Regjeringen vil avstå suverenitet til EU

Nei til EU mener regjeringserklæringen setter EU foran norske interesser.

Høyre er det eneste partiet i den nye Høyre/Frp/Venstre-regjeringen som er for EU-medlemskap. Regjeringserklæringen står imidlertid ikke for noen selvstendig norsk politikk overfor EU. Tvertimot skal nye EU-regler importeres i høyt tempo i EØS, og regjeringen åpner for å avstå suverenitet til EU på nye områder.

Regjeringserklæringen fastslår at den nye regjeringen vil knytte Norge videre til EU på energiområdet. Det betyr avståelse av suverenitet til EUs energibyrå ACER, via overvåkingsorganet ESA.

– Hvordan kan regjeringen mene at det er i Norges interesse å bli så tett knyttet til EUs energiunion? Som energistormakt og eksportør har Norge et helt annet utgangspunkt enn EU som er nettoimportør av energi, påpeker Nei til EUs leder Kathrine Kleveland.

Regjeringen vil også i flyktningpolitikken ”koble Norge sterkere på de europeiske prosessene for et felles europeisk system”. Et av tiltakene EU vurderer er overnasjonal behandling av asylsøknader.

– Her åpner regjeringen i realiteten for at EU skal ta styringen med norsk flyktningpolitikk. Er det ingen grenser for den nye regjeringens vilje til å avstå suverenitet, spør Nei til EU-lederen.

reLATERT

Se alle arrangementer

Dagen retter baker for smed

23. juli 2019

I sin lederartikkel 19. juli velger Dagen overskriften «Nei til EU splitter nei-bevegelsen». Det er en drøy påstand som ikke kan få stå uimotsagt.

Nei til EU hilste Bygdeungdomslaget

16. juli 2019

Norges Bygdeungdomslag arrangerer årsmøte og landsstevne i Hof i Vestfold uka 15. – 21. juli. Leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland hadde kort vei denne gangen og hilste årsmøtet i hjemkommunen Holmestrand.

Mye mer ACER

13. juli 2019

Sommerens skumleste oppfølger er EUs Energipakke 4.

I kjølvannet av Acer

04. juli 2019

Forutsetningene og forpliktelsene som Arbeiderpartiet påtok seg i fjor, står seg ikke i møtet med virkeligheten. Nå kommer sakskomplekset tilbake som en boomerang for Espen Barth Eide og Jonas Gahr Støre.

Wiedswang på vidvanke

01. juli 2019

EØS-tilhengerne spekulerer i skremsler om toll på norsk eksport.

Nye oppgaver for ACER

28. juni 2019

Den nye ACER-forordningen gir EUs energibyrå rett til å etablere egne lokalkontor for oppfølging av EUs planer og regler i medlemslandene.

Siv Jensen tar feil om toll

28. juni 2019

«Du risikerer at vi mister den tollfriheten som vi nå har til hele det europeiske markedet», hevdet Siv Jensen i NRKs partilederdebatt om situasjonen uten EØS. Det er ikke riktig. Norge har uansett en frihandelsavtale med EU som gir tollfrihet for industrivarer.

Varer eller tjenester?

25. juni 2019

Må bygging og drift av vannkraftverk følge reglene til EUs tjenestedirektiv?

Strømmen styres av EU

25. juni 2019

Det reviderte elektrisitetsdirektivet, som er del av EUs nye energipakke 4, fjerner all tvil: strømmen styres av EU.

Flyktningkrisen krever globale løsninger

20. juni 2019

I dag er det den internasjonale flyktningdagen. Da er det helt på sin plass å snakke om flyktningers situasjon i EU i dag. Flyktninger blir holdt igjen i Tyrkia og Libya, og EU gjør alt de kan for å få sendt dem tilbske til de krigsherjede landene de har flytte fra.

Islandsk utvalg utreder EØS

20. juni 2019

Nei til EU møtte denne uken et islandsk regjeringsoppnevnt utvalg som utreder deltakelsen i EØS-avtalen. Rapporten skal komme til høsten.

Folket vil ha mindre EU-makt i Norge

19. juni 2019

Flertallet mot norsk EU-medlemskap er solid. Motstanden mot EØS-avtalen er også betydelig, særlig om folk får valget mellom EØS og en handelsavtale.