Nei til EUs landsmøte 2024 8.–10. november på Hamar.

Innleieregler må bestemmes i Norge – ikke av ESA/EFTA-domstolen gjennom EØS

Nei til EUs landsmøte mener at det beste for norsk arbeidsliv er en handelsavtale med EU der Norge kan bestemme hva som tjener norsk arbeidsliv.

Stortinget vedtok forbud mot innleie fra bemanningsforetak på bygg i 2022 i Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold og Østfold. Vi er glade for at regjeringen utfordrer handlingsrommet i EØS-avtalen for å sikre trygge arbeidsplasser! 

I september 2023 saksøkte ni bemanningsforetak staten for brudd på EUs Vikarbyrådirektiv, og krevde 35 millioner kroner i erstatning for tap de har hatt på grunn av de nye innleiereglene.  Regjeringen mener at disse reglene er innenfor handlingsrommet til EØS-avtalen. Tyskland og Belgia har lignende restriksjoner på innleie. De EØS-rettslige tolkningsspørsmålene i saken er nå oversendt EFTA-domstolen, og saken blir ikke tatt opp igjen i norsk rett, før EFTA-domstolen har behandlet den. 

Det er viktig at Norge selv bestemmer hva som tjener det norske arbeidslivet. Fagbevegelsens mål er faste ansettelser og forutsigbar arbeidstid. De største fagforbundene og LO sa nei til EUs vikarbyrårdirektiv i 2012, fordi det undergraver faste ansettelser og fører til et løsarbeidersamfunn med svekket organisasjonsgrad. EUs østutvidelse i 2004 førte til at 240 000 arbeidere fra Øst-Europa kom til Norge mellom 2004-2007. De aller fleste ble "ansatt" i bemanningsforetak, og sosial dumping og arbeidslivskriminalitet ble et stort samfunnsproblem. Derfor har fagbevegelsen krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, hvilket utfordrer EU-regler. 

Innleie fra bemanningsforetak er et stort problem i både offentlig og privat sektor. Det trengs tiltak for å stramme inn innleieregler i Norge. Det er norske folkevalgte som må få bestemme over regler i arbeidslivet. Det er bra at regjeringen utfordrer handlingsrommet i EØS-avtalen med vedtaket om å forby bemanningsforetak på byggeplasser rundt Oslo-fjorden. 

Landsmøte i Nei til EU ser med glede på Fellesforbundets vedtak om at Norge må finne en annen tilknytningsform til EU enn EØS-avtalen, hvis ESA og EFTA-domstolen tvinger Norge til å endre innleieregler. 

Nei til EUs landsmøte mener at det beste for norsk arbeidsliv er en handelsavtale med EU der Norge kan bestemme hva som tjener norsk arbeidsliv, og det har vi allerede i Frihandelsavtalen av 1973, som igjen vil tre i kraft når EØS-avtalen sies opp. 

Stort bilde i toppen: Nei til EUs landsmøte 2024 8.–10. november på Hamar. (Foto: Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Minstelønnsdirektivet kan bli annullert

17. jan. 2025

EUs minstelønnsdirektiv skal annulleres sier EU-domstolens generaladvokat i sin innstilling til avgjørelse i den omstridte saken.

EUs karbontoll låser norsk industri til EUs marked 

07. jan. 2025

Regjeringen har vedtatt at Norge skal bli med i EUs nye karbontoll, også kalt CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism). Dette vil svekke konkurransekraften til norsk eksportindustri på verdensmarkedet og føre til avindustrialisering.  

Islendingene sier nei til EU

06. jan. 2025

Det er flere på Island som er mot enn for et EU-medlemskap, viser en ny meningsmåling. Samtidig er det også flertall for å holde en folkeavstemning.

Vilkårene for kraftmarkedet dramatisk endret

23. des. 2024

Nei til EU sier nei til ny Danmarkskabel når Skagerrak 1 og 2 når sin tekniske levealder.

Hva er det EØS ikke omfatter?

20. des. 2024

Det er bare det indre markedet Norge har tilsluttet seg i og med EØS.

Folkets stemme er sterkere enn elitens drømmer

20. des. 2024

30 år etter vi sa nei til EU, bør Norge være stolt over å velge folkestyre framfor mangel på demokratisk kontroll.

Flau bris med høy pris

16. des. 2024

Skyhøye strømpriser skyldes ikke bare vindstille i Tyskland, det er et kraftmarked som har kortsluttet.

EU er ikke riktig retning

12. des. 2024

Nordisk fagbevegelse frykter, med god grunn, at lovpålagt minstelønn ikke bare blir et bunnivå, men vil være et tak som begrenser arbeidernes lønnsutvikling.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!  

12. des. 2024

Igjen går strømprisen løpsk. I dag blir strømmen det dyreste den har vært siden 2009, med en makspris på 13,17 kroner i Sør- og Sørvest-Norge. Det er på tide å ta tilbake kontrollen over krafta!  

Nå kommer EUs Arbeidsmarkedsmyndighet, ELA

10. des. 2024

Myndigheten til European Labour Authority (ELA) spenner vidt innenfor arbeidsliv og trygder. ELA-regelverket er nå til behandling i Stortinget.

Ti bud for et nytt nei

05. des. 2024

I 94 var nei-sidens kjerneargumenter miljø, solidaritet og folkestyre. Finnes det fortsatt gode, grønne og solidariske argumenter mot norsk EU-medlemskap?

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

02. des. 2024

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.