Illustrasjon av Jørgen Bitsch.

Uka som gikk: Kampen for energisuvereniteten

2018 er i gang, og starter med en ny omgang i debatten om norsk tilknytning til EUs energibyrå.

Kathrine Kleveland svarer Svein Roald Hansen fra Ap om tilknytning til EUs energibyrå: – Hvorfor gi EU styring over energipolitikken vår? Land der elektrisitet er hovedform for oppvarming, kraftkrevende og distriktsbasert industri blir taperne.

En måling på avisens nettsider i tilknytning til innlegget viste også entydig motstand mot å avgi myndighet over kraftmarkedet vårt til EU.

– For meg og Senterpartiet minner dette mest om norske folkevalgte som har gitt opp å styre Norge, med de alvorlige følgene det kan få for norske interesser, skriver Ole André Myhrvold (Sp). Han er fra Østfold og medlem i energi- og miljøkomiteen på Stortinget. – Regjeringen vil gi EU kontroll over norsk energi. For oss er dette uhyre problematisk, for det etter vår mening er suverenitetsavståelse når andre enn norske myndigheter får makt til å bestemme i Norge, skriver Myhrvold.

Debatten om EUs energiunion tiltar, med debattmøter rundt om kring i landet. Svenssonstiftelsen og Industri Energi arrangerer et debattmøte om forvaltningen av norske kraftressurser i Stavanger 31. januar. Utredningsleder Morten Harper i Nei til EU er en av paneldeltakerne.

May lover vellykket brexit

Den britiske miljøministeren Michael Gove meiner at EU sitt subsidieregime, som gjev støtte etter areal, vil verte erstatta med eit system som fokuserer på å støtte miljøet.

Storbritannias statsminister Theresa May brukte sin nyttårstale til å love en vellykket brexit og å styrke britisk økonomi. – 2017 var et år med framgang for Storbritannia, sa statsminister Theresa May med henvisning til brexitforhandlingene. I mars 2019 skal britene formelt gå ut av EU, og forhandlingene har ikke vært enkle så langt.

Britiske konservative krev at statsminister Theresa May ikkje skal bøye seg for EU sine krav i forhandlingane om brexit.

Britiske bønder vil fortsatt ut av EU. En ny undersøkelse viser at flertallet av britiske bønder fremdeles støtter en utmeldelse av EU. Like mange bønder som stemte for å forlate EU i fjor, mener det samme i ny måling, skriver Nationen.

De siste årene har Storbritannia vært den flittigste av EU- og EØS-landene når det gjelder utredninger knyttet til legemidler som markedsføres på det europeiske markedet. Ettersom at de gjenværende landene må forberede seg på en hard Brexit må denne arbeidsbyrden fordeles på de andre landene innen britene forlater EU i mars 2019.

ESA fortsetter å utfordre den norske samfunnsmodellen

Frifagbevegelse.no tror at ESAs overstyring av Høyesterett i Verftsdommen vil bli en av de store sakene i 2018.

Hvis det offentlige leverer tjenester som private også leverer, som renovasjonstjenester, så kan det bli krav om at disse må skilles ut i egne selskaper. Etter press fra ESA vurderer regjeringen å lage regler om at offentlige tjenester må skilles ut i egne selskap, skriver Klassekampen.

EØS-avtalen gir finansforetak og betalingsforetak som har konsesjon i ett land mulighet til å drive på kryss av landegrensene uten særskilt konsesjon i hvert land. Det norske Finanstilsynet kan ikke føre tilsyn med utenlandske betalingsforetak og deres agenter, men må nøye seg med å varsle tilsynet i hjemlandet hvis det likevel skulle fatte mistanke.

Schengen og EUs skatteparadis

Frp-leder Siv Jensen varsler at norsk grensekontroll blir tema i regjeringsforhandlingene som startet tirsdag. Det har justisminister Per Willy Amundsen, også Frp, blankt avvist tidligere.

EU-fiendtlige ytre høyre forblir en kraft og skaper uro selv i rike og tradisjonelt stabile land som Tyskland. Verst er den negative utviklingen i Sentral- og Øst-Europa, der noen land ledes av illiberale regimer som ikke respekterer EUs grunnleggende verdier, skriver kommentator Frank Rossavik.

I kampen mot skatteparadiser får EU problemer med å rydde opp i egne rekker. Ingen EU-medlemsland er på den svartelisten EUs ministerråd vedtok 5. desember. Derfor gikk bølgene høyt i debatten om skatteparadiser og skatteunndragelse i Europaparlamentet i Strasbourg tidligere i desember, da parlamentet vedtok en etterlengtet rapport om dette feltet, skriver Klassekampen.

Tegning: Jørgen Bitsch

Stort bilde i toppen: Illustrasjon av Jørgen Bitsch.

reLATERT

Se alle arrangementer

Kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak

08. mai 2025

Innføring av EUs energieffektiviseringsdirektiv kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv. Nei til EU mener energieffektivisering i stedet bør gjennomføres med nasjonale krav, og at direktivene derfor må avvises i EØS.

Forsvar norsk fiskerilovgivning!

08. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

Stortinget gir EU mer makt over norsk arbeidslivspolitikk

07. mai 2025

Stortinget har godkjent innlemmelsen av EUs arbeidsstyresmakt ELA i Norge. ELA har en omfattende og til dels uklar rolle i å bekjempe arbeidslivskriminalitet i EUs indre marked som er problematisk.

EUs bygningsenergidirektiv kan ikke anses som EØS-relevant

07. mai 2025

Regjeringens forslag om å innføre EUs bygningsenergidirektiv avklarer ikke kostnader knyttet til gjennomføringen. Nei til EU mener direktivet ikke kan anses som EØS-relevant og må avvises.

Ingen grunn til bekymring for norske arbeidsplasser  

06. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

Fornybardirektivet gir høy risiko for uforsvarlig saksbehandling

06. mai 2025

Nei til EU mener det er uklokt å innføre et direktiv som fastholder opprinnelsesgarantiordningen. Fornybardirektivets tidsfrist medfører høy risiko for uforsvarlig saksbehandling. 

Norgespris – plaster på et åpent sår  

05. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs fjerde energipakke må behandles samlet, og ikke stykkevis og delt 

05. mai 2025

Nei til EU i høring for Stortingets energi- og miljøkomite.

EU-forordningen om kritiske råvarer må avvises

29. april 2025

Nei til EU vil bruke vetoretten i EØS mot EUs forordning om kritiske råvarer, og mener ny minerallov i større grad må sikre nasjonal kontroll over mineralressursene.

Uten innsyn

28. april 2025

Kan domstolene berge europeisk offentlighet fra EU-kommisjonens stadig strengere hemmelighold?

Regjeringen vil starte innføringen av Energipakke 4 - Nei til EU krever veto

22. april 2025

Forslagene om å innføre EUs fornybardirektiv, energieffektiviseringsdirektiv og bygningsenergidirektivet er nå til behandling i Stortinget.

Forslag om nei til EUs fjerde energipakke i Stortinget

09. april 2025

10. april behandler Stortinget flere representantforslag om kontroll med krafta, EUs fjerde energipakke og ut av ACER.