Den nye asyl- og migrasjonspakten forverrer situasjonen for mennesker på flukt fremfor å bidra til en solidarisk og rettferdig asylprosess.
Samtidig som vi står i en usikker verdenssituasjon med klimakrise og krig, vedtok EU-parlamentet i april 2024 en ny asyl- og migrasjonspakt. Den vil gjøre det vanskeligere for migranter og flykninger å komme inn i EU. Dessuten vil den undergrave retten til asyl, føre til at flere barn og voksne blir sittende i forvaring, og føre til flere mangelfulle asylprosesser.
EU har over lang tid ført en flyktningpolitikk som har blitt kritisert av humanitære organisasjoner og menneskerettighetsorganisasjoner. Frontex, EUs myndighet for grensekontroll, er for eksempel blitt kritisert for å hindre flyktninger i å kreve vern eller asyl. I Flykningskonvensjonen (1951) fastslås det at mennesker på flukt har rett til å søke asyl og ikke bli returnert til fare. Nei til EU er bekymret for at EUs nye asyl- og migrasjonspakt i enda større grad vil undergrave retten til asyl og en ordentlig asylprosess.
Med den nye asyl- og migrasjonspakten er det planlagt økt bruk av internering ved grensene. Mens grenseprosedyrer behandles, får ikke asylsøkere rett til å reise inn i EUs territorium. Dette kan føre til at mennesker som søker asyl blir sittende i fengselslignede forhold, mens grenseprosedyrene behandles.
Det legges også opp til ulik behandling av mennesker som søker asyl. Dersom man kommer fra et land hvor under 20% av asylsøkerne fra samme land har fått innvilget asyl, så kommer man i en annen kø enn resten av asylsøkerne. Denne køen skal gå raskere enn alminnelig asylbehandling. Mennesker med individuelle og særskilte behov for asyl kan bli oversett i den raske behandlinga. Mennesker kan bli sendt tilbake til land hvor de står i fare for forfølgelse eller mishandling. Personlig frihet og sikkerhet kan gå tapt i rask saksbehandling.
Ved utgangen av 2022 var 108,4 millioner mennesker tvunget på flukt. Det tilsvarer 1 av 74 mennesker i verden. Dette inkluderer flyktninger, asylsøkere og mennesker som er internt fordrevne innad i sitt eget land. De fleste av verdens flykninger er internt fordrevne, kun en liten andel søker beskyttelse i Europa.
Vi trenger en rettferdig asyl- og flyktningpolitikk, hvor mennesker på flukt blir behandla med respekt. For å sikre ivaretagelse av menneskerettigheter er det behov for internasjonalt samarbeid. Den nye asyl- og migrasjonspakten forverrer situasjonen for mennesker på flukt fremfor å bidra til en solidarisk og rettferdig asylprosess.
Nei til EU krever:
- at regjeringen verner om asylretten i Norge fremfor å harmonisere regelverket med EU
- at regjeringen bruker sin påvirkningskraft overfor EU til å kjempe mot reformene i asylpakten, som svekker asylretten i Europa.