Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, november 2017.

Regjeringen vil avstå suverenitet til EU

Nei til EU mener regjeringserklæringen setter EU foran norske interesser.

Høyre er det eneste partiet i den nye Høyre/Frp/Venstre-regjeringen som er for EU-medlemskap. Regjeringserklæringen står imidlertid ikke for noen selvstendig norsk politikk overfor EU. Tvertimot skal nye EU-regler importeres i høyt tempo i EØS, og regjeringen åpner for å avstå suverenitet til EU på nye områder.

Regjeringserklæringen fastslår at den nye regjeringen vil knytte Norge videre til EU på energiområdet. Det betyr avståelse av suverenitet til EUs energibyrå ACER, via overvåkingsorganet ESA.

– Hvordan kan regjeringen mene at det er i Norges interesse å bli så tett knyttet til EUs energiunion? Som energistormakt og eksportør har Norge et helt annet utgangspunkt enn EU som er nettoimportør av energi, påpeker Nei til EUs leder Kathrine Kleveland.

Regjeringen vil også i flyktningpolitikken ”koble Norge sterkere på de europeiske prosessene for et felles europeisk system”. Et av tiltakene EU vurderer er overnasjonal behandling av asylsøknader.

– Her åpner regjeringen i realiteten for at EU skal ta styringen med norsk flyktningpolitikk. Er det ingen grenser for den nye regjeringens vilje til å avstå suverenitet, spør Nei til EU-lederen.

Stort bilde i toppen: Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, november 2017. (Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

18. april 2024

Nord-Trøndelag Nei til EU krever at regjeringa utnytter handlingsrommet i EØS avtalen til å legge ned veto mot fornybardirektivet. Fristen for høringssvar går ut 19. april. Høringsuttalelsen er gjengitt i artikkelen

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

Sikkerhetspolitikk på 15 minutter

08. april 2024

På 15 minutter vil Heming Olaussen, medlem av Nei til EUs folkestyreutvalg, forklare hvorfor Norges sikkerhet best ivaretas utenfor EU, og uten tettere tilknytning til EUs militærunion.

–Uakseptabel EU-innblanding

08. april 2024

– Det er totalt uakseptabelt at EUs energikommissær forsøker å blande seg inn i norske politiske beslutningsprosesser, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025