Nei til EUs landsmøte 2024 8.–10. november på Hamar.

Innleieregler må bestemmes i Norge – ikke av ESA/EFTA-domstolen gjennom EØS

Nei til EUs landsmøte mener at det beste for norsk arbeidsliv er en handelsavtale med EU der Norge kan bestemme hva som tjener norsk arbeidsliv.

Stortinget vedtok forbud mot innleie fra bemanningsforetak på bygg i 2022 i Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold og Østfold. Vi er glade for at regjeringen utfordrer handlingsrommet i EØS-avtalen for å sikre trygge arbeidsplasser! 

I september 2023 saksøkte ni bemanningsforetak staten for brudd på EUs Vikarbyrådirektiv, og krevde 35 millioner kroner i erstatning for tap de har hatt på grunn av de nye innleiereglene.  Regjeringen mener at disse reglene er innenfor handlingsrommet til EØS-avtalen. Tyskland og Belgia har lignende restriksjoner på innleie. De EØS-rettslige tolkningsspørsmålene i saken er nå oversendt EFTA-domstolen, og saken blir ikke tatt opp igjen i norsk rett, før EFTA-domstolen har behandlet den. 

Det er viktig at Norge selv bestemmer hva som tjener det norske arbeidslivet. Fagbevegelsens mål er faste ansettelser og forutsigbar arbeidstid. De største fagforbundene og LO sa nei til EUs vikarbyrårdirektiv i 2012, fordi det undergraver faste ansettelser og fører til et løsarbeidersamfunn med svekket organisasjonsgrad. EUs østutvidelse i 2004 førte til at 240 000 arbeidere fra Øst-Europa kom til Norge mellom 2004-2007. De aller fleste ble "ansatt" i bemanningsforetak, og sosial dumping og arbeidslivskriminalitet ble et stort samfunnsproblem. Derfor har fagbevegelsen krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, hvilket utfordrer EU-regler. 

Innleie fra bemanningsforetak er et stort problem i både offentlig og privat sektor. Det trengs tiltak for å stramme inn innleieregler i Norge. Det er norske folkevalgte som må få bestemme over regler i arbeidslivet. Det er bra at regjeringen utfordrer handlingsrommet i EØS-avtalen med vedtaket om å forby bemanningsforetak på byggeplasser rundt Oslo-fjorden. 

Landsmøte i Nei til EU ser med glede på Fellesforbundets vedtak om at Norge må finne en annen tilknytningsform til EU enn EØS-avtalen, hvis ESA og EFTA-domstolen tvinger Norge til å endre innleieregler. 

Nei til EUs landsmøte mener at det beste for norsk arbeidsliv er en handelsavtale med EU der Norge kan bestemme hva som tjener norsk arbeidsliv, og det har vi allerede i Frihandelsavtalen av 1973, som igjen vil tre i kraft når EØS-avtalen sies opp. 

Stort bilde i toppen: Nei til EUs landsmøte 2024 8.–10. november på Hamar. (Foto: Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.