Uttalelse fra Nei til EUs rådsmøte 26.–27. mars 2022
Russlands angrep på Ukraina har skapt en ny flyktningestrøm i Europa. Millioner av ukrainere flykter fra krigens ødeleggelser. Krigen presser også opp mat- og energiprisene på verdensmarkedet. Resultatet er en enda større strøm av mennesker fra Afrika og Asia på flukt fra elendighet og sult.
Krigen mellom Russland og Ukraina har heldigvis vist at solidariteten slett ikke er død. Polakker, slovaker, rumenere og også nordmenn viser en imponerende solidaritet med ukrainske flyktninger, som nå ønskes velkommen.
Kontrasten er imidlertid stor til hvordan flyktninger fra andre kontinenter blir møtt, også i Norge. Når verden er delt opp i «oss» og «dem» settes solidariteten på prøve. I dette bildet forsvinner det globale menneskelige fellesskapet. Verden er større enn Europa, og Europa er ikke uten skyld i å ha skapt flyktningkriser på andre kontinenter. Disse flyktningene møter ikke solidaritet, men stengte grenser – om de da ikke drukner i Middelhavet.
Europa og EU har bygd murer mot resten av verden for å holde flyktninger ute.
Det er bare noen måneder siden polsk grensepoliti brukte piggtråd, våpen og batonger for å stagge flyktninger som ville krysse grensa fra Hviterussland. De var ikke ukrainere eller europeere.
FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) uttrykte nylig – i november 2021 – bekymring over at Norge de siste åra har gjort innreise vanskeligere for asylsøkere og flyktninger, og at disse oftere blir avvist eller returnert til andre land. I den forbindelse har Høykommissæren bedt om at Norge bringer lovverket vårt i samsvar med forpliktelsene som følger av FNs flyktningkonvensjon av 1951.
La oss også vise omtanke for vanlige russere i og utenfor Norge som slett ikke ønsker krig. Mobbing av barn i Norge fordi de er russere, er forkastelig og uhørt. Russere og hviterussere har ingen kollektiv skyld for Putins aggresjon!
Solidaritet klinger hult hvis den bare omfatter noen få utvalgte. Slik også med suverenitetsprinsippet. Suverenitet og alle nasjoners ukrenkelige rett til å bestemme sin egen skjebne, er lite verd hvis denne retten i praksis er forbeholdt verdens stormakter. Dessverre er ikke Russlands brudd på folkeretten og FN-pakten enestående i vårt 21. århundre. Andre stormakter og allianser har gjort det samme, uten at dette på noen måte unnskylder Russlands aggresjon.
Nei til EU kjemper konsekvent for fredelig sameksistens, likeverd, solidaritet, demokrati og nasjonalt sjølstyre. Vårt forsvar av suverenitetsprinsippet og alle menneskers likeverd er helt i pakt med De forente nasjoners grunnlag. I ei tid der den internasjonale rettsorden kan bryte sammen, er det desto viktigere å slå ring om prinsippene FN bygger på.
Nei til EU vil at Norge skal melde seg ut av Schengen. Nei til EU mener at Norge må følge FNs forslag om å øke antall kvoteflyktninger. Vi må behandle flyktninger og asylsøkere i henhold til FNs flyktningkonvensjon og anbefalingene fra UNHCR.
Nei til EU mener at ukrainske flykninger skal komme i tillegg til, ikke i stedet for andre flykninger.