Island utsetter ACER-avgjørelse

Den islandske regjeringen utsetter behandlingen av EUs tredje energimarkedspakke og ACER til våren, skriver Nationen. Energiministeren utelukker ikke ytterligere utsettelser.

Aviser på Island melder at regjeringen utsetter behandlingen av ACER og EUs tredje energimarkedspakke. Ifølge utenriksminister Gudlaugur Þór Þórðarson utsettes behandlingen til våren. Det har tidligere vært forventet at saken skulle behandles i februar. Saken er kontroversiell på Island, slik som den var i Norge i vår. Det har også vært uenigheter innad i partiene, skriver Nationen.

Energiministeren Þórdís Kolbrún Reykfjördur Gylfadóttir sier at hun ikke utelukker ytterligere utsettelser.

- Jeg har alltid sagt at vi ikke har det travelt, og vi vil undersøke dette nøye, sier energiministeren.

Motstand i mange partier

Kathrine Kleveland i Nei til EU ser positivt på utsettelsen av saken:

- Det er betydelig motstand i mange av partiene. Flere partier har landsmøtevedtak og uttalelser mot EUs tredje energipakke, sier Kleveland til Nationen.

Leder i Europabevegelsen og stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H) er derimot ikke fornøyd:

- Det vi taper er muligheten til å få en fortjent plass rundt bordet der beslutningene tas, som ikke vil skje før alle EØS-landene har akseptert pakken, sier Nordby Lunde.

Ny kampanjeorganisasjon

Nordby Lunde sier også til Nationen:

- Må bare gratulere Nei til EU med en vellykket kampanje på Island for å undergrave norske interesser og politiske vedtak.

Det er hyggelig at Europabevegelsens leder vektlegger Nei til EUs arbeid, men når islendingene står opp for sin suverenitet mot ACER, er det fortjenesten til Nei til EUs søsterorganisasjon Heimssyn sammen med politiske aktivister og debattanter. Nylig er det etablert en egen kampanje Orkan okkar – «Vår energi» – for å stanse EUs energipakke.

Foto: Faksimile fra Nationen 23.11.2018.

reLATERT

Se alle arrangementer

Ny omdreining i EØS-debatten

12. des. 2018

Landsmøtet i november vedtok to viktige ting om EØS. Flertallet ønsket ikke EØS-standpunktet inn i formålsparagrafen. Samtidig ble arbeidsplanen vedtatt med mål om at EØS-avtalen skal være sagt opp innen utgangen av neste stortingsperiode.

Standpunkt 1-2019

12. des. 2018

I dette nummeret av Standpunkt kan du lese om at debatten om EØS-avtalen har tatt en ny vending etter vedtaket i Fellesforbundets største avdeling, og kravet om ny EØS-utredning fra SV.

Ja til mer kunnskap om Norges handelsmuligheter

09. des. 2018

Nei til EU støtter alle forslag i Stortinget om å igangsette en offentlig utredning av alternativer til EØS-avtalen. Det vil være uansvarlig av et parti, uavhengig av syn på EØS-avtalen, å ikke si ja til mer kunnskap om Norges handelsmuligheter.

Vil utrede alternativer til EØS-avtalen

06. des. 2018

Kathrine Kleveland og Nei til EU støtter SVs representantforslag om å utrede alternativer til EØS-avtalen.

Japansk storavis på besøk hos Nei til EU

05. des. 2018

Visst er Kathrine Kleveland en populær leder av Nei til EU, men det er ikke hver dag hun blir intervjuet av en av verdens aller største aviser.

Møtte KrF om jernbanepakke 4

05. des. 2018

Nei til EU-leder Kathrine Kleveland og nestleder Olaf Gjedrem møtte stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan og rådgiver Geir Arne Servan fra KrF på Stortinget på fredag.

Markerte Islands suverenitet mot ACER

04. des. 2018

1. desember var det 100 års jubileum for Islands suverenitet. Blant markeringene var et møte i Reykjavik mot å godta EUs tredje energipakke og ACER.

Spørsmål og svar om jernbanepakke IV

01. des. 2018

Finn raskt svar på det du lurer på når det gjelder jernbanepakke IV.

Dale trenger en sikkerhetssjekk

30. nov. 2018

Samferdselsministerens svar til meg i Østlands-Posten 24. november er en bekreftelse på det han selv skriver: Det lønner seg å undersøke saken før man uttaler seg.

Fisken er vår!

28. nov. 2018

Uttalelse fra Nei til EUs landsmøte 2018: Nei til EU mener at det er på høy tid at retten til de marine ressurser grunnlovsfestes, som en eiendomsrett for det norske folk i fellesskap.

EØS-avtalen fremmer sosial dumping og øker klasseskillene

28. nov. 2018

Uttalelse fra Nei til EUs landsmøte 2018: Klasseskillene øker i Norge og resten av Europa. EØS-avtalen bidrar til denne negative utviklingen.

Et «korrektiv» som sporer av

27. nov. 2018

Styremedlem Morten Selnes fra Europabevegelsen i Nordland tror at «en 4. jernbanepakke og et ERA kan være et nødvendig korrektiv til et nasjonalt jernbanesystem». Det skriver han i sitt svar til meg i AN 22. november.