Trygve Tamburstuen og Gerd Liv Valla på første rekke under Nei til EUs formøte på Trondheimskonferansen 2023.

Faglig formøte under Trondheimskonferansen 2023 

Som vanlig deltok Nei til EU ved Faglig utvalg med et formøte før årets Trondheimskonferanse. Vi satte fokus på strømpriskrisa og veien ut av den. 

Formøtet med ca. 140 deltakere ble arrangert sammen med LO Oslo, LO i Trondheim og omegn og Sør-Trøndelag Nei til EU. 

Først innledet Idar Helle fra De Facto om strøm- og energikrisa i EU. Hans innledning kan du se her

Gerd Liv Valla og Trygve Tamburstuen fra Alternativ energikommisjon la fram arbeidet i kommisjonen og hvordan vi kan gjenvinne politisk kontroll med strømprisen. Valla la vekt på at mulighetsrommet i EØS er lite, men det finnes. Alle løsninger vil kreve tøffe runder med EU, og her kreves det ei regjering som tør å utfordre på de mulighetene som finnes. Hvis EØS-avtalen binder oss i en så viktig sak som strømpris for folk og industri, må vi begynne å se på alternativer, slo den tidligere LO-lederen fast. Hun hadde en «misjonsbefaling» å komme med: Gå ut, og diskutér strømpris og energisak med hele folket! 

Trygve Tamburstuen, tidligere statssekretær, tok opp de tiltakene regjering kom med fredag morgen. De vil ha lite å si for prisen, men er innrettet på å gi et minimum av kontroll med forsyningssikkerheten. Blir ikke det gjort riktig, kan vi risikere at slike tiltak vil gjøre strømmen enda dyrere enn den er nå. I Norge har vi mulighet til å magasinere opp mot ett års forbruk av strøm. Det er unikt i Europa. Dette skulle tilsi at vi hadde unntak fra de rigide bestemmelsene i EUs energiunion. 

Formøte Trondheimskonferansen 2023
Rundt 140 deltok på formøtet under Trondheimskonferansen 2023. Foto: Heidi Larsen

Næringsmiddelindustrien er også hardt rammet av de høye strømprisene, både produsentene og matvareindustrien, som Nortura der Tove Berit Berg er hovedtillitsvalgt i Nortura Tønsberg. Hun innledet om de utfordringene industrien møter, selv om de ikke er definert som kraftkrevende. Strømprisen driver matprisen opp, og produksjonen reduseres. Ikke nok med det, variasjonen i produksjonen går også ned. I Norge bruker vi 2,7 prosent av arealet til matproduksjon, og 40 prosent av maten vår produseres i her i landet. Norsk nærings- og nytelsesarbeiderforbund (NNN) er for EØS-avtalen, men mener at handlingsrommet skal benyttes. Det tør vi ikke nå. Strøm er som NAV; et stort, komplisert og tåkelagt tema. 

Isak Lekve la fram De Factos siste rapport: «Hvordan fastsettes de norske strømprisene? Konsekvenser for næringsliv og industri”. Den kan lastes ned her. Rapporten slår fast at prisen settes av tyske meklere i auksjonsrunder på den private NordPool-børsen. Så lenge det er fysisk mulig å overføre krafta (via kabler), er det høyeste bud som setter prisen. Det er urealistisk å bygge seg ut av strømpriskrisa så lenge Norge leverer kun 0,7 prosent av EUs strømforbruk. Vi har ingen energimangel i Norge, men det har Europa. Nå er det krise for vanlig næringsliv, og i neste runde blir det industridød i den kraftforedlende industrien når deres langtidskontrakter går ut.  

Nei til EUs nestleder Heidi Kristin Larsen snakket om jernbane, taxi og kabotasje. Her har regjeringen gått offensivt ut i Hurdals-erklæringen, men lite har skjedd siden. Larsens innledning kan du lese her

Sør-Trøndelag Nei til EU stod også på stand under hele Trondheimskonferansen. Vår brosjyre Vårt vern mot elektrosjokk: Ut av ACER ble delt ut til alle de 530 deltakerne. Vedtakene fra Trondheimskonferansen 2023 kan du lese her

 

Stort bilde i toppen: Trygve Tamburstuen og Gerd Liv Valla på første rekke under Nei til EUs formøte på Trondheimskonferansen 2023. (Foto: Heidi Larsen)

reLATERT

Se alle arrangementer

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

18. april 2024

Nord-Trøndelag Nei til EU krever at regjeringa utnytter handlingsrommet i EØS avtalen til å legge ned veto mot fornybardirektivet. Fristen for høringssvar går ut 19. april. Høringsuttalelsen er gjengitt i artikkelen

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

–Uakseptabel EU-innblanding

08. april 2024

– Det er totalt uakseptabelt at EUs energikommissær forsøker å blande seg inn i norske politiske beslutningsprosesser, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

05. april 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU angående det reviderte fornybardirektivet.

Helseunion og ACER med Morten Harper

03. april 2024

Se opptak av Sør-Trøndelag Nei til EUs åpne møte på Litteraturhuset i Trondheim 10. januar 2024 med Morten Harper.

Det EU-styrte kraftregimet kan gi nye prisbomber

20. mars 2024

Norge har mistet adgangen til ensidig å bestemme nye prisområder for strømmen.

Overleverte EØS-rapport til Stortinget 

14. mars 2024

Leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité, Freddy André Øvstegård fra SV, mener EØS bidrar til løsarbeid, sosial dumping og et race mot bunnen. 

Del 3 Energi og kontrollen med krafta

12. feb. 2024

EU/EØS-regelverket har hatt stor innvirkning på norsk olje-, gass- og kraftsektor. Det gjelder på alt fra konsesjonspolitikk og ressursforvaltning til eierskap, selskapsstrukturer og markedsliberalisering.

Del 2 Arbeidsliv i forandring - kamp mot sosial dumping og løsarbeid

12. feb. 2024

EU og EØS-avtalen har forandret europeisk og norsk arbeidsliv dramatisk. Fagbevegelsen i Europa er sterkt svekket.