50 fagforeningsfaner og hundrevis av tillitsvalgte med klar beskjed foran Stortinget 9. mars: Ingen konsesjon til Skottlandskabelen!

NorthConnect-kabelen til Skottland er ikke død

Forslag om å si nei til konsesjon til NorthConnect, samt et annet forslag om å kreve at overføringskabelen blir fjernet fra EUs liste over prioriterte prosjekt, ble behandlet i Stortinget torsdag 23. april.

Forslaget om å si nei til konsesjon for Skottlandskabelen NorthConnect fikk ikke flertall i Stortinget.

Opprøret fra så godt som alle tillitsvalgte i den kraftkrevende industrien førte ikke fram. Møtet mellom de tillitsvalgte og Barth Eide og Gahr Støre 21. april endte med at AP sto på sitt. De stemmer ikke for et forslag om å si nei til NorthConnect og hindrer dermed forslaget å få flertall. De velger avtalen med regjeringen om å utsette konsesjonsbehandlinga og et vedtak om å gi Statnett monopol på utenlandskabler.

Gahr Støre og Barth Eide garanterte for at NorthConnect ikke vil bli bygget. Ikke nå og ikke i framtiden.Men det er helt avhengig av hvilken regjering og sammensetning av Storting når saken kommer opp på nytt. Grunnen til at det hadde vært mulig å få et nei nå var at FrP var ute av regjering og ikke bundet opp.

Og innen saken kommer opp på nytt har EU strammet grepet. Allerede har Norge ved tilslutning til EUs energiunion og ACER akseptert å følge EUs nettutviklingsplan der NorthConnect er et prioritert prosjekt med 10 millioner euro i EU-støtte.

EUs infrastrukturforordning kommer og EU har allerede vedtatt den fjerde energipakken. Infrastrukturforordningen setter tidsfrist for behandling av konsesjonssøknad på 27 måneder og strømlinjeformer kost/nytte-modellen som konsesjon skal gis etter.

Fjerde energipakke legger et sinnrikt nett for å sikre at land som Norge følger EUs nettutviklingsplan og spesielt EUs prioriterte prosjekt...

Fjerde energipakke legger et sinnrikt nett for å sikre at land som Norge følger EUs nettutviklingsplan og spesielt EUs prioriterte prosjekt, kalt PCI-prosjekt (projects of common interest).

- EU har rett til å delta i den interne behandlinga av Statnetts nettplan, som skal være i tråd med EUs nettutviklingsplan.

- Er NorthConnect først kommet inn på Statnetts plan, har EU-regelverket mekanismer for oppfølging. Da kan EU gjennom Reguleringsmyndigheten for energi (RME) kreve prosjektet gjennomført.

- Får et PCI-prosjekt problemer skal ACER oppnevne en megler som skal forhandle med Norge i et års tid.

Ikke en gang forslaget om å be EU fjerne NorthConnect fra EUs liste over prioriterte prosjekt stemte AP for.

Om saken hos Stortinget: Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om tre representantforslag som omhandler NorthConnect.

Stort bilde i toppen: 50 fagforeningsfaner og hundrevis av tillitsvalgte med klar beskjed foran Stortinget 9. mars: Ingen konsesjon til Skottlandskabelen! (Nei til EU | JRS)

reLATERT

Se alle arrangementer

EUs fornybardirektiv artikkel for artikkel

28. juni 2024

Et av de mest omstridte regelverkene i EUs energipakke 4 er fornybardirektivet.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

27. juni 2024

Strøm er et samfunnsgode, ikke handelsvare. Strømmen må ut av markedet! Direktivene og forordningene i EUs fjerde energipakke må avvises i sin helhet.

Forutsigbarheten som forsvant

19. juni 2024

Line Eldring og Olav Slettebø fra EØS-utredningen avfeier empiri som motsier eller nyanserer deres egne konklusjoner som «anekdotisk».

Einar Frogner hilset Bondetinget

13. juni 2024

– Vi skal kjempe sammen med dere for folkestyret. Derfor sier vi ja til folkestyre og nei til EU, sa Einar Frogner i hilsenen til Bondelagets årsmøte.

– Vi er tøffe

08. juni 2024

Tone Berg og resten av gjengen i Sør-Trøndelag Nei til EU står på stand og tar kampen for folkestyre og rettferdighet.  

EØS-utredningens slagside

05. juni 2024

De sentrale studiene EØS-utredningen viser til, omhandler ikke de siste ti-tolv årene, der EU har sakket akterut i økonomisk utvikling i forhold til flere andre deler av verden.

Vett 1 2024 30 år med EØS

28. mai 2024

Konsekvenser for folkestyre, arbeidsliv, klima og næringsliv. Alternativer til EØS-avtalen.

Taxifrislipp truer organisert næring

28. mai 2024

– Under forrige regjering ble det påstått at frislipp av taxinæringen kom til å føre til billige priser. Det har ikke skjedd.

Økonomi og næringsliv

26. mai 2024

EØS-avtalen begrenser verktøykassen for at myndighetene kan drive en aktiv næringspolitikk. Gir avtalen forutsigbarhet for norsk næringsliv?

Handel og samarbeid med EU uten EØS

26. mai 2024

Hva skjer dersom EØS-avtalen sies opp?

Har EØS gitt gevinst?

26. mai 2024

Eldring-utvalget overser at norsk fastlandsindustri har fått et økende underskudd mot EU gjennom tiårene med EØS-avtalen.

Flere ønsker en handelsavtale enn EØS

26. mai 2024

Det er flere som er for en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen. Et klart flertall mener EU har for mye makt i Norge.