Island utsetter ACER-avgjørelse

Den islandske regjeringen utsetter behandlingen av EUs tredje energimarkedspakke og ACER til våren, skriver Nationen. Energiministeren utelukker ikke ytterligere utsettelser.

Aviser på Island melder at regjeringen utsetter behandlingen av ACER og EUs tredje energimarkedspakke. Ifølge utenriksminister Gudlaugur Þór Þórðarson utsettes behandlingen til våren. Det har tidligere vært forventet at saken skulle behandles i februar. Saken er kontroversiell på Island, slik som den var i Norge i vår. Det har også vært uenigheter innad i partiene, skriver Nationen.

Energiministeren Þórdís Kolbrún Reykfjördur Gylfadóttir sier at hun ikke utelukker ytterligere utsettelser.

- Jeg har alltid sagt at vi ikke har det travelt, og vi vil undersøke dette nøye, sier energiministeren.

Motstand i mange partier

Kathrine Kleveland i Nei til EU ser positivt på utsettelsen av saken:

- Det er betydelig motstand i mange av partiene. Flere partier har landsmøtevedtak og uttalelser mot EUs tredje energipakke, sier Kleveland til Nationen.

Leder i Europabevegelsen og stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H) er derimot ikke fornøyd:

- Det vi taper er muligheten til å få en fortjent plass rundt bordet der beslutningene tas, som ikke vil skje før alle EØS-landene har akseptert pakken, sier Nordby Lunde.

Ny kampanjeorganisasjon

Nordby Lunde sier også til Nationen:

- Må bare gratulere Nei til EU med en vellykket kampanje på Island for å undergrave norske interesser og politiske vedtak.

Det er hyggelig at Europabevegelsens leder vektlegger Nei til EUs arbeid, men når islendingene står opp for sin suverenitet mot ACER, er det fortjenesten til Nei til EUs søsterorganisasjon Heimssyn sammen med politiske aktivister og debattanter. Nylig er det etablert en egen kampanje Orkan okkar – «Vår energi» – for å stanse EUs energipakke.

Foto: Faksimile fra Nationen 23.11.2018.

reLATERT

Se alle arrangementer

«Proaktiv» meldeplikt til ESA gjør demokratiet til en parodi

21. feb. 2019

EU forbereder et nytt direktiv som presiserer hvordan Tjenestedirektivet skal håndheves. Norge og de andre EFTA-statene i EØS legger seg ikke bare flate – de ber om forhåndssensur fra ESA før nye nasjonale reguleringer kommer opp til vedtak.

Derfor kan vi fortsatt selge fisk til EU uten EØS-avtalen

19. feb. 2019

Seks grunner til at vi kan selge fisken vår til EU uten EØS.

EØS-debatt i Dagsnytt 18

15. feb. 2019

Nei til EU-leder Kathrine Kleveland debatterte EØS-avtalen i Dagsnytt 18 12. februar. Motdebattant var Steinar Juel fra Civita.

Striden om Kielferja

15. feb. 2019

Hva skjedde med sjøfolka på Kielferja som skulle flagges ut?

AP skjerper språkbruken

14. feb. 2019

Er det EØS som bekymrer Støre – eller er det oppslutningen om EØS som bekymrer?

Kur mot mareritt

12. feb. 2019

Det vi kan lære av det Storbritannia opplever nå, er at det er livsfarlig å bli EU-medlem. Det er et mareritt å komme seg ut.

Et Arbeidslivsbyrå for enda mer «fri flyt»

08. feb. 2019

Arbeidslivsbyrået ELA, som EU vil ha på beina snarest mulig i 2019, har til overordnet formål å gjøre den europeiske arbeidskrafta enda mer «mobil» enn den allerede er i dag.

Nyttig møte med landets nest største industri

08. feb. 2019

Norsk EU-motstand, landbruks- og fiskeripolitikk og viktigheten av handelsadgang til Europa var noen av temaene da Nei til EU møtte Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

Klart vi kan handle med EU uten EØS

08. feb. 2019

Handelstall og WTO-regler tilbakeviser skremselsargumentene for EØS-avtalen.

Et tannløst ELA?

07. feb. 2019

LO-kongressen krevde forrang for norsk lovgivning på arbeidslivets område og norske tariffavtaler. EUs arbeidslivbyrå ELA er et sentralt ledd i det helt motsatte, at landenes sjølråderett på dette området oppheves. Om ELA feller noen myndighetstenner nå, så er det for å gi plass for nye, kvassere og sterkere tenner i neste omgang.

– Nødvendig med mer kunnskap om EØS-alternativ

05. feb. 2019

– Nei til EU mener det er nødvendig å skaffe mer kunnskap og undersøke nye muligheter for norske handelsrelasjoner med Europa, sa Kathrine Kleveland under høringen om EØS-utredning på Stortinget 4. februar.

NHOs dommedag

05. feb. 2019

NHO-direktør Tore Myhre er en ridder av den gamle sorten. Storbritannia må reddes fra Brexittilhengerne som ikke har noen skrupler med å kaste landet ut i kaos.