Sør-Trøndelag Nei til EU på stand i Trondheim. Fra venstre: Tone Berg, Jostein Berg, Arne Byrkjeflot og Steinar Nygaard. (Foto: Sindre Humberset)

– Vi er tøffe

Tone Berg og resten av gjengen i Sør-Trøndelag Nei til EU står på stand og tar kampen for folkestyre og rettferdighet.  

– Vi må minne folk på at vi ikke er utdatert som organisasjon. Vi er de som kjemper mot de største fraksjonene i politikken, og det er ikke bare høyresiden, det er halvparten av arbeiderpartiet også. Vi er tøffe, vi er fader ikke feige. 

Folkestyre og rettferdighet 

Folkestyre og rettferdighet står sentralt i sakene som styremedlem i Sør-Trøndelag Nei til EU, Tone Berg, er opptatt av om dagen. Sammen med andre i styret bruker hun lørdagen til å stå på stand i Trondheim. 

– De viktigste kampene framover er EØS-avtalen og hvordan vi formidler sakene våre. Vi er en organisasjon som jobber med de viktigste demokratiske prosessene for at landet skal kunne stå på egne ben. Det er det vi faktisk kjemper for, og det med hele venstre fløy og halve arbeiderpartiet. 

I tillegg til EØS-avtalen er Helseunionen et viktig tema de ønsker å formidle til forbipasserende. 

– Jeg er veldig opptatt av rettferdig helse. I EUs Helseunion er det ikke enkeltindividet som står sterkt, der vil de som har penger få de beste tjenestene, sier Tone. 

– Helsa er velferden i landet vårt, og hvis du må være avhengig av å ha rike foreldre for å kunne bli syk har vi et samfunn som ikke favner godt nok, fortsetter hun 

PXL_20240608_113448326.jpg
Tone Berg, styremedlem i Sør-Trøndelag Nei til EU (Foto: Sindre Humberset)

ACER var starten 

Tone Berg er et av flere aktive i Sør-Trøndelag Nei til EU. Hun involverte seg i fullt i Nei til EU for fem-seks år siden da ACER skulle avgjøres i Stortinget. 

– Vi dro med nattoget ned til Oslo. Der var vi på seminar og møtte Dag Seierstad. Sammen gikk vi i slapseføre opp til Stortinget og stilte oss opp med plakater. Det var sterkt. 

På den tiden visste hun ikke mye om ACER og visste ikke hvor omfattende kamp vi står i, men visste at det var viktig å engasjere seg. 

– Jeg er veldig glad for at jeg ble med på det, for det har nesten blitt en livsstil å kjempe mot det byråkratiet. EU-parlamentet er ikke et folkestyre. Det må vi få fram. 

PXL_20240608_111620142.jpg
Jostein Berg, fylkesleder i Sør-Trøndelag Nei til EU (Foto: Sindre Humberset)

Ja-siden kommer til å tape  

Tone var ikke selv aktiv i EU-kampen i 1994, men husker godt hvor viktig kampen var. 

– Jeg stemte nei til det som da het EF. Jeg var ung og småbarnsmor, men det var den største kampen jeg var med i, hvor jeg var med i en bevegelse og stemte nei for landet mitt. Det husker jeg tilbake på som noe veldig fint. 

Hun ser ikke for seg at ja-siden kommer til å ønske å ta en ny EU-kamp mot en sterk nei-organisasjon og mener Nei til EU kommer til å stå støtt i de sakene vi setter på dagsorden. 

– Vår måte å formidle på kommer til å gjøre at ikke ja-siden ønsker en ny EU-debatt. Vi skal legge så mange kort på bordet at de ikke får lyst på en ny battle, for den kommer de til å tape. 

Stort bilde i toppen: Sør-Trøndelag Nei til EU på stand i Trondheim. Fra venstre: Tone Berg, Jostein Berg, Arne Byrkjeflot og Steinar Nygaard. (Foto: Sindre Humberset)

reLATERT

Se alle arrangementer

Einar Frogner hilset Bondetinget

13. juni 2024

– Vi skal kjempe sammen med dere for folkestyret. Derfor sier vi ja til folkestyre og nei til EU, sa Einar Frogner i hilsenen til Bondelagets årsmøte.

Oslo NtEU avholdt stand på Rødt-dagene 25.-26. mai 2024

11. juni 2024

I forbindelse med landsmøtet i Rødt arrangerte de det såkalte Folketinget, dvs. åpne Rødt-dager 2024, på DOGA i Oslo den 25. og 26. mai.

EØS-utredningens slagside

05. juni 2024

De sentrale studiene EØS-utredningen viser til, omhandler ikke de siste ti-tolv årene, der EU har sakket akterut i økonomisk utvikling i forhold til flere andre deler av verden.

Kjemisk cocktail uten ende

03. juni 2024

EUs kjemiregelverk REACH strekker ikke til. Det går på helsa løs når EU-kommisjonen dropper den lovede reformen.

Nei til EU har signert Mangfoldsplakaten

29. mai 2024

Vi vil gjøre informasjon om kompliserte temaer lettere!

Vett 1 2024 30 år med EØS

28. mai 2024

Konsekvenser for folkestyre, arbeidsliv, klima og næringsliv. Alternativer til EØS-avtalen.

Taxifrislipp truer organisert næring

28. mai 2024

– Under forrige regjering ble det påstått at frislipp av taxinæringen kom til å føre til billige priser. Det har ikke skjedd.

Økonomi og næringsliv

26. mai 2024

EØS-avtalen begrenser verktøykassen for at myndighetene kan drive en aktiv næringspolitikk. Gir avtalen forutsigbarhet for norsk næringsliv?

Handel og samarbeid med EU uten EØS

26. mai 2024

Hva skjer dersom EØS-avtalen sies opp?

Har EØS gitt gevinst?

26. mai 2024

Eldring-utvalget overser at norsk fastlandsindustri har fått et økende underskudd mot EU gjennom tiårene med EØS-avtalen.

Flere ønsker en handelsavtale enn EØS

26. mai 2024

Det er flere som er for en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen. Et klart flertall mener EU har for mye makt i Norge.

Folkestyre og suverenitet under press

26. mai 2024

Makt er overført til markedet, multinasjonale konserner, uavhengige forvaltningsorganer og rettslige institusjoner – i Norge og i utlandet. EØS-avtalen står sentralt i denne utviklingen.