Nei til EU-leder Einar Frogner på talerstolen på rådsmøtet til Nei til EU 20. april 2024.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

– For mange er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Nei til EU-lederen åpnet rådsmøtet, som er det høyeste organet i organisasjonen mellom landsmøtene. Rådsmøtet 20.–21. april er denne gangen på Oppsal samfunnshus i Oslo. Rådsmøtet samler representanter fra fylkene, samt styret og direktevalgte representanter.

Nei til EU la i mars fram rapporten «30 år med EØS-avtalen», utarbeidet av Folkestyreutvalget. Denne rapporten viste i motsetning til regjeringens Eldring-utvalg også alternativ til EØS-avtalen.

– Meningsmålinger viser at EØS-avtalen ikke står så sterkt som mange tror.

– Antallet velgere som mener EU har for mye makt i Norge øker. Oppslutningen om EØS går ned. Det er flere som ser det problematiske med EØS, og det er flere som ser alternativene, sa Einar Frogner.

– Klarer vi å nå godt nok fram med det vi ønsker å målbære? Vi klarer nok ikke det. Vi må gjøre jobben vår bedre, og den jobben klarer vi berre i fellesskap.

– Vi har kanskje ikke alle ekspertene med oss, men vi har folket med oss. Mest mulig skal bestemmes nær der folk er. Vi har vinnersakene, som folkestyret og kontrollen over krafta. Vi er et ettertraktet land. Vi har råvarer. Det skal vi ta vare på og ta hensyn til lokalmijø og folk. 

Stort bilde i toppen: Nei til EU-leder Einar Frogner på talerstolen på rådsmøtet til Nei til EU 20. april 2024. (Foto: Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

EUs fornybardirektiv artikkel for artikkel

28. juni 2024

Et av de mest omstridte regelverkene i EUs energipakke 4 er fornybardirektivet.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

27. juni 2024

Strøm er et samfunnsgode, ikke handelsvare. Strømmen må ut av markedet! Direktivene og forordningene i EUs fjerde energipakke må avvises i sin helhet.

Forutsigbarheten som forsvant

19. juni 2024

Line Eldring og Olav Slettebø fra EØS-utredningen avfeier empiri som motsier eller nyanserer deres egne konklusjoner som «anekdotisk».

Einar Frogner hilset Bondetinget

13. juni 2024

– Vi skal kjempe sammen med dere for folkestyret. Derfor sier vi ja til folkestyre og nei til EU, sa Einar Frogner i hilsenen til Bondelagets årsmøte.

– Vi er tøffe

08. juni 2024

Tone Berg og resten av gjengen i Sør-Trøndelag Nei til EU står på stand og tar kampen for folkestyre og rettferdighet.  

EØS-utredningens slagside

05. juni 2024

De sentrale studiene EØS-utredningen viser til, omhandler ikke de siste ti-tolv årene, der EU har sakket akterut i økonomisk utvikling i forhold til flere andre deler av verden.

Vett 1 2024 30 år med EØS

28. mai 2024

Konsekvenser for folkestyre, arbeidsliv, klima og næringsliv. Alternativer til EØS-avtalen.

Økonomi og næringsliv

26. mai 2024

EØS-avtalen begrenser verktøykassen for at myndighetene kan drive en aktiv næringspolitikk. Gir avtalen forutsigbarhet for norsk næringsliv?

Handel og samarbeid med EU uten EØS

26. mai 2024

Hva skjer dersom EØS-avtalen sies opp?

Har EØS gitt gevinst?

26. mai 2024

Eldring-utvalget overser at norsk fastlandsindustri har fått et økende underskudd mot EU gjennom tiårene med EØS-avtalen.

Flere ønsker en handelsavtale enn EØS

26. mai 2024

Det er flere som er for en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen. Et klart flertall mener EU har for mye makt i Norge.

Folkestyre og suverenitet under press

26. mai 2024

Makt er overført til markedet, multinasjonale konserner, uavhengige forvaltningsorganer og rettslige institusjoner – i Norge og i utlandet. EØS-avtalen står sentralt i denne utviklingen.