50 fagforeningsfaner og hundrevis av tillitsvalgte med klar beskjed foran Stortinget 9. mars: Ingen konsesjon til Skottlandskabelen!

NorthConnect-kabelen til Skottland er ikke død

Forslag om å si nei til konsesjon til NorthConnect, samt et annet forslag om å kreve at overføringskabelen blir fjernet fra EUs liste over prioriterte prosjekt, ble behandlet i Stortinget torsdag 23. april.

Forslaget om å si nei til konsesjon for Skottlandskabelen NorthConnect fikk ikke flertall i Stortinget.

Opprøret fra så godt som alle tillitsvalgte i den kraftkrevende industrien førte ikke fram. Møtet mellom de tillitsvalgte og Barth Eide og Gahr Støre 21. april endte med at AP sto på sitt. De stemmer ikke for et forslag om å si nei til NorthConnect og hindrer dermed forslaget å få flertall. De velger avtalen med regjeringen om å utsette konsesjonsbehandlinga og et vedtak om å gi Statnett monopol på utenlandskabler.

Gahr Støre og Barth Eide garanterte for at NorthConnect ikke vil bli bygget. Ikke nå og ikke i framtiden.Men det er helt avhengig av hvilken regjering og sammensetning av Storting når saken kommer opp på nytt. Grunnen til at det hadde vært mulig å få et nei nå var at FrP var ute av regjering og ikke bundet opp.

Og innen saken kommer opp på nytt har EU strammet grepet. Allerede har Norge ved tilslutning til EUs energiunion og ACER akseptert å følge EUs nettutviklingsplan der NorthConnect er et prioritert prosjekt med 10 millioner euro i EU-støtte.

EUs infrastrukturforordning kommer og EU har allerede vedtatt den fjerde energipakken. Infrastrukturforordningen setter tidsfrist for behandling av konsesjonssøknad på 27 måneder og strømlinjeformer kost/nytte-modellen som konsesjon skal gis etter.

Fjerde energipakke legger et sinnrikt nett for å sikre at land som Norge følger EUs nettutviklingsplan og spesielt EUs prioriterte prosjekt...

Fjerde energipakke legger et sinnrikt nett for å sikre at land som Norge følger EUs nettutviklingsplan og spesielt EUs prioriterte prosjekt, kalt PCI-prosjekt (projects of common interest).

- EU har rett til å delta i den interne behandlinga av Statnetts nettplan, som skal være i tråd med EUs nettutviklingsplan.

- Er NorthConnect først kommet inn på Statnetts plan, har EU-regelverket mekanismer for oppfølging. Da kan EU gjennom Reguleringsmyndigheten for energi (RME) kreve prosjektet gjennomført.

- Får et PCI-prosjekt problemer skal ACER oppnevne en megler som skal forhandle med Norge i et års tid.

Ikke en gang forslaget om å be EU fjerne NorthConnect fra EUs liste over prioriterte prosjekt stemte AP for.

Om saken hos Stortinget: Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om tre representantforslag som omhandler NorthConnect.

Stort bilde i toppen: 50 fagforeningsfaner og hundrevis av tillitsvalgte med klar beskjed foran Stortinget 9. mars: Ingen konsesjon til Skottlandskabelen! (Nei til EU | JRS)

reLATERT

Se alle arrangementer

Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet etter uttalelse fra EFTA-domstolen

20. nov. 2024

Bakgrunnen for de nye innleiereglene er at fagbevegelsen har krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, for å sikre et trygt arbeidsliv. I dag kom EFTA-domstolen med sin uttalelse til saken som går i Oslo tingrett om innleieforbudet. Uttalelsen avklarer ikke saken, og utfallet i Oslo tingrett er fortsatt usikkert.

EFTA-domstolen: Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet  

20. nov. 2024

Norge må selv kunne bestemme over arbeidslivsspørsmål. Nei til EU ser på kampen for at innleiereglene skal bestemmes i Norge som en av de viktigste enkeltsakene akkurat nå.  

Innleieregler må bestemmes i Norge – ikke av ESA/EFTA-domstolen gjennom EØS

20. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte mener at det beste for norsk arbeidsliv er en handelsavtale med EU der Norge kan bestemme hva som tjener norsk arbeidsliv.

– Landbruket er sterkt påvirket av EØS-avtalen

19. nov. 2024

Landbruket skulle holdes utenfor EØS-avtalen, men næringen merker likevel konsekvensene, viser høringsuttalelser om EØS-utredningen. Importen av landbruksvarer fra EU har økt kraftig. Norge har fått et mindre handlingsrom på mat- og veterinærområdet.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!

19. nov. 2024

Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av EUs fjerde energimarkedspakke. 

– Eldring-utvalget vil knytte Norge stadig tettere til EU

14. nov. 2024

I høringsmøtet om EØS-utredningen 13. november var Nei til EU-leder Einar Frogner kritisk til at Eldring-utvalget ønsker en raskere innføring av EU-tilpasninger i EØS-avtalen, og dermed knytte Norge stadig tettere til EU.

Einar Frogners landsmøtetale 2024

08. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte 2024 er nå i gang på Scandic Hamar Hotell. Einar Frogners ledertale er oppsparket til generaldebatt og meningsutveksling. Les hele talen her.

Opptrapping for landbruket utenfor EU

05. nov. 2024

– Grensekontroll og suverenitet over landbrukspolitikken kan det ikke forhandles om. Det må EU forstå, fastslo Beat Röösli i Det sveitsiske bondelaget på Nei til EUs landbrukskonferanse.

Er SV fremdeles mot EØS?

30. okt. 2024

Det foreslåtte standpunktet er politisk krevende og pedagogisk uholdbart. Hvis målet er å å få også EØS-skeptikernes og -tvilernes stemme ved stortingsvalget 2025.

Island er langt unna et EU-medlemskap

28. okt. 2024

De fleste av Islands politiske partier avviser ideen om å bli med i EU. En regjeringskoalisjon som søker EU-medlemskap er ikke sannsynlig.

Vil sikre suverenitet og egen valuta

28. okt. 2024

Det er levert grunnlovsforslag som sier at enhver suverenitetsavståelse krever kvalifisert flertall i Stortinget og at Norge skal ha en egen valuta.

Fornybardirektivet på 1-2-3

24. okt. 2024

EU presser på for at Norge skal innføre fornybardirektivet i EØS-avtalen. Se videoen med Morten Harper her!