Nei til EUs arbeidsutvalg 2022–2024. Fra venstre Sofie Axelsen Osland, Heidi Larsen, Einar Frogner og Erlend Kvittum Nytrøen.

Selvmotsigende fra Energikommisjonen 

Den regjeringsoppnevnte energikommisjonen vil ha mer kraft prisgitt et EU-styrt marked. Samtidig snakker den om «et markedsbasert system under sterk statlig styring». 

– Kommisjonen sier at Norge med vår fornybare vannkraft har et annet utgangspunkt enn våre naboland, men den tar ikke høyde for det i sine anbefalinger, sier nestleder i Nei til EU, Erlend Kvittum Nytrøen. Han mener at en kraftig satsning på uregulerbar kraft kombinert med elektrisitetskrevende prosjekter må bety at Norge bruker den regulerbare vannkrafta til å sikre egen forsyning, framfor å eksportere strøm gjennom kablene til Tyskland og Storbritannia.  

– Strømprissituasjonen lå ikke i utvalgets mandat, men rapportens anbefalinger vil i hvert fall ikke gi lavere priser, legger han til. 

En økning i kraftproduksjonen med førti prosent de kommende sju åra vil måtte innebære en voldsom satsning på vindkraft. Kommisjonen anbefaler utbygging i nærområder på land og havvind langs hele kysten, og vil korte ned konsesjonsbehandlinga. 

– En slik utbygging vil føre til store arealkonflikter. EU har ingen kjærlighet for norske lokalsamfunn, så det er viktig at norske folkevalgte sikrer lokaldemokratiet gode muligheter til å bli hørt i prosessene, sier Nytrøen. 

Framfor alt er rapporten selvmotsigende når den hyller et felleseuropeisk, markedsbasert kraftmarked, samtidig som den anbefaler sterk statlig styring.  

– Dette henger ikke på greip, sier Nytrøen. – En vesentlig grunn til at utvalget ble nedsatt var for å finne en vei ut av en kraftsituasjon som i stor grad er skapt fordi Norge har frasagt seg politisk styring av kraftmarkedet. Det er EUs energiregelverk i kombinasjon med nye mellomlandsforbindelser som har satt folk og næringsliv i en kritisk situasjon.  

– Det er bra at et flertall i utvalget mener Norge må innta en aktiv rolle og ta initiativ til dialog med EU om tilpasninger av regelverket. En slik dialog må etter min mening minimum bety reforhandling av deler av energimarkedspakka. Det som antydes fra utvalgets flertall er i beste fall flikking på et EU- og ACER-styrt strømmarked som har vist seg ikke å tjene norske interesser. Det må kraftigere lut til enn bare litt flikking for å få kontroll over de norske strømprisene igjen, avslutter Nytrøen. 

Nei til EU vil komme med et uttømmende høringsinnspill når vi har fått studert rapporten nærmere. 

For spørsmål og kommentarer, ta kontakt med 

Erlend Kvittum Nytrøen 
Mobil: 48297446 
E-post: erkn@stortinget.no

Stort bilde i toppen: Nei til EUs arbeidsutvalg 2022–2024. Fra venstre Sofie Axelsen Osland, Heidi Larsen, Einar Frogner og Erlend Kvittum Nytrøen. (Foto: Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak

08. mai 2025

Innføring av EUs energieffektiviseringsdirektiv kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv. Nei til EU mener energieffektivisering i stedet bør gjennomføres med nasjonale krav, og at direktivene derfor må avvises i EØS.

EUs bygningsenergidirektiv kan ikke anses som EØS-relevant

07. mai 2025

Regjeringens forslag om å innføre EUs bygningsenergidirektiv avklarer ikke kostnader knyttet til gjennomføringen. Nei til EU mener direktivet ikke kan anses som EØS-relevant og må avvises.

Fornybardirektivet gir høy risiko for uforsvarlig saksbehandling

06. mai 2025

Nei til EU mener det er uklokt å innføre et direktiv som fastholder opprinnelsesgarantiordningen. Fornybardirektivets tidsfrist medfører høy risiko for uforsvarlig saksbehandling. 

Norgespris – plaster på et åpent sår  

05. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EU-forordningen om kritiske råvarer må avvises

29. april 2025

Nei til EU vil bruke vetoretten i EØS mot EUs forordning om kritiske råvarer, og mener ny minerallov i større grad må sikre nasjonal kontroll over mineralressursene.

Regjeringen vil starte innføringen av Energipakke 4 - Nei til EU krever veto

22. april 2025

Forslagene om å innføre EUs fornybardirektiv, energieffektiviseringsdirektiv og bygningsenergidirektivet er nå til behandling i Stortinget.

Forslag om nei til EUs fjerde energipakke i Stortinget

09. april 2025

10. april behandler Stortinget flere representantforslag om kontroll med krafta, EUs fjerde energipakke og ut av ACER.

Vett 1 2025 EUs energiunion og fjerde energipakke

03. april 2025

Ren energi eller dysfunksjonelt marked? Det er tema i Vett 1 2025 EUs energiunion og fjerde energipakke.

Seminar og fanemarkering i regi av Industriaksjonen

01. april 2025

Oslo 26. mars 2025. Kort oppsummering av Toril Mongstad, fylkesleiar Hordaland Nei til EU.  

Er EUs energisparemål effektivt?

28. mars 2025

Energieffektiviseringsdirektivet kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv.

Aksjonsdag 26. mars: Veto mot EUs fjerde Energipakke

24. mars 2025

Industriaksjonen i lag med en rekke LO lokalorganisasjoner arrangerer aksjonsdag onsdag 26. mars. Bli med du også!

Politisk kontroll over krafta

17. mars 2025

Uttalelse fra årsmøtet i Buskerud Nei til EU 2025. Vi krever at politikerne tar tilbake kontroll over vår egen kraft ved å ta strømmen av markedet og sørge for at strømmen selges til selvkost.