Helse og velferd i fokus på årets kvinnekonferanse. Meld deg på i dag!

Kvinnekonferansen til Nei til EU 2. og 3. november kaster seg over et høyaktuelt tema: Velferd og helse for kvinner i EU og Norge.

En fersk likestillingsindeks viser at likestillinga stagnerer eller går tilbake i EU. Indeksen omfatter også helse og vold mot kvinner, og trenden er negativ i hele 16 EU-land.

– Protester mot kutt i fødetilbud, sentralisering av helsetjenester, vold mot kvinner osv. er vel ikke et reint EU-fenomen? Vi ser jo det samme i Norge.

– Ja, sier Margaret Eide Hillestad, leder av Kvinneutvalget i Nei til EU. – Bunadsgeriljaen er ett eksempel. Kutt i offentlig velferd, som særlig rammer kvinner, er en villet politikk i EU. Når Norge følger i samme spor, så kan vi ikke skylde på dårlige statsfinanser. Det er en ideologi og omfordelingspolitikk som ligger bak, og den drives ofte fram av EU-regler for mer konkurranse og krav til såkalt budsjettbalanse.

– Noen hevder at Ursula von der Leyen som første kvinnelige president for EU-kommisjonen vil gi kvinnene et løft. Hva tror du om det?

– Det har jeg få illusjoner om. Det blir spennende å høre hva våre gjester fra Frankrike og Danmark mener om det!

Fri flyt av resistente bakterier – nei takk!

– En av innlederne på kvinnekonferansen er professor Berild som advarer mot antibiotikaresistens som følge av såkalt helseturisme. Har dette også sammenheng med EU/EØS?

–  Så avgjort. Norge har for eksempel innført EUs Pasientdirektiv som innebærer fri bevegelighet også for helsetjenester. Det er på mange måter en oppfordring til å velge å la seg operere i utlandet, med den risikoen det medfører for å spre resistente bakterier mellom sykehus og mellom land.

– Hva forventer du skal komme ut av konferansen?

– Økt kunnskap om hva fri flyt betyr for kvinners helse. Og sett i lys av at god helse er ett av FNs bærekraftkriterier, forventer jeg at vi som kvinner blir hørt når vi roper ett tydelig varsku. Kvinnekonferansen er ett av flere tiltak for å vise at vi som kvinner står sammen mot nedleggelser og sentralisering av helsetilbudet til kvinner, avslutter Hillestad.

SE DETALJERT PROGRAM

Når: Lørdag 2. november 2019 kl. 10:00 – 15:00 og søndag 3. november 2019 kl. 10:00 – 13:00
Hvor: Landbrukets hus, Hollendergata 5, Oslo (like ved Politihuset på Grønland)

Bildet øverst: Margaret Eide Hillestad, leder av Kvinneutvalget i Nei til EU.

reLATERT

Se alle arrangementer

Ja til kvinnehelse, nei til EUs helseunion! 

04. mars 2024

Nei til EU er kritiske til helsesamarbeid med EU fordi dette kan føre til et dårligere helsetilbud. Derfor sier vi ja til kvinnehelse, og Nei til EUs helseunion.  

8. mars 2023: Kjerringer mot at EU skal styre strømmen

08. mars 2023

Uttalelse fra kvinnepolitisk utvalg til 8. mars.

– Bli med på kvinnedagen 8. mars!

06. mars 2023

Reidun Berntsen Heggen oppfordrer alle til å gå under parolen til «Kjerringer mot at EU skal styre strømmen» på kvinnedagen.

Arbeidslivet for kvinner i EU 

21. nov. 2022

Kvinner i EU har i dag en lavere tilgang på arbeidslivet enn menn og kvinner tjener også mindre enn menn.

En brei, antirasistisk organisasjon

20. okt. 2022

Nei til EU kan bli en slagkraftig og brei organisasjon om vi klarer å markere oss med en tydelig antirasistisk profil.

Folkets nei på Stortinget

13. okt. 2022

– Som en bred neiside må vi øke bevisstheten i befolkningen om lover som kommer fra EU, være på hugget og ikke passiviseres av EU-regelverk.

Standpunkt 3-2022

13. okt. 2022

I dette nummeret av Nei til EUs avis Standpunkt kan du blant annet lese intervju med Sofie Marhaug og Marit Knutsdatter Strand, som sitter på Stortinget for Rødt og Senterpartiet.

Kjerringer mot at EU styrer strømmen 

07. mars 2022

I år kommer jeg til å gå under parolen «kjerringer mot at EU styrer strømmen». Dette er ikke ny parole fra Nei til EU, men med tanke på vinterens strømkrise har denne parolen vist seg å være brennende aktuell.

Standpunkt 5-2017

15. juni 2021

Standpunkt 5-2017, publisert september 2017

Grønt kvinnewebinar: Kvinner, klima og EU

20. okt. 2020

Årets konferanse ble annerledes på flere måter: For første gang har det aktuelle klimaspørsmålet stått i fokus. Og for første gang ble konferansen gjennomført som et webinar.

Kvinner i klimakrise

06. mars 2020

Klimakrisen rammer kvinner hardest, men kvinner og barn blir i mindre grad lyttet til når problemet beskrives og løsningene debatteres. Mange flere kvinner omkommer i naturkatastrofer, spesielt i utviklingsland.

Likestilling lønner seg

06. mars 2020

At kvinner og menn er likestilte på arbeidsmarkedet gjør ikke bare utslag i kvinners grad av frihet. Dette er også god samfunnsøkonomi. Derfor er det bekymringsverdig at sysselsettingsgapet mellom menn og kvinner i Europa øker.