Spania satser tungt på vindparker for å minske avhengigheten av kull og olje, som her i Andalucia. Foto: Q K, Pixabay.

EU viser ingen nåde overfor et Spania i strømsjokk

Spania trygler EU om å endre regelverket for slik å tøyle galopperende energipriser, men får nei.

Det er ikke bare nordmenn som får strømsjokk i EUs energiunion. Siden nyttår har kraftprisene i Spania skutt i været og ligger for første gang på over 10 cent pr. kilowattime (dvs. over NOK 1/kWh). Den høyeste gjennomsnittlige dagsprisen i august så langt var på €115/MWh. 

Spanske husholdninger raste over prisøkninger på 27 prosent. I juni fjernet myndighetene momsen på strøm, i et forsøk på å dempe utslagene noe.

Protester hjelper ikke

Misnøyen fikk den spanske energi- og miljøministeren Teresa Ribera til å be EUs energikommissær om å ta grep. Hun viste til at billig fornybar energi blir solgt til samme pris som den dyrere krafta fra karbonbasert energiproduksjon, og at EU-regelverket derfor må revideres.

Ingen innrømmelser fra Brussel

Svaret fra EU-kommisjonen var negativt. Den har ingen planer om å endre det såkalte marginalprissystemet. En talskvinne for kommisjonen sa ifølge Euractiv at «et integrert europeisk energimarked er den mest kostnadseffektive måten å gi europeiske borgere sikre energiforsyninger til en overkommelig pris».

Marginalprissystemet innebærer at kraftprisen baseres på «balanseleddet» i energiproduksjonen, det vil i praksis si det dyreste reserveleddet. Vind- og solkraft er ustabil og vekslende, derfor har de aller fleste land kull-, gass- og atomkraft i bakhånd. Med økte CO2-avgifter blir disse kostbare kraftkildene enda dyrere i drift og dermed prisdrivende.

Brun pris for grønn strøm

Spania har store ambisjoner om å satse på fornybar energi, og har stengt ned sine kullgruver. Likevel stammer fortsatt mer enn halvparten av elektrisiteten fra karbonbasert kraftproduksjon og atomkraft.

Energipolitikken til EU innebærer at grønn energi pådrar seg kostnadene fra den brune kraftproduksjonen, kostnader som har skutt i været på grunn av prishoppet for utslippskvoter. Energibyrået ACER innførte i januar i fjor en såkalt metodologi for harmonisert prissetting av balansekraft på europeisk nivå. Metodologien bestemt av ACER fastsetter marginalprisen gjennom en budrunde. I praksis betyr det at prisen for «grønn» strøm fastsettes av de økende produksjonskostnadene for «brun» kraft.

Stort bilde i toppen: Spania satser tungt på vindparker for å minske avhengigheten av kull og olje, som her i Andalucia. Foto: Q K, Pixabay.

reLATERT

Se alle arrangementer

Regjeringen ønsker å overkjøre landbruket og miljøet

08. jan. 2025

Vi ønsker en avtale som kommer folk og klima til gode - ikke en som bare tjener snevre økonomiske interesser.

EUs karbontoll låser norsk industri til EUs marked 

07. jan. 2025

Regjeringen har vedtatt at Norge skal bli med i EUs nye karbontoll, også kalt CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism). Dette vil svekke konkurransekraften til norsk eksportindustri på verdensmarkedet og føre til avindustrialisering.  

Vilkårene for kraftmarkedet dramatisk endret

23. des. 2024

Nei til EU sier nei til ny Danmarkskabel når Skagerrak 1 og 2 når sin tekniske levealder.

Flau bris med høy pris

16. des. 2024

Skyhøye strømpriser skyldes ikke bare vindstille i Tyskland, det er et kraftmarked som har kortsluttet.

Strømpriskrisa er tilbake for fullt!  

16. des. 2024

Denne uka har vi opplevd strømprisene nå opp til et ufattelig nivå over 13 kroner per kWh på de delene av Sørlandet, Vestlandet og Østlandet som ligger tettest på det europeiske energimarkedet og EUs energiunion.

Strømpriskrisa er tilbake for fullt!  

16. des. 2024

Denne uka har vi opplevd strømprisene nå opp til et ufattelig nivå over 13 kroner per kWh på de delene av Sørlandet, Vestlandet og Østlandet som ligger tettest på det europeiske energimarkedet og EUs energiunion.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!  

12. des. 2024

Igjen går strømprisen løpsk. I dag blir strømmen det dyreste den har vært siden 2009, med en makspris på 13,17 kroner i Sør- og Sørvest-Norge. Det er på tide å ta tilbake kontrollen over krafta!  

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

02. des. 2024

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.

Norge som sjølstendig stemme i verdenssamfunnet 

26. nov. 2024

Utenfor EU og EØS har Norge en friere stemme som kan brukes uten å hemmes av stormaktenes interesser.

Et varsko for Norge – EU tilsidesetter Green Deals miljøkrav på grunn av høye energipriser 

19. nov. 2024

Norge må derfor etablere egen politikk på klima- og miljøområdet utenfor EU, utenfor EØS, tilpasset norske forhold, og der vi samarbeider internasjonalt gjennom bilaterale avtaler. 

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!

19. nov. 2024

Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av EUs fjerde energimarkedspakke. 

– Eldring-utvalget vil knytte Norge stadig tettere til EU

14. nov. 2024

I høringsmøtet om EØS-utredningen 13. november var Nei til EU-leder Einar Frogner kritisk til at Eldring-utvalget ønsker en raskere innføring av EU-tilpasninger i EØS-avtalen, og dermed knytte Norge stadig tettere til EU.