Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Svaret på den nye sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa ligger utenfor EU

En ny sikkerhetspolitisk orden er under oppseiling i Europa, men samordnes ikke i Brüssel. Norge møter krevende tider bedre ved å fortsatt være utenfor EU.

USAs nye tilnærming til krigen i Ukraina under president Trump har reist store og prinsipielle spørsmål om Norge og Europas sikkerhetspolitikk. Når Ukraina og resten av Europa ser ut til å bli holdt utenfor fredsforhandlinger, har flere tatt til orde for at Norge nå må bli medlem av EU for å kunne ivareta vår sikkerhet. Påstanden er at en inntreden i unionen er den eneste måten Norge kan være med på en ny europeisk forsvarspolitisk konsolidering.

Nei til EU ønsker som alltid en debatt om norsk EU-medlemskap velkommen. Flere ting tyder derimot på at norsk medlemskap ikke er svaret på den nye sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa. Norge har mye å spille på opp mot våre allierte allerede i forsvarspolitikken. Vi har etablerte forsvarsrelasjoner gjennom NATO og med våre nordiske naboer. I fjor inngikk Norge en avtale om forsvarssamarbeid med EU og i forrige uke en ny avtale med Storbritannia om forsvar. Det er heller ikke mye som tyder på at europeiske lederes svar på denne situasjonen først og fremst vil ligge innenfor EUs rammer.

Spørsmålet ses i sammenheng med diskusjoner om å danne en europeisk hær og å legge EU-medlemmenes forsvarspolitikk under unionens vinger. Slike diskusjoner har eksistert lenge, og de siste årene har særlig Frankrikes president Emmanuel Macron tatt til orde dette. Like fullt har han nå reorientert seg. I stedet for å se mot Brüssel, har han tatt et nytt initiativ overfor sine allierte i de europeiske hovedstedene for å diskutere situasjonen i Ukraina og en framtid der Europa ikke lenger er avhengig av USA i sikkerhetspolitikken. Storbritannia er et toneangivende land både for Europas forsvar og i kontakten med USA, og er som kjent utenfor EU. Foruten Storbritannia deltar også Norge, Island og Canada nå i Macrons initiativ.

Valget om å omgå EU i denne situasjonen er velbegrunnet. En opprettelse av en EU-hær ville krevd en omfattende prosess som ikke står i stil med tidspresset europeiske ledere nå føler på. Man ser seg dessuten tjent med å slippe å måtte inkludere de russisk-vennlige EU-landene Ungarn og Slovakia. 

Det at Norge ikke er med i EU er i denne sammenhengen ikke noen ulempe. Langt viktigere er det allerede utstrakte forsvarssamarbeidet vi allerede har med våre allierte både i og utenfor NATO. Et syn på norsk EU-medlemskap som et slags minste onde i denne situasjonen er dermed uklokt med tanke på problemene et medlemskap uansett ville brakt med seg, med avståelse av suverenitet til Brussel på alle slags politikkområder. Det fremstår som et lite treffsikkert og uønsket svar på situasjonen Europa nå står oppe i.

Stort bilde i toppen: Einar Frogner, leder i Nei til EU. (Foto: Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Yara legger ned i Bretagne

24. feb. 2025

I Montoir-de-Bretagne er nok mange glade for at distriktets miljøversting blir borte.

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

– Løsningen er det globale samarbeidet. Ikke å slutte seg nærmere til EU

19. feb. 2025

– Det er akkurat nå det gjelder å holde hodet kaldt, det er nå det gjelder å ha is i magen, sier Nei til EU-leder Einar Frogner. Se ny video her!

Det du bør vite om toll

17. feb. 2025

Hva betyr Trumps toll for norsk eksport? EU har ikke varslet mottiltak som vil ramme Norge.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Sverige: Devaluering av demokratiet

10. feb. 2025

Mens Norge sa nei, ble Sverige medlem i EU fra januar 1995. Hva er svenske erfaringer med 30 års EU-medlemskap?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Klar tale mot EUs fjerde energimarkedspakke på Trondheimskonferansen 2025

03. feb. 2025

Nei til EU var til stede på årets Trondheimskonferanse og arrangerte et godt besøkt EU/EØS-formøte. Årets resolusjon inneholder tydelige standpunkter mot overnasjonal kontroll fra EU i både energipolitikken og arbeidslivspolitikken.

Donald Trump som EU-skrømt?

20. jan. 2025

At Trump driver politikk etter kaosmetoden, betyr ikke at vi i Norge bør få helt panikk.

– EU-medlemskap vil flytte makt til et udemokratisk system

16. jan. 2025

– Vi kaller EØS-avtalen en abonnementsordning på høyrepolitikk. Da er EU-medlemskap hele familiepakka, tv-abonnement, internett og alt samtidig. Bare mer av det samme, sa Freddy Øvstegård i webinaret 16. januar. Se webinaret her!

Islendingene sier nei til EU

06. jan. 2025

Det er flere på Island som er mot enn for et EU-medlemskap, viser en ny meningsmåling. Samtidig er det også flertall for å holde en folkeavstemning.