Nei til EUs stand under Arendalsuka. Fra venstre: Baard Sylfest Furholt, Tom Kjetil Murberg, Tor Tveide, Ole Langeland, Helga Hustveit og Karl-Sverre Holdal.

«No bad feelings» på stand

– Det er veldig viktig å ha kontakt med folket, og den kontakten får vi her.

Abonner på Nei til EUs nyhetsbrev. Meld deg på her.

Slik svarer styremedlem i Aust-Agder Nei til EU, Olaf Nordbø Bakke, når han blir spurt om hvorfor fylkeslaget hvert år står på stand under Arendalsuka.

Det er med en god meningsmåling i ryggen, som viser et klart nei-flertall i Norge, at tillitsvalgte fra Aust- og Vest-Agder Nei til EU står på stand denne uka. Bakke og Tom Kjetil Murberg, leder i Vest-Agder Nei til EU, er i godt humør etter resultatet fra Altingets meningsmåling, som kom mandag 12. august.

–  Meningsmålingen viser et solid flertall mot norsk EU-medlemskap, sier Murberg fornøyd.

Tallene viser at det er 56% for «nei» og bare 30% for «ja» til EU. Murberg peker samtidig på at EU-kampen ikke er over og at Nei til EU er viktige for kampen. Selv om vi ser en økning i EU-motstanden er de begge opptatt av at organisasjonen må fortsette arbeidet.

– Det viktigste for Nei til EU framover blir å følge godt med og ha beredskapen på topp. For det trengs, sier Bakke.

Murberg mener det er flere politiske områder Nei til EU må fokusere på og vår kjerneargumentasjon står fortsatt sterkt – folkestyre, solidaritet og miljø.

– Det er viktig at folkestyret ivaretas og av vi har kontroll over naturressursene. Miljø og klima er også viktige tema. I tillegg er det viktig å ha solidaritet med hele verden.

53922409131_adc35681bf_k.jpg
Fra venstre: Ingrid Dorthea Skårmo, Olaf Nordbø Bakke, Einar Frogner. (Foto: Sindre Humberset)

Snakker med folk om folkestyre

Interessen for Nei til EUs stand skorter det ikke på, og det er stadig folk som kommer innom for å slå av en prat. Fylkeslagene bruker store menneskelige ressurser på å delta under Arendalsuka, og Bakke er tydelig på hvorfor de står der:

– Det er veldig viktig å ha kontakt med folket, og den kontakten får vi her. Nå har jeg stått her i 10 år, og det er like moro hver gang.

Han har ansvar for organiseringen av Nei til EUs stand på Kanalplassen i Arendal. I år opplever de at det er særlig stor interesse for standen, både av folk som er enige og de som er uenige med vår politikk.

– Så klart er det ulike meninger og oppfatninger om EU, men det er «no bad feelings», vi blir positivt oppfattet. Det er noen som spør om Nei til EU fortsatt finnes. «I høyeste grad» svarer jeg da, sier Murberg.

Og de er klare på hva som er det viktigste budskapet å fremme og hva folk er opptatte av:

– Demokrati og norsk selvstendighet er virkelig viktig tema å få fram. Det snakker vi med alle om, sier Bakke.

– Veldig mange er opptatte av liberaliseringen i EU. Folkestyret forvitrer til fordel for markedet og liberalismen, sier Murberg.  

Fokus på organisasjonsbygging

I Vest-Agder er de opptatt av å bygge organisasjonen og har planlagt en rekke aktiviteter framover. Murberg vektlegger kontakten med både medlemmer og verving av nye medlemmer, samt standen de skal stå på 13.-15. september.

– Vi skal være synlige, møte folk og verve medlemmer! Vi skal delta på Dyrsku’n i september. Det blir tre dager med stand hvor vi står for det meste sjøl. I tillegg jobber vi med å bygge opp flere lokallag.

Se video av de tillitsvalgte her: 

Stort bilde i toppen: Nei til EUs stand under Arendalsuka. Fra venstre: Baard Sylfest Furholt, Tom Kjetil Murberg, Tor Tveide, Ole Langeland, Helga Hustveit og Karl-Sverre Holdal. (Foto: Sindre Humberset)

reLATERT

Se alle arrangementer

Klar tale mot EUs fjerde energimarkedspakke på Trondheimskonferansen 2025

03. feb. 2025

Nei til EU var til stede på årets Trondheimskonferanse og arrangerte et godt besøkt EU/EØS-formøte. Årets resolusjon inneholder tydelige standpunkter mot overnasjonal kontroll fra EU i både energipolitikken og arbeidslivspolitikken.

110 nye medlemmer på strømdebatten

31. jan. 2025

Nei til EU har fått 110 nye medlemmer som følge av regjeringskrisen om innføring av tre direktiver fra EUs energipakke 4.

Donald Trump som EU-skrømt?

20. jan. 2025

At Trump driver politikk etter kaosmetoden, betyr ikke at vi i Norge bør få helt panikk.

– EU-medlemskap vil flytte makt til et udemokratisk system

16. jan. 2025

– Vi kaller EØS-avtalen en abonnementsordning på høyrepolitikk. Da er EU-medlemskap hele familiepakka, tv-abonnement, internett og alt samtidig. Bare mer av det samme, sa Freddy Øvstegård i webinaret 16. januar. Se webinaret her!

Islendingene sier nei til EU

06. jan. 2025

Det er flere på Island som er mot enn for et EU-medlemskap, viser en ny meningsmåling. Samtidig er det også flertall for å holde en folkeavstemning.

Islandssuget

06. jan. 2025

Kan valget på Island få konsekvenser for Norges forhold til EU?

Hva er det EØS ikke omfatter?

20. des. 2024

Det er bare det indre markedet Norge har tilsluttet seg i og med EØS.

Folkets stemme er sterkere enn elitens drømmer

20. des. 2024

30 år etter vi sa nei til EU, bør Norge være stolt over å velge folkestyre framfor mangel på demokratisk kontroll.

EU er ikke riktig retning

12. des. 2024

Nordisk fagbevegelse frykter, med god grunn, at lovpålagt minstelønn ikke bare blir et bunnivå, men vil være et tak som begrenser arbeidernes lønnsutvikling.

Speil, speil på veggen der

09. des. 2024

Norske medier har klart et mesterstykke – å nedfortelle og undergrave folkets nei.

Ti bud for et nytt nei

05. des. 2024

I 94 var nei-sidens kjerneargumenter miljø, solidaritet og folkestyre. Finnes det fortsatt gode, grønne og solidariske argumenter mot norsk EU-medlemskap?

Stilte regjeringen til veggs på EU og EØS

28. nov. 2024

SVs stortingsgruppe markerte 30-årsjubileet for folkeavstemningen i 1994 med å stille regjeringen en rekke EU- og EØS-spørsmål i spørretimen på Stortinget.