Trygve Tamburstuen og Gerd Liv Valla på første rekke under Nei til EUs formøte på Trondheimskonferansen 2023.

Faglig formøte under Trondheimskonferansen 2023 

Som vanlig deltok Nei til EU ved Faglig utvalg med et formøte før årets Trondheimskonferanse. Vi satte fokus på strømpriskrisa og veien ut av den. 

Formøtet med ca. 140 deltakere ble arrangert sammen med LO Oslo, LO i Trondheim og omegn og Sør-Trøndelag Nei til EU. 

Først innledet Idar Helle fra De Facto om strøm- og energikrisa i EU. Hans innledning kan du se her

Gerd Liv Valla og Trygve Tamburstuen fra Alternativ energikommisjon la fram arbeidet i kommisjonen og hvordan vi kan gjenvinne politisk kontroll med strømprisen. Valla la vekt på at mulighetsrommet i EØS er lite, men det finnes. Alle løsninger vil kreve tøffe runder med EU, og her kreves det ei regjering som tør å utfordre på de mulighetene som finnes. Hvis EØS-avtalen binder oss i en så viktig sak som strømpris for folk og industri, må vi begynne å se på alternativer, slo den tidligere LO-lederen fast. Hun hadde en «misjonsbefaling» å komme med: Gå ut, og diskutér strømpris og energisak med hele folket! 

Trygve Tamburstuen, tidligere statssekretær, tok opp de tiltakene regjering kom med fredag morgen. De vil ha lite å si for prisen, men er innrettet på å gi et minimum av kontroll med forsyningssikkerheten. Blir ikke det gjort riktig, kan vi risikere at slike tiltak vil gjøre strømmen enda dyrere enn den er nå. I Norge har vi mulighet til å magasinere opp mot ett års forbruk av strøm. Det er unikt i Europa. Dette skulle tilsi at vi hadde unntak fra de rigide bestemmelsene i EUs energiunion. 

Formøte Trondheimskonferansen 2023
Rundt 140 deltok på formøtet under Trondheimskonferansen 2023. Foto: Heidi Larsen

Næringsmiddelindustrien er også hardt rammet av de høye strømprisene, både produsentene og matvareindustrien, som Nortura der Tove Berit Berg er hovedtillitsvalgt i Nortura Tønsberg. Hun innledet om de utfordringene industrien møter, selv om de ikke er definert som kraftkrevende. Strømprisen driver matprisen opp, og produksjonen reduseres. Ikke nok med det, variasjonen i produksjonen går også ned. I Norge bruker vi 2,7 prosent av arealet til matproduksjon, og 40 prosent av maten vår produseres i her i landet. Norsk nærings- og nytelsesarbeiderforbund (NNN) er for EØS-avtalen, men mener at handlingsrommet skal benyttes. Det tør vi ikke nå. Strøm er som NAV; et stort, komplisert og tåkelagt tema. 

Isak Lekve la fram De Factos siste rapport: «Hvordan fastsettes de norske strømprisene? Konsekvenser for næringsliv og industri”. Den kan lastes ned her. Rapporten slår fast at prisen settes av tyske meklere i auksjonsrunder på den private NordPool-børsen. Så lenge det er fysisk mulig å overføre krafta (via kabler), er det høyeste bud som setter prisen. Det er urealistisk å bygge seg ut av strømpriskrisa så lenge Norge leverer kun 0,7 prosent av EUs strømforbruk. Vi har ingen energimangel i Norge, men det har Europa. Nå er det krise for vanlig næringsliv, og i neste runde blir det industridød i den kraftforedlende industrien når deres langtidskontrakter går ut.  

Nei til EUs nestleder Heidi Kristin Larsen snakket om jernbane, taxi og kabotasje. Her har regjeringen gått offensivt ut i Hurdals-erklæringen, men lite har skjedd siden. Larsens innledning kan du lese her

Sør-Trøndelag Nei til EU stod også på stand under hele Trondheimskonferansen. Vår brosjyre Vårt vern mot elektrosjokk: Ut av ACER ble delt ut til alle de 530 deltakerne. Vedtakene fra Trondheimskonferansen 2023 kan du lese her

 

Stort bilde i toppen: Trygve Tamburstuen og Gerd Liv Valla på første rekke under Nei til EUs formøte på Trondheimskonferansen 2023. (Foto: Heidi Larsen)

reLATERT

Se alle arrangementer

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.

Klar tale mot EUs fjerde energimarkedspakke på Trondheimskonferansen 2025

03. feb. 2025

Nei til EU var til stede på årets Trondheimskonferanse og arrangerte et godt besøkt EU/EØS-formøte. Årets resolusjon inneholder tydelige standpunkter mot overnasjonal kontroll fra EU i både energipolitikken og arbeidslivspolitikken.

Over 150 nye medlemmer på striden om EP4

31. jan. 2025

Nei til EU har fått over 150 nye medlemmer siden nyheten kom om at Arbeiderpartiet vil fremme tre direktiver fra EUs energipakke 4 til vedtak i Stortinget.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

30. jan. 2025

Nå står kampen om fjerde energimarkedspakke. Den skal vi stoppe!

Boligkrav i Energipakke 4

27. jan. 2025

Bygningsenergidirektivet i Energipakke 4 setter nye krav om selvregulerende temperaturstyring og inspeksjoner av alle varmeanlegg.

Nei til fjerde energimarkedspakke!  

27. jan. 2025

Vi står midt i en regjeringskrise. Ap og Sp blir ikke enige om EUs fjerde energimarkedspakke.