Skattejakt i Nei til EUs arkiv

Liker du å bla i gamle bøker og dokumenter? Nei til EU trenger hjelp til å sortere arkivet, og søker etter historieinteresserte frivillige.

– Vi inngår nå en avtale med Riksarkivet om avlevering av viktige dokumenter og materiell til deres deponi, og til denne jobben trenger vi historie- eller arkivinteresserte frivillige, sier generalsekretær Hilde Loftesnes Nylén.

Nylén forteller at Nei til EU har en stor mengde trykt materiell, både egne produksjoner og andres.

– Det som skal avleveres til Riksarkivet er primært våre egne dokumenter, fra intern korrespondanse til sakspapirer og protokoller. I tillegg vil vi gjerne sortere øvrig materiell, slik at vi får bedre oversikt over hva vi har tilgjengelig, sier hun.

Nei til EU får hjelp fra Riksarkivet til å sette opp en oversikt over hvordan materialet skal sorteres, og det er selve sorteringsjobben organisasjonen nå søker etter frivillige til.

– Det å ha et godt og ryddig arkiv er viktig for å bevare historikken til organisasjonen. Selv om Nei til EU nå har skrevet sin historiebok er det mange detaljer om driften av organisasjonen som må sikres for ettertiden, sier generalsekretæren. Hun håper på god hjelp fra medlemmer og tillitsvalgte som er interessert i historie.

– Det er mange skatter i kjelleren vår for den som leter, sier hun, og viser frem et gammelt eksemplar av et foredrag Kristen Nygaard holdt for landsmøtet i Nei til EF i 1992.

Stort bilde: Hilde Loftesnes Nylén og Kathrine Kleveland finner glemte skatter i Nei til EUs arkiv. Her holder de opp to taler, en fra daværende generalsekretær Guro Fjellanger, og en fra Kristen Nygaard, begge til Nei til EU-landsmøtet i 1991. Foto: Eivind Formoe

reLATERT

Se alle arrangementer

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange i Oslo er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

Sikkerhetspolitikk på 15 minutter

08. april 2024

På 15 minutter vil Heming Olaussen, medlem av Nei til EUs folkestyreutvalg, forklare hvorfor Norges sikkerhet best ivaretas utenfor EU, og uten tettere tilknytning til EUs militærunion.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Kan EU erstatte Nato?

03. april 2024

En europeisk forsvarsgaranti er lite annet enn en ønskedrøm på ja-sida.

Norge har flere verktøy i landbrukspolitikken utenfor EU

19. mars 2024

Bondeopprør i EU viser hvor viktig det er at Norge og landbruket holdes utenfor EU

Vel møtt til årsmøte i ditt fylkeslag! 

22. feb. 2024

Nei til EUs fylkeslag er nå i gang med gjennomføring av årsmøter.  

Framtida er ikke i EU

13. feb. 2024

Aktivistene i Natur og ungdom har visst glemt at Norge hadde strengere miljøkrav enn EU før innlemmelsen av EØS-avtalen.

Eva Johanne Heir til minne

08. feb. 2024

Eva døde 21. januar seks dager før hun ville fylt 81 år, etter et langt liv i politikken og innsats i Oslo Nei til EU. 

Naturen taper på et mineralkappløp

26. jan. 2024

Så langt har ikke EØS-direktivene reddet Førdefjorden, slik miljøorganisasjonene satset på gjennom Fjordsøksmålet. Derimot pusher EU på for at Norge skal utvinne mer mineraler, og det raskt.

Informasjonskampanje om EU og EØS

21. des. 2023

Fylkeslaget i Møre og Romsdal starter informasjonskampanje.