Spania satser tungt på vindparker for å minske avhengigheten av kull og olje, som her i Andalucia. Foto: Q K, Pixabay.

EU viser ingen nåde overfor et Spania i strømsjokk

Spania trygler EU om å endre regelverket for slik å tøyle galopperende energipriser, men får nei.

Det er ikke bare nordmenn som får strømsjokk i EUs energiunion. Siden nyttår har kraftprisene i Spania skutt i været og ligger for første gang på over 10 cent pr. kilowattime (dvs. over NOK 1/kWh). Den høyeste gjennomsnittlige dagsprisen i august så langt var på €115/MWh. 

Spanske husholdninger raste over prisøkninger på 27 prosent. I juni fjernet myndighetene momsen på strøm, i et forsøk på å dempe utslagene noe.

Protester hjelper ikke

Misnøyen fikk den spanske energi- og miljøministeren Teresa Ribera til å be EUs energikommissær om å ta grep. Hun viste til at billig fornybar energi blir solgt til samme pris som den dyrere krafta fra karbonbasert energiproduksjon, og at EU-regelverket derfor må revideres.

Ingen innrømmelser fra Brussel

Svaret fra EU-kommisjonen var negativt. Den har ingen planer om å endre det såkalte marginalprissystemet. En talskvinne for kommisjonen sa ifølge Euractiv at «et integrert europeisk energimarked er den mest kostnadseffektive måten å gi europeiske borgere sikre energiforsyninger til en overkommelig pris».

Marginalprissystemet innebærer at kraftprisen baseres på «balanseleddet» i energiproduksjonen, det vil i praksis si det dyreste reserveleddet. Vind- og solkraft er ustabil og vekslende, derfor har de aller fleste land kull-, gass- og atomkraft i bakhånd. Med økte CO2-avgifter blir disse kostbare kraftkildene enda dyrere i drift og dermed prisdrivende.

Brun pris for grønn strøm

Spania har store ambisjoner om å satse på fornybar energi, og har stengt ned sine kullgruver. Likevel stammer fortsatt mer enn halvparten av elektrisiteten fra karbonbasert kraftproduksjon og atomkraft.

Energipolitikken til EU innebærer at grønn energi pådrar seg kostnadene fra den brune kraftproduksjonen, kostnader som har skutt i været på grunn av prishoppet for utslippskvoter. Energibyrået ACER innførte i januar i fjor en såkalt metodologi for harmonisert prissetting av balansekraft på europeisk nivå. Metodologien bestemt av ACER fastsetter marginalprisen gjennom en budrunde. I praksis betyr det at prisen for «grønn» strøm fastsettes av de økende produksjonskostnadene for «brun» kraft.

Stort bilde i toppen: Spania satser tungt på vindparker for å minske avhengigheten av kull og olje, som her i Andalucia. Foto: Q K, Pixabay.

reLATERT

Se alle arrangementer

Er EUs energisparemål effektivt?

28. mars 2025

Energieffektiviseringsdirektivet kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv.

Aksjonsdag 26. mars: Veto mot EUs fjerde Energipakke

24. mars 2025

Industriaksjonen i lag med en rekke LO lokalorganisasjoner arrangerer aksjonsdag onsdag 26. mars. Bli med du også!

Politisk kontroll over krafta

17. mars 2025

Uttalelse fra årsmøtet i Buskerud Nei til EU 2025. Vi krever at politikerne tar tilbake kontroll over vår egen kraft ved å ta strømmen av markedet og sørge for at strømmen selges til selvkost.

Fornybardirektivet: Mer marked og mindre demokrati

14. mars 2025

​​​​​​​Fornybardirektivet finnes i flere versjoner. Felles for dem er mer markedsordninger og hastebehandling av kraftutbygging. Vi har gjennomgått noen sentrale deler av fornybardirektivene fra 2018 og 2023, og sett på likhetene og forskjellene.

Klokka tikker i skogen

10. mars 2025

Fornybardirektivet er akkurat det norsk natur ikke trenger nå.

Vårt vern mot elektrosjokk: Ut av ACER!

27. feb. 2025

Strømpriskrisa rammer vanlige folk, industri og landbruk. Ta tilbake kontrollen!

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.