Olje- og energiminister Tina Bru.

Tina Bru kan ikke gjøre noe med strømprisen

En minister som intet kan gjøre med den skyhøye strømprisen så lenge vi er en del av EUs energiunion og  ACER passer på.

Heller ikke Tina Bru kommer unna at utenlandskablene fører til økt strømpris. Men hun mener tørt vær og lav magasinfylling er viktigere.

Sannheten er at 2021 startet med magasinfylling langt over normalen. Hele 10 %. Så ble det eksportert til rekordhøy strømpris i EU gjennom kablene. Til og med i rekordkalde januar eksporterte Norge 1,9 milliarder kilowattimer netto. Likevel var det normal magasinfylling helt til sankthans.

Det er helt sant at juli og august var tørre. Men likevel fortsatte eksporten. Hele 3 milliarder kilowattimer på to tørre måneder. Med utenlandskabler som verktøy forbereder kraftbransjen enda høyere strømpriser til vinteren.

FrP vil fjerne el-avgifta på 16,5 øre/kWh. Andre vil øke bostøtten. Ingen ting av dette hjelper for industrien vår som betaler et halvt øre i el-avgift og slett ikke oppfyller krav til bostøtte. Verken bostøtte eller el-avgift går til roten av problemet. At strømprisen truer både den grønne omstillinga og varmen i de tusen hjem. At kraftbransjen kan trekke inn milliarder uten et øre i ekstra kostnad.

Et sjølstendig land ville strupet eksporten når magasinfyllinga nærmet seg normalen ved sankthans og meteorologene meldte tørt vær. Men 22. mars 2018 ble Norge en del av EUs energiunion og med ACER til å passe  på. Både Tina Bru og en ny olje og energiminister fra de rødgrønne står uten verktøy.

Stort bilde i toppen: Olje- og energiminister Tina Bru. (Foto: Norsk olje og gass)

reLATERT

Se alle arrangementer

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

18. april 2024

Nord-Trøndelag Nei til EU krever at regjeringa utnytter handlingsrommet i EØS avtalen til å legge ned veto mot fornybardirektivet. Fristen for høringssvar går ut 19. april. Høringsuttalelsen er gjengitt i artikkelen

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

–Uakseptabel EU-innblanding

08. april 2024

– Det er totalt uakseptabelt at EUs energikommissær forsøker å blande seg inn i norske politiske beslutningsprosesser, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

05. april 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU angående det reviderte fornybardirektivet.