Nei til EUs digitale rådsmøte 5. juni 2021 ble ledet med stødig hånd av Hilde Loftesnes Nylén og Heidi Larsen.

Jernbanen tilbake under nasjonal styring

Uttalelse vedtatt av Nei til EUs rådsmøte 5. juni 2021.

Stortingsflertallet (H, V, KrF og Frp) begår et overtramp mot demokratiske spilleregler når det har vedtatt å melde jernbanen inn i EU, med knappest mulig flertall. Suverenitetsavståelsen er i strid med EØS-avtalens prinsipper, og må derfor gjøres om av en ny regjering til høsten. 

Innlemmelsen av EUs fjerde jernbanepakke i EØS-avtalen handler om mye mer enn jernbane. Den varsler total avsporing for norsk demokrati og sjølstyre.

Når lysene nå blinker for EØS-avtalen, skyldes det ikke signalfeil. Det skyldes en bevisst undergraving fra EU-tilhengere som kamuflerer seg som EØS-tilhengere. 

Det finnes ingen presserende grunner til å innføre EUs fjerde jernbanepakke med tanke på fortsatt grensekryssende trafikk, felles styringssystemer (ERMTS) eller etterlevelse av internasjonalt regelverk. Alt dette er dagens praksis og ivaretas dessuten av internasjonale konvensjoner for jernbanesamarbeid (COTIF) hvor både Norge og EU deltar. Det er nettopp dette regelverket Storbritannia nå forholder seg til som «utenforland». 

Sjølstyre, sikkerhet og arbeidsvilkår må ha forrang foran obligatorisk konkurranse. Ved innføring av EUs fjerde jernbanepakke settes disse verdiene i fare, kun fordi regjeringen ønsker å blidgjøre EU.  

Jernbanepakka handler om demokratiske spilleregler og folkets påvirkningsmuligheter gjennom valg. Statsminister Erna Solberg og samferdselsminister Knut Arild Hareide vil med hjelp fra Brussel hindre at et nytt stortingsflertall kan velge en annen og mer fremtidsrettet jernbanepolitikk. De vil gjøre EU til den nye og uavsettelige sjefen for norsk jernbane. 

Måten de gjør dette på, ved å forvandle den dobbeltsporede EØS-avtalen til et enkeltspor regjert av EU, kan vanskelig kalles annet enn et åpenbart brudd med det som siden 1994 er kalt «et nasjonalt kompromiss» i EU-spørsmålet. Grunnlaget for Stortingets vedtak er følgelig i strid med EØS-avtalens kjøreregler og undergraver avtalens legitimitet.  

En ny regjering må ikke overføre myndighet til EU der vi ikke er medlem. Forslag til nye anbudspakker og pålegg fra EUs jernbanebyrå må avvises.  

Stort bilde i toppen: Nei til EUs digitale rådsmøte 5. juni 2021 ble ledet med stødig hånd av Hilde Loftesnes Nylén og Heidi Larsen. (Foto: Sindre Humberset)

reLATERT

Se alle arrangementer

Oslo Nei til EUs høringsinnspill til Fornybardirektivet

21. mai 2024

Oslo Nei til EU støtter ikke forslaget om at Fornybardirektivet skal gjøres gjeldende for Norge.

Handelen og samarbeidet kan fortsette uten EØS-avtalen

16. mai 2024

Den dagen EØS-avtalen sies opp, overtar automatisk handelsavtalen mellom Norge og EU igjen. Den sikrer tollfrihet for norske industrivarer til EU, skriver Einar Frogner, leder av Nei til EU.

EUs helikopterregelverk HOFO på norsk sokkel 

15. mai 2024

Faglig utvalg i Nei til EU arrangerer webinar om EUs helikopterregelverk HOFO på norsk sokkel den 29. mai klokka 11.00 til 11.30.  Se webinaret her!

Den europeiske unionen viser sitt sanne andlet.  

08. mai 2024

Norske styresmakter har ikkje avgjort om dei vil seia ja til Fornybardirektivet, heller ikkje når dei eventuelt vil ta eit standpunkt i saka.   Dette likar den europeiske unionen lite. Kommissæren for det aktuelle politikkområdet stiller krav, kjem med fristar og meir enn antydar straffereaksjonar.

Tvilsom gevinst av EØS

08. mai 2024

Anslagene for økonomisk gevinst samsvarer dårlig med den faktiske økonomiske utviklingen i EU gjennom tiårene med EØS-avtalen.

Kraft og tvang mot folkestyre

29. april 2024

Fornybardirektivet går løs på selve grunnlaget for lokaldemokratiet.

Veto mot fornybardirektivet 

29. april 2024

EUs energikomissær Kadri Simson truer Norge med konsekvenser dersom ikke Fornybardirektivet innføres innen august 2024. EU kommer med direkte trusler mot Norge.  

EØS-debatten er et spørsmål om å ta demokratiet på alvor 

29. april 2024

For å sikre folkestyret må Norge stanse maktoverføringen til EU. Regjeringens lovnader om å bruke handlingsrommet i EØS må følges opp i praksis.

EUs reviderte avløpsdirektiv mangler lokal tilpasning 

29. april 2024

Forurensing fra avløp må reduseres, men EUs reviderte avløpsdirektiv mangler lokal tilpasning og går dermed feil vei inn i fremtiden. 

EUs bygningsenergidirektiv mangler lokal tilpasning 

29. april 2024

Klimagassutslipp fra bygg må ned, men bygningsenergidirektivet mangler lokal tilpasning og går dermed feil vei inn i fremtiden. 

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.