Nei til EUs arbeidsutvalg 2022–2024. Fra venstre Sofie Axelsen Osland, Heidi Larsen, Einar Frogner og Erlend Kvittum Nytrøen.

Selvmotsigende fra Energikommisjonen 

Den regjeringsoppnevnte energikommisjonen vil ha mer kraft prisgitt et EU-styrt marked. Samtidig snakker den om «et markedsbasert system under sterk statlig styring». 

– Kommisjonen sier at Norge med vår fornybare vannkraft har et annet utgangspunkt enn våre naboland, men den tar ikke høyde for det i sine anbefalinger, sier nestleder i Nei til EU, Erlend Kvittum Nytrøen. Han mener at en kraftig satsning på uregulerbar kraft kombinert med elektrisitetskrevende prosjekter må bety at Norge bruker den regulerbare vannkrafta til å sikre egen forsyning, framfor å eksportere strøm gjennom kablene til Tyskland og Storbritannia.  

– Strømprissituasjonen lå ikke i utvalgets mandat, men rapportens anbefalinger vil i hvert fall ikke gi lavere priser, legger han til. 

En økning i kraftproduksjonen med førti prosent de kommende sju åra vil måtte innebære en voldsom satsning på vindkraft. Kommisjonen anbefaler utbygging i nærområder på land og havvind langs hele kysten, og vil korte ned konsesjonsbehandlinga. 

– En slik utbygging vil føre til store arealkonflikter. EU har ingen kjærlighet for norske lokalsamfunn, så det er viktig at norske folkevalgte sikrer lokaldemokratiet gode muligheter til å bli hørt i prosessene, sier Nytrøen. 

Framfor alt er rapporten selvmotsigende når den hyller et felleseuropeisk, markedsbasert kraftmarked, samtidig som den anbefaler sterk statlig styring.  

– Dette henger ikke på greip, sier Nytrøen. – En vesentlig grunn til at utvalget ble nedsatt var for å finne en vei ut av en kraftsituasjon som i stor grad er skapt fordi Norge har frasagt seg politisk styring av kraftmarkedet. Det er EUs energiregelverk i kombinasjon med nye mellomlandsforbindelser som har satt folk og næringsliv i en kritisk situasjon.  

– Det er bra at et flertall i utvalget mener Norge må innta en aktiv rolle og ta initiativ til dialog med EU om tilpasninger av regelverket. En slik dialog må etter min mening minimum bety reforhandling av deler av energimarkedspakka. Det som antydes fra utvalgets flertall er i beste fall flikking på et EU- og ACER-styrt strømmarked som har vist seg ikke å tjene norske interesser. Det må kraftigere lut til enn bare litt flikking for å få kontroll over de norske strømprisene igjen, avslutter Nytrøen. 

Nei til EU vil komme med et uttømmende høringsinnspill når vi har fått studert rapporten nærmere. 

For spørsmål og kommentarer, ta kontakt med 

Erlend Kvittum Nytrøen 
Mobil: 48297446 
E-post: erkn@stortinget.no

Stort bilde i toppen: Nei til EUs arbeidsutvalg 2022–2024. Fra venstre Sofie Axelsen Osland, Heidi Larsen, Einar Frogner og Erlend Kvittum Nytrøen. (Foto: Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

02. des. 2024

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!

19. nov. 2024

Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av EUs fjerde energimarkedspakke. 

– Eldring-utvalget vil knytte Norge stadig tettere til EU

14. nov. 2024

I høringsmøtet om EØS-utredningen 13. november var Nei til EU-leder Einar Frogner kritisk til at Eldring-utvalget ønsker en raskere innføring av EU-tilpasninger i EØS-avtalen, og dermed knytte Norge stadig tettere til EU.

Er SV fremdeles mot EØS?

30. okt. 2024

Det foreslåtte standpunktet er politisk krevende og pedagogisk uholdbart. Hvis målet er å å få også EØS-skeptikernes og -tvilernes stemme ved stortingsvalget 2025.

Fornybardirektivet på 1-2-3

24. okt. 2024

EU presser på for at Norge skal innføre fornybardirektivet i EØS-avtalen. Se videoen med Morten Harper her!

Brev fra Brussel

14. okt. 2024

EU-kommisjonen omtaler seg selv som en nøytral «vokter av traktatene». Om Fru Justitia er blind, er det bare på ett øye.

560 underskrifter på 24 timer

24. sep. 2024

Det manglet ikke på engasjement da Telemark Nei til EU sto på stand under Dyrsku’n og samlet inn underskrifter for veto mot Fornybardirektivet.

Utbyggernes fortelling

23. sep. 2024

EUs fornybardirektiv skriver utbyggerinteressenes fortelling. Da er det ikke rart at NHO lar seg rive med.

Fornybardirektivet og folkestyre

13. sep. 2024

Hva blir igjen av kommunal sjølråderett om vindkraft om fornybardirektivet vedtas inn i EØS?

Energidepartementet har et forklaringsproblem

27. aug. 2024

Det er paradoksalt at departementet forespeiler at Norge kan få unntak for ambisjonene som er direktivets hovedhensikt, skriver Einar Frogner og Ole Kristian Setnes i Nei til EU.

Energifattigdom

08. aug. 2024

EUs energimarked forsterker forskjeller og skaper klima-urettferdighet.

Når naturen taper

30. juli 2024

EUs nye lov om naturrestaurering oppfyller ikke de internasjonale forpliktelsene i naturavtalen fra Montreal.