Til EØS-avtalens forsvar

«Det er velkjent at Nei til EU ønsker en handelsavtale i stedet for dagens EØS, men vi vil også stå sammen med EØS-tilhengerne for å forsvare forskjellene mellom EØS og et EU-medlemskap», skriver Kathrine Kleveland i Nationen i dag.

Svein Roald Hansen insisterer på at EØS er den best tenkelige handelsavtalen med EU (Nationen 6. sept.). Uklarhetene omkring brexit skal angivelig være bevis på dette, mener Hansen. Noen bedre avtale med EU kan Norge altså bare glemme.

Vi får neppe overbevist en tidligere leder av Europabevegelsen verken når det gjelder EU eller EØS.

Det pussige er at lederen av Stortingets EFTA-parlamentariske komite har argumentert sterkt imot at britene skal få ta del i denne optimale handelsavtalen når de forlater EU neste år. Et Storbritannia i EFTA og eventuelt også i EØS kunne føre til økt bruk av reservasjonsretten blant EFTA/EØS-statene, fryktet Hansen i et innlegg i Nationen 6. august. Det er noe av en selvmotsigelse å skulle nekte vår største handelspartner å bli med i en avtale som Hansen åpenbart mener de ville være tjent med.

Vi får neppe overbevist en tidligere leder av Europabevegelsen verken når det gjelder EU eller EØS. Derimot utfordrer vi gjerne Hansen til nå å slå et slag for det unike ved EØS-avtalen, nemlig det såkalte topilarsystemet (der EU-pilaren og EFTA-pilaren skal være uavhengig). Dette systemet, som skulle sikre norsk suverenitet i forhold til EU, blir nå utfordret hvis Jernbanepakke IV innføres i EØS.

Lovforslaget ble lagt ut til høring i sommer. Stortingsgruppa til Arbeiderpartiet, som Svein Roald Hansen er del av, har bestemt seg for å gå imot Jernbanepakke IV. Nei til EU hilser vedtaket velkommen.

Jernbanepakka er imidlertid problematisk på flere plan hva EU og EØS angår.

En høyst inngripende og direkte myndighetsoverføring til jernbanebyrået ERA er for det første direkte i strid med Grunnloven. Etter Grunnloven er det forbudt å avstå suverenitet til overnasjonale organer der Norge ikke er medlem. I EUs jernbanebyrå ERA får Norge observatørplass, men ikke medlemskap med stemmerett.

For det andre, og dette burde interessere Hansen spesielt, så bryter en slik direkte myndighetsoverføring til EUs jernbanebyrå helt med det institusjonelle rammeverket i EØS-samarbeidet. Regjeringen legger opp til å bryte med EØS-avtalen som den sier at den vil hegne om. Den såkalte topilarstrukturen forutsetter at Norge forholder seg til EFTA-organene i EØS, det vil si til overvåkingsorganet ESA og EFTA-domstolen.

Med jernbanepakke IV legger regjeringen opp til at suverenitetsavståelsen skjer direkte til EUs organer.

Det er velkjent at Nei til EU ønsker en handelsavtale i stedet for dagens EØS, men vi vil også stå sammen med EØS-tilhengerne for å forsvare forskjellene mellom EØS og et EU-medlemskap. Vi vil avvise alle forsøk på å undergrave avtalens bærende prinsipp, nemlig at Norges plass i EØS-systemet er i EFTA-pilaren og at vi ikke under noen omstendigheter skal avgi suverenitet direkte til EUs organer.

Har også stått på trykk i Nationen 19. september 2018. 

reLATERT

Se alle arrangementer

Ny sak om suverenitet i Stortinget

27. mai 2025

Endringer i skipssikkerhetsloven medfører myndighetsoverføring til EØS-tilsynet ESA. Stortinget behandler lovendringen 2. juni.

Bit for bit

26. mai 2025

Regjeringen vil innføre EUs fjerde energipakke stykkevis og delt. Slikt blir det rettslig lapskaus av.

– Lav strømpris viktig for industrien

15. mai 2025

– Det er viktig for norsk industri at vi har en forutsigbar og lav strømpris, sier John-Peder Denstad.

Kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak

08. mai 2025

Innføring av EUs energieffektiviseringsdirektiv kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv. Nei til EU mener energieffektivisering i stedet bør gjennomføres med nasjonale krav, og at direktivene derfor må avvises i EØS.

Forsvar norsk fiskerilovgivning!

08. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs bygningsenergidirektiv kan ikke anses som EØS-relevant

07. mai 2025

Regjeringens forslag om å innføre EUs bygningsenergidirektiv avklarer ikke kostnader knyttet til gjennomføringen. Nei til EU mener direktivet ikke kan anses som EØS-relevant og må avvises.

Ingen grunn til bekymring for norske arbeidsplasser  

06. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

Fornybardirektivet gir høy risiko for uforsvarlig saksbehandling

06. mai 2025

Nei til EU mener det er uklokt å innføre et direktiv som fastholder opprinnelsesgarantiordningen. Fornybardirektivets tidsfrist medfører høy risiko for uforsvarlig saksbehandling. 

Norgespris – plaster på et åpent sår  

05. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs fjerde energipakke må behandles samlet, og ikke stykkevis og delt 

05. mai 2025

Nei til EU i høring for Stortingets energi- og miljøkomite.

EU-forordningen om kritiske råvarer må avvises

29. april 2025

Nei til EU vil bruke vetoretten i EØS mot EUs forordning om kritiske råvarer, og mener ny minerallov i større grad må sikre nasjonal kontroll over mineralressursene.

Regjeringen vil starte innføringen av Energipakke 4 - Nei til EU krever veto

22. april 2025

Forslagene om å innføre EUs fornybardirektiv, energieffektiviseringsdirektiv og bygningsenergidirektivet er nå til behandling i Stortinget.