sitt eget departement eller Lovavdelingen. Den eneste grunnen til at brevet gikk innom NVE var at direktoratet har samme adresse som RME.

Men som alle merker, når strømprisene stadig nye høyder. Selv EU innrømmer nå at situasjonen er så prekær at noe må gjøres. Kanskje til og med EØS-tilsynet Esa ville se gjennom fingrene med at de folkevalgte tar tilbake politisk styring framfor markedstvang, iallfall på kort sikt?

Innlegget stod i Klassekampen 3. september 2022. 

Stort bilde i toppen: Bilde av vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund. (Foto: Catchlight/NVE)

reLATERT

Se alle arrangementer

Det EU-styrte kraftregimet kan gi nye prisbomber

20. mars 2024

Norge har mistet adgangen til ensidig å bestemme nye prisområder for strømmen.

Del 3 Energi og kontrollen med krafta

12. feb. 2024

EU/EØS-regelverket har hatt stor innvirkning på norsk olje-, gass- og kraftsektor. Det gjelder på alt fra konsesjonspolitikk og ressursforvaltning til eierskap, selskapsstrukturer og markedsliberalisering.

Langreist strøm «forsvinner» i nettet. Du får regninga

18. jan. 2024

Det EU-styrte markedsregelverket fører til større energitap i strømnettet. Kostnadene blir overført til deg og meg gjennom økt nettleie.

Slik blir strømmen dyrere i nord

08. jan. 2024

ACER-bestemt strømflyt øker strømprisene i Midt- og Nord-Norge. Ordningen innføres i desember 2024.

Sikkerhet og beredskap

18. des. 2023

Notat fra Nei til EUs folkestyreutvalg nr. 2 2023.

Balansekunst på slakk strømledning  

11. des. 2023

Forventningene til Strømprisutvalget har vært store. Men rapporten Balansekunst gir ingen svar på hva som kan og må gjøres med strømpriskrisa som rammer folk og næringsliv.

Balansekunst på markedets premisser

28. nov. 2023

EØS-avtalen kan åpne for frikobling av strømprisen fra markedsregelverket til EU. Men dette hadde ikke Strømprisutvalget «tid og kapasitet» til å vurdere!

Kampen for politisk kontroll over krafta fortsetter 

21. nov. 2023

Uttalelse fra Nei til EUs rådsmøte 19. november 2023.

Politiske krafttak må til

14. nov. 2023

Det er ikke lenger omstridt at de to siste utenlandskablene har vært utslagsgivende for strømprisen. Det kontroversielle består nå i hvilke politiske grep som er mulige.

Høyesterett utvilsomt i tvil om sin egen rolle

13. nov. 2023

Det er en merkelig juridisk tilnærming når landets øverste domstol egentlig fraskriver seg ansvaret for å hegne om Grunnloven slik den til enhver tid er formulert.

Faktum som forsvant

13. nov. 2023

Bak Høyesteretts klare konklusjon i Acer-dommen ligger det mange motsetninger og forhold som ikke er vurdert.

Hva sier Høyesterett i ACER-dommen?

09. nov. 2023

Høyesterettsdommen i ACER-saken tar ikke stilling til konsekvensene for strømprisen eller andre følger av at Norge er blitt integrert i EUs energimarked. Det Høyesterett behandler er den direkte beslutningsmyndigheten som isolert sett er overført til EØS-tilsynet ESA.