Nei til EUs arbeidsutvalg 2022–2024. Fra venstre Sofie Axelsen Osland, Heidi Larsen, Einar Frogner og Erlend Kvittum Nytrøen.

Selvmotsigende fra Energikommisjonen 

Den regjeringsoppnevnte energikommisjonen vil ha mer kraft prisgitt et EU-styrt marked. Samtidig snakker den om «et markedsbasert system under sterk statlig styring». 

– Kommisjonen sier at Norge med vår fornybare vannkraft har et annet utgangspunkt enn våre naboland, men den tar ikke høyde for det i sine anbefalinger, sier nestleder i Nei til EU, Erlend Kvittum Nytrøen. Han mener at en kraftig satsning på uregulerbar kraft kombinert med elektrisitetskrevende prosjekter må bety at Norge bruker den regulerbare vannkrafta til å sikre egen forsyning, framfor å eksportere strøm gjennom kablene til Tyskland og Storbritannia.  

– Strømprissituasjonen lå ikke i utvalgets mandat, men rapportens anbefalinger vil i hvert fall ikke gi lavere priser, legger han til. 

En økning i kraftproduksjonen med førti prosent de kommende sju åra vil måtte innebære en voldsom satsning på vindkraft. Kommisjonen anbefaler utbygging i nærområder på land og havvind langs hele kysten, og vil korte ned konsesjonsbehandlinga. 

– En slik utbygging vil føre til store arealkonflikter. EU har ingen kjærlighet for norske lokalsamfunn, så det er viktig at norske folkevalgte sikrer lokaldemokratiet gode muligheter til å bli hørt i prosessene, sier Nytrøen. 

Framfor alt er rapporten selvmotsigende når den hyller et felleseuropeisk, markedsbasert kraftmarked, samtidig som den anbefaler sterk statlig styring.  

– Dette henger ikke på greip, sier Nytrøen. – En vesentlig grunn til at utvalget ble nedsatt var for å finne en vei ut av en kraftsituasjon som i stor grad er skapt fordi Norge har frasagt seg politisk styring av kraftmarkedet. Det er EUs energiregelverk i kombinasjon med nye mellomlandsforbindelser som har satt folk og næringsliv i en kritisk situasjon.  

– Det er bra at et flertall i utvalget mener Norge må innta en aktiv rolle og ta initiativ til dialog med EU om tilpasninger av regelverket. En slik dialog må etter min mening minimum bety reforhandling av deler av energimarkedspakka. Det som antydes fra utvalgets flertall er i beste fall flikking på et EU- og ACER-styrt strømmarked som har vist seg ikke å tjene norske interesser. Det må kraftigere lut til enn bare litt flikking for å få kontroll over de norske strømprisene igjen, avslutter Nytrøen. 

Nei til EU vil komme med et uttømmende høringsinnspill når vi har fått studert rapporten nærmere. 

For spørsmål og kommentarer, ta kontakt med 

Erlend Kvittum Nytrøen 
Mobil: 48297446 
E-post: erkn@stortinget.no

Stort bilde i toppen: Nei til EUs arbeidsutvalg 2022–2024. Fra venstre Sofie Axelsen Osland, Heidi Larsen, Einar Frogner og Erlend Kvittum Nytrøen. (Foto: Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.

Klar tale mot EUs fjerde energimarkedspakke på Trondheimskonferansen 2025

03. feb. 2025

Nei til EU var til stede på årets Trondheimskonferanse og arrangerte et godt besøkt EU/EØS-formøte. Årets resolusjon inneholder tydelige standpunkter mot overnasjonal kontroll fra EU i både energipolitikken og arbeidslivspolitikken.

Over 150 nye medlemmer på striden om EP4

31. jan. 2025

Nei til EU har fått over 150 nye medlemmer siden nyheten kom om at Arbeiderpartiet vil fremme tre direktiver fra EUs energipakke 4 til vedtak i Stortinget.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

30. jan. 2025

Nå står kampen om fjerde energimarkedspakke. Den skal vi stoppe!

Boligkrav i Energipakke 4

27. jan. 2025

Bygningsenergidirektivet i Energipakke 4 setter nye krav om selvregulerende temperaturstyring og inspeksjoner av alle varmeanlegg.

Nei til fjerde energimarkedspakke!  

27. jan. 2025

Vi står midt i en regjeringskrise. Ap og Sp blir ikke enige om EUs fjerde energimarkedspakke.