Et vellykket møte med tema: EØS-avtalen og kommunene

Det ble et vellykket møte på Gjøvik -med 34 tilstedeværende. Sted: Samfundet. Tema: EØS-avtalen og kommunene. Innleder: spesialrådgiver fra Fagforbundet og Kommunekonsult Fanny Voldnes.

Voldnes, åpent møte Gjøvik. Foto Einar Wiklund .jpg
Fanny Voldnes, Faforbundet og Kommunekonsult. Foto: Einar Wiklund

Møtet var et møte i regi av Oppland Nei til EU og Gjøvik-Toten Nei til EU. Størk Hansen fra lokallaget var møteleder og Magnhild Strand fra fylkeslaget hadde noen avsluttende ord.

Fanny Voldnes berørte en hel rekke områder, herunder sykehusene, jernbanen, universitetene, endring i skatteinnkrevingen, privat overtakelse av offentlige tjenester, avkastningen til eierne har økt, strømproblematikken, grunnrenteskatten, helseforetakene. Kjennetegn er sentralisering, kontrollregime, mindre politisk styring, større makt til byråkratiet, konkurranse mellom kommuner, antall folkevalgte i kommuner og fylkeskommuner er gått ned, marked og konkurranse i stedet for samarbeid (i tråd med de 4 friheter og nyliberalismen). Resultat: Vi må stole mer på oss selv og betale mer av egen lomme for ulike tidligere offentlige tjenester.

Kommunepolitikerne må sette seg mer inn i det handlingsrommet EØS-avtalen tross alt gir, ref. Vett-hefte nr. 1-2023. En annen sak er at politikerne må be om alternative utredninger og løsninger fra byråkratene.

Kommunene er selvstendige og folkevalgtstyrte, og de kan organisere sin virksomhet slik de ønsker. Det må avklares et tydelig skille mellom kommunal virksomhet og næringsvirksomhet.

Dette bare for å nevne en del av de sakene hun tok opp.

Einar Wiklund

-lokallagsleder-

Stort bilde i toppen, fra møtet: Foto Einar Wiklund

reLATERT

Se alle arrangementer

Islendingene sier nei til EU

06. jan. 2025

Det er flere på Island som er mot enn for et EU-medlemskap, viser en ny meningsmåling. Samtidig er det også flertall for å holde en folkeavstemning.

Vilkårene for kraftmarkedet dramatisk endret

23. des. 2024

Nei til EU sier nei til ny Danmarkskabel når Skagerrak 1 og 2 når sin tekniske levealder.

Hva er det EØS ikke omfatter?

20. des. 2024

Det er bare det indre markedet Norge har tilsluttet seg i og med EØS.

Folkets stemme er sterkere enn elitens drømmer

20. des. 2024

30 år etter vi sa nei til EU, bør Norge være stolt over å velge folkestyre framfor mangel på demokratisk kontroll.

Flau bris med høy pris

16. des. 2024

Skyhøye strømpriser skyldes ikke bare vindstille i Tyskland, det er et kraftmarked som har kortsluttet.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!  

12. des. 2024

Igjen går strømprisen løpsk. I dag blir strømmen det dyreste den har vært siden 2009, med en makspris på 13,17 kroner i Sør- og Sørvest-Norge. Det er på tide å ta tilbake kontrollen over krafta!  

Nå kommer EUs Arbeidsmarkedsmyndighet, ELA

10. des. 2024

Myndigheten til European Labour Authority (ELA) spenner vidt innenfor arbeidsliv og trygder. ELA-regelverket er nå til behandling i Stortinget.

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

02. des. 2024

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.

Nei til EU vil reise kampen mot EØS inn mot stortingsvalget

02. des. 2024

Nei til EU vil presse på for en kritisk debatt om EØS-avtalen. En avtale som underminerer selve folkestyret, og som har i seg ødeleggende elementer for norsk samfunnsliv.

Krever at handlingsrommet brukes

29. nov. 2024

- Det lokale selvstyret må hensyntas, er budskapet både fra KS og fylkeskommuner i høringen om EØS-utredningen. En rekke uttalelser krever at handlingsrommet brukes.

Stilte regjeringen til veggs på EU og EØS

28. nov. 2024

SVs stortingsgruppe markerte 30-årsjubileet for folkeavstemningen i 1994 med å stille regjeringen en rekke EU- og EØS-spørsmål i spørretimen på Stortinget.

– Om vi organiserer breitt så vinn vi

27. nov. 2024

Standpunkt samla i 2019 alle dei gjenlevande Nei til EU-leiarane til samtale om jubileet: – Den viktigaste lærdomen frå 1994 er at det er mogleg å utfordre den etablerte politiske og økonomiske makta, sa Stein Ørnhøi, leiar i Nei til EU 1995–1997.