Regjeringen vil avstå suverenitet til EU

Nei til EU mener regjeringserklæringen setter EU foran norske interesser.

Høyre er det eneste partiet i den nye Høyre/Frp/Venstre-regjeringen som er for EU-medlemskap. Regjeringserklæringen står imidlertid ikke for noen selvstendig norsk politikk overfor EU. Tvertimot skal nye EU-regler importeres i høyt tempo i EØS, og regjeringen åpner for å avstå suverenitet til EU på nye områder.

Regjeringserklæringen fastslår at den nye regjeringen vil knytte Norge videre til EU på energiområdet. Det betyr avståelse av suverenitet til EUs energibyrå ACER, via overvåkingsorganet ESA.

– Hvordan kan regjeringen mene at det er i Norges interesse å bli så tett knyttet til EUs energiunion? Som energistormakt og eksportør har Norge et helt annet utgangspunkt enn EU som er nettoimportør av energi, påpeker Nei til EUs leder Kathrine Kleveland.

Regjeringen vil også i flyktningpolitikken ”koble Norge sterkere på de europeiske prosessene for et felles europeisk system”. Et av tiltakene EU vurderer er overnasjonal behandling av asylsøknader.

– Her åpner regjeringen i realiteten for at EU skal ta styringen med norsk flyktningpolitikk. Er det ingen grenser for den nye regjeringens vilje til å avstå suverenitet, spør Nei til EU-lederen.

reLATERT

Se alle arrangementer

«Proaktiv» meldeplikt til ESA gjør demokratiet til en parodi

21. feb. 2019

EU forbereder et nytt direktiv som presiserer hvordan Tjenestedirektivet skal håndheves. Norge og de andre EFTA-statene i EØS legger seg ikke bare flate – de ber om forhåndssensur fra ESA før nye nasjonale reguleringer kommer opp til vedtak.

Derfor kan vi fortsatt selge fisk til EU uten EØS-avtalen

19. feb. 2019

Seks grunner til at vi kan selge fisken vår til EU uten EØS.

EØS-debatt i Dagsnytt 18

15. feb. 2019

Nei til EU-leder Kathrine Kleveland debatterte EØS-avtalen i Dagsnytt 18 12. februar. Motdebattant var Steinar Juel fra Civita.

Striden om Kielferja

15. feb. 2019

Hva skjedde med sjøfolka på Kielferja som skulle flagges ut?

AP skjerper språkbruken

14. feb. 2019

Er det EØS som bekymrer Støre – eller er det oppslutningen om EØS som bekymrer?

Kur mot mareritt

12. feb. 2019

Det vi kan lære av det Storbritannia opplever nå, er at det er livsfarlig å bli EU-medlem. Det er et mareritt å komme seg ut.

Et Arbeidslivsbyrå for enda mer «fri flyt»

08. feb. 2019

Arbeidslivsbyrået ELA, som EU vil ha på beina snarest mulig i 2019, har til overordnet formål å gjøre den europeiske arbeidskrafta enda mer «mobil» enn den allerede er i dag.

Nyttig møte med landets nest største industri

08. feb. 2019

Norsk EU-motstand, landbruks- og fiskeripolitikk og viktigheten av handelsadgang til Europa var noen av temaene da Nei til EU møtte Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

Klart vi kan handle med EU uten EØS

08. feb. 2019

Handelstall og WTO-regler tilbakeviser skremselsargumentene for EØS-avtalen.

Et tannløst ELA?

07. feb. 2019

LO-kongressen krevde forrang for norsk lovgivning på arbeidslivets område og norske tariffavtaler. EUs arbeidslivbyrå ELA er et sentralt ledd i det helt motsatte, at landenes sjølråderett på dette området oppheves. Om ELA feller noen myndighetstenner nå, så er det for å gi plass for nye, kvassere og sterkere tenner i neste omgang.

Gratulerer Reidun – ny leder i Ungdom mot EU

07. feb. 2019

Reidun Berntsen Heggen ble valgt som ny leder på Ungdom mot EUs landsmøte 3. februar. Allerede et par dager etterpå møttes lederne og generalsekretærene i Ungdom mot EU og Nei til EU til et nyttig og godt kontaktmøte.

– Nødvendig med mer kunnskap om EØS-alternativ

05. feb. 2019

– Nei til EU mener det er nødvendig å skaffe mer kunnskap og undersøke nye muligheter for norske handelsrelasjoner med Europa, sa Kathrine Kleveland under høringen om EØS-utredning på Stortinget 4. februar.