Sør-Trøndelag Nei til EU på stand i Trondheim. Fra venstre: Tone Berg, Jostein Berg, Arne Byrkjeflot og Steinar Nygaard. (Foto: Sindre Humberset)

– Vi er tøffe

Tone Berg og resten av gjengen i Sør-Trøndelag Nei til EU står på stand og tar kampen for folkestyre og rettferdighet.  

– Vi må minne folk på at vi ikke er utdatert som organisasjon. Vi er de som kjemper mot de største fraksjonene i politikken, og det er ikke bare høyresiden, det er halvparten av arbeiderpartiet også. Vi er tøffe, vi er fader ikke feige. 

Folkestyre og rettferdighet 

Folkestyre og rettferdighet står sentralt i sakene som styremedlem i Sør-Trøndelag Nei til EU, Tone Berg, er opptatt av om dagen. Sammen med andre i styret bruker hun lørdagen til å stå på stand i Trondheim. 

– De viktigste kampene framover er EØS-avtalen og hvordan vi formidler sakene våre. Vi er en organisasjon som jobber med de viktigste demokratiske prosessene for at landet skal kunne stå på egne ben. Det er det vi faktisk kjemper for, og det med hele venstre fløy og halve arbeiderpartiet. 

I tillegg til EØS-avtalen er Helseunionen et viktig tema de ønsker å formidle til forbipasserende. 

– Jeg er veldig opptatt av rettferdig helse. I EUs Helseunion er det ikke enkeltindividet som står sterkt, der vil de som har penger få de beste tjenestene, sier Tone. 

– Helsa er velferden i landet vårt, og hvis du må være avhengig av å ha rike foreldre for å kunne bli syk har vi et samfunn som ikke favner godt nok, fortsetter hun 

PXL_20240608_113448326.jpg
Tone Berg, styremedlem i Sør-Trøndelag Nei til EU (Foto: Sindre Humberset)

ACER var starten 

Tone Berg er et av flere aktive i Sør-Trøndelag Nei til EU. Hun involverte seg i fullt i Nei til EU for fem-seks år siden da ACER skulle avgjøres i Stortinget. 

– Vi dro med nattoget ned til Oslo. Der var vi på seminar og møtte Dag Seierstad. Sammen gikk vi i slapseføre opp til Stortinget og stilte oss opp med plakater. Det var sterkt. 

På den tiden visste hun ikke mye om ACER og visste ikke hvor omfattende kamp vi står i, men visste at det var viktig å engasjere seg. 

– Jeg er veldig glad for at jeg ble med på det, for det har nesten blitt en livsstil å kjempe mot det byråkratiet. EU-parlamentet er ikke et folkestyre. Det må vi få fram. 

PXL_20240608_111620142.jpg
Jostein Berg, fylkesleder i Sør-Trøndelag Nei til EU (Foto: Sindre Humberset)

Ja-siden kommer til å tape  

Tone var ikke selv aktiv i EU-kampen i 1994, men husker godt hvor viktig kampen var. 

– Jeg stemte nei til det som da het EF. Jeg var ung og småbarnsmor, men det var den største kampen jeg var med i, hvor jeg var med i en bevegelse og stemte nei for landet mitt. Det husker jeg tilbake på som noe veldig fint. 

Hun ser ikke for seg at ja-siden kommer til å ønske å ta en ny EU-kamp mot en sterk nei-organisasjon og mener Nei til EU kommer til å stå støtt i de sakene vi setter på dagsorden. 

– Vår måte å formidle på kommer til å gjøre at ikke ja-siden ønsker en ny EU-debatt. Vi skal legge så mange kort på bordet at de ikke får lyst på en ny battle, for den kommer de til å tape. 

Stort bilde i toppen: Sør-Trøndelag Nei til EU på stand i Trondheim. Fra venstre: Tone Berg, Jostein Berg, Arne Byrkjeflot og Steinar Nygaard. (Foto: Sindre Humberset)

reLATERT

Se alle arrangementer

Demokrati, menneskerettigheter, sikkerhet og rettsstat i Europa

21. nov. 2024

Innspill fra Nei til EU til melding til Stortinget om demokrati i Europa.  

Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet etter uttalelse fra EFTA-domstolen

20. nov. 2024

Bakgrunnen for de nye innleiereglene er at fagbevegelsen har krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, for å sikre et trygt arbeidsliv. I dag kom EFTA-domstolen med sin uttalelse til saken som går i Oslo tingrett om innleieforbudet. Uttalelsen avklarer ikke saken, og utfallet i Oslo tingrett er fortsatt usikkert.

EFTA-domstolen: Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet  

20. nov. 2024

Norge må selv kunne bestemme over arbeidslivsspørsmål. Nei til EU ser på kampen for at innleiereglene skal bestemmes i Norge som en av de viktigste enkeltsakene akkurat nå.  

Innleieregler må bestemmes i Norge – ikke av ESA/EFTA-domstolen gjennom EØS

20. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte mener at det beste for norsk arbeidsliv er en handelsavtale med EU der Norge kan bestemme hva som tjener norsk arbeidsliv.

– Landbruket er sterkt påvirket av EØS-avtalen

19. nov. 2024

Landbruket skulle holdes utenfor EØS-avtalen, men næringen merker likevel konsekvensene, viser høringsuttalelser om EØS-utredningen. Importen av landbruksvarer fra EU har økt kraftig. Norge har fått et mindre handlingsrom på mat- og veterinærområdet.

Vi er nok utafor EU i 2054 også

19. nov. 2024

Ja-sida er desperate med sitt revansjeprosjekt: Norge inn i EU. Men velgerne lar seg verken lokke eller true.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!

19. nov. 2024

Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av EUs fjerde energimarkedspakke. 

Nei til EUs arbeidsplan 2025–2026

18. nov. 2024

Vedtatt av Nei til EUs landsmøte 8.–10. november 2024.

Nei til EU søker politisk rådgiver – vikariat

18. nov. 2024

Vi søker et selvstendig og kunnskapstørst menneske som vår nye politiske rådgiver. (1. februar 2025 til 15. oktober 2025 i 100 % stilling).

– Eldring-utvalget vil knytte Norge stadig tettere til EU

14. nov. 2024

I høringsmøtet om EØS-utredningen 13. november var Nei til EU-leder Einar Frogner kritisk til at Eldring-utvalget ønsker en raskere innføring av EU-tilpasninger i EØS-avtalen, og dermed knytte Norge stadig tettere til EU.

– Halloween på ja-siden

13. nov. 2024

Nordlund åpnet sin tale under jubileumsfesten på Nei til EUs landsmøte, lørdag 9. november, med å snakke om skremslene ja-siden nå kommer med etter forrige ukes valg i USA.

Politikk, planer og vedtekter

10. nov. 2024

Her finner du informasjon om Nei til EUs politikk på ulike områder.