Olje- og energiminister Tina Bru.

Tina Bru kan ikke gjøre noe med strømprisen

En minister som intet kan gjøre med den skyhøye strømprisen så lenge vi er en del av EUs energiunion og  ACER passer på.

Heller ikke Tina Bru kommer unna at utenlandskablene fører til økt strømpris. Men hun mener tørt vær og lav magasinfylling er viktigere.

Sannheten er at 2021 startet med magasinfylling langt over normalen. Hele 10 %. Så ble det eksportert til rekordhøy strømpris i EU gjennom kablene. Til og med i rekordkalde januar eksporterte Norge 1,9 milliarder kilowattimer netto. Likevel var det normal magasinfylling helt til sankthans.

Det er helt sant at juli og august var tørre. Men likevel fortsatte eksporten. Hele 3 milliarder kilowattimer på to tørre måneder. Med utenlandskabler som verktøy forbereder kraftbransjen enda høyere strømpriser til vinteren.

FrP vil fjerne el-avgifta på 16,5 øre/kWh. Andre vil øke bostøtten. Ingen ting av dette hjelper for industrien vår som betaler et halvt øre i el-avgift og slett ikke oppfyller krav til bostøtte. Verken bostøtte eller el-avgift går til roten av problemet. At strømprisen truer både den grønne omstillinga og varmen i de tusen hjem. At kraftbransjen kan trekke inn milliarder uten et øre i ekstra kostnad.

Et sjølstendig land ville strupet eksporten når magasinfyllinga nærmet seg normalen ved sankthans og meteorologene meldte tørt vær. Men 22. mars 2018 ble Norge en del av EUs energiunion og med ACER til å passe  på. Både Tina Bru og en ny olje og energiminister fra de rødgrønne står uten verktøy.

Stort bilde i toppen: Olje- og energiminister Tina Bru. (Foto: Norsk olje og gass)

reLATERT

Se alle arrangementer

Utsatt høringsfrist for hastebehandling av vindkraftkonsesjoner

02. aug. 2022

EU er lei av omstendelige prosesser i utbyggingssaker og vil endre flere direktiver for å fremskynde prosedyrene. Norske myndigheter har det også travelt. Så travelt at de ikke hadde «tid» til å oversette høringsdokumentene som ble sendt ut på forsommeren.

Kraftløse krafttak

14. juli 2022

Så lenge Reguleringsmyndigheten for energi (RME) er unndratt nasjonal politisk og forvaltningsmessig kontroll, vil løfter om politiske krafttak være kraftløse.

EU-topper medgir at kraftmarkedet «ikke virker»

23. juni 2022

I en tale til EU-parlamentet 8. juni sa Kommisjonens leder Ursula von der Leyen at EU-regelverket for strømmarkedet har gått ut på dato, ettersom fornybare energikilder spiller en mye større rolle enn før.

Standpunkt 2-2022

22. juni 2022

I dette nummeret kan du lese om utsiktene til ny EU-debatt i Norge, og om ny meningsmåling som viser at bare 1 av 4 støtter EØS.

Hold EUs sikkerhetspolitikk unna EØS-avtalen!

21. juni 2022

Den utenrikspolitiske situasjonen og krigen i Ukraina blir forsøkt utnyttet til å innrullere Norge i EUs militærunion.

Kluss i klimaregnskapet

20. juni 2022

Det er flere urovekkende tegn til handlingslammelse i EUs klimapolitikk.

EU-regler for dyr og mat: EØS-avtalen plager oss

09. juni 2022

Mer bruk av antibiotika og kasting av gode egg kan bli resultatet av nye mat- og dyreregler på veg fra EU.

Bare 1 av 4 støtter EØS

03. juni 2022

En fersk meningsmåling viser at det er flere som støtter en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen.

LO-sekretariatet: «Tiltres ikke»

25. mai 2022

LO-kongressen kan i verste fall ende opp med å stille enda vagere krav enn dem som regjeringspartiene har forplikta seg til i Hurdalsplattformen.

Ny De Facto-rapport om Strømpriskrisen

23. mai 2022

Last ned rapporten «Strømpriskrisen. Årsaker og effektive mottiltak», skrevet av Isak Lekve og Idar Helle i De Facto.

Uttalelse fra Oslo Nei til EU om ACER og strømpriser

23. mai 2022

Kraftlinjer over fjord og fjell har symbolisert kretsløpet i samholds-Norge. Vi må ta krafta tilbake fra markeds-Norge, før det er for seint.

EØS-unntak på en, to, tre

23. mai 2022

På visse områder har styresmaktene ingen problemer med å anbefale at Norge benytter seg av unntaksmulighetene i EØS-avtalen.