Island utsetter ACER-avgjørelse

Den islandske regjeringen utsetter behandlingen av EUs tredje energimarkedspakke og ACER til våren, skriver Nationen. Energiministeren utelukker ikke ytterligere utsettelser.

Aviser på Island melder at regjeringen utsetter behandlingen av ACER og EUs tredje energimarkedspakke. Ifølge utenriksminister Gudlaugur Þór Þórðarson utsettes behandlingen til våren. Det har tidligere vært forventet at saken skulle behandles i februar. Saken er kontroversiell på Island, slik som den var i Norge i vår. Det har også vært uenigheter innad i partiene, skriver Nationen.

Energiministeren Þórdís Kolbrún Reykfjördur Gylfadóttir sier at hun ikke utelukker ytterligere utsettelser.

- Jeg har alltid sagt at vi ikke har det travelt, og vi vil undersøke dette nøye, sier energiministeren.

Motstand i mange partier

Kathrine Kleveland i Nei til EU ser positivt på utsettelsen av saken:

- Det er betydelig motstand i mange av partiene. Flere partier har landsmøtevedtak og uttalelser mot EUs tredje energipakke, sier Kleveland til Nationen.

Leder i Europabevegelsen og stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H) er derimot ikke fornøyd:

- Det vi taper er muligheten til å få en fortjent plass rundt bordet der beslutningene tas, som ikke vil skje før alle EØS-landene har akseptert pakken, sier Nordby Lunde.

Ny kampanjeorganisasjon

Nordby Lunde sier også til Nationen:

- Må bare gratulere Nei til EU med en vellykket kampanje på Island for å undergrave norske interesser og politiske vedtak.

Det er hyggelig at Europabevegelsens leder vektlegger Nei til EUs arbeid, men når islendingene står opp for sin suverenitet mot ACER, er det fortjenesten til Nei til EUs søsterorganisasjon Heimssyn sammen med politiske aktivister og debattanter. Nylig er det etablert en egen kampanje Orkan okkar – «Vår energi» – for å stanse EUs energipakke.

Foto: Faksimile fra Nationen 23.11.2018.

reLATERT

Se alle arrangementer

Islandsk utvalg utreder EØS

20. juni 2019

Nei til EU møtte denne uken et islandsk regjeringsoppnevnt utvalg som utreder deltakelsen i EØS-avtalen. Rapporten skal komme til høsten.

Folket vil ha mindre EU-makt i Norge

19. juni 2019

Flertallet mot norsk EU-medlemskap er solid. Motstanden mot EØS-avtalen er også betydelig, særlig om folk får valget mellom EØS og en handelsavtale.

Utbredt EØS-myte om toll

19. juni 2019

Svært mange tror det blir toll på norske industrivarer til EU uten EØS-avtalen, viser en ny meningsmåling. Bare 13 prosent fastslår fakta: det blir ikke toll.

NRK-valgomat med EØS-spørsmål

17. juni 2019

«EØS-avtalen rammer det lokale selv­sty­ret i Norge. Vi må si opp EØS-avtalen», er en av påstandene i NRKs valgomat.

Jernbanetragedie for evig tid

17. juni 2019

I dag kom nyheten om at anbudet på alle ruter fra Eidsvoll og nordover går til et norsk datterselskap av SJ, Statens Järnvägar (SJ).

ACER avgjør flaskehalsinntektene

13. juni 2019

Energiministeren villeder Stortinget med påstand om at flaskehalsinntektene i sin helhet kan brukes til å redusere nettleia.

Mellem tar seg friheter

13. juni 2019

EUs såkalte friheter er ikke våre friheter. EUs fire friheter handler om å skape verdens mest konkurransedyktige region.

Folket splittet om EØS eller handelsavtale

12. juni 2019

En ny meningsmåling viser at folket er delt i spørsmålet om handelsavtale eller EØS.

Flertallet mener EU har for mye makt i Norge

12. juni 2019

Det er et klart flertall som mener EU har for mye makt i Norge, viser en ny meningsmåling. Folket er delt i spørsmålet om handelsavtale eller EØS.

EØS-avtalen i ord og handling

11. juni 2019

Partileder Kjell Ingolf Ropstad i Kristelig Folkeparti og tidligere leder Kjell Magne Bondevik slår et slag for EØS-avtalen som vern mot EU-medlemskap (VG 28. mai).

Velferd og tjenester på Steinkjer

31. mai 2019

«Hvem skal styre tjenestene – og til hvilken pris?» Det var tema da Steinkjer Nei til EU inviterte til åpent møte denne uken.

Velferd og tjenester på Steinkjer

31. mai 2019

«Hvem skal styre tjenestene – og til hvilken pris?» Det var tema da Steinkjer Nei til EU inviterte til åpent møte denne uken.