Forberedelsesmøte om ACER-anken på Nei til EUs kontor 10. januar 2023. Fra venstre til høyre: utreder Jan R. Steinholt, advokat Bent Endresen, Nei til EU-leder Einar Frogner, Advokat Kjell Brygfjeld og utredningsleder Morten Harper. (Foto: Eivind Formoe / Nei til EU.)

ACER-anken til Høyesterett gjøres klar

Nei til EU sammen med våre advokater legger nå siste hånd på anken i ACER-søksmålet. Saken reiser store og prinsipielle rettslige problemstillinger som det er naturlig at Høyesterett vurderer.

Nei til EUs styre vedtok 8. desember å anke Lagmannsrettens ACER-dom til Høyesterett. Siden har våre advokater i Endresen Brygfjeld Torall (EBT) jobbet grundig med å forberede ankeskrivet. Tirsdag denne uken møttes advokatene med politiske rådgivere og leder i Nei til EU på organisasjonens kontor i Oslo for å gjøre de siste avklaringene i den viktige ACER-anken.

Prinsipielle og konstitusjonelle problemstillinger

Advokat Kjell Brygfjeld forklarer at det er flere grunner til at søksmålet bør behandles av Høyesterett:

For det første angår saken et retts- og samfunnsområde som på alle måter er et brennpunkt, nemlig tilgang til og pris på elektrisk strøm til forbrukerne, organisasjonslivet, virksomheter og industri. Det er nødvendig med en rettslig avklaring av rammevilkårene for Norges tilslutning til EUs indre marked for energi, påpeker Brygfjeld. Han legger til:

– For det annet inneholder saksforholdet prinsipielle og konstitusjonelle problemstillinger der Høyesteretts avklaring vil være styrende for de rettslige rammene for tilsvarende fremtidige tvister der gyldigheten av stortingsvedtak er til prøving.

Vil gjenvinne kontroll med kraften

Nei til EU-leder Einar Frogner minner om at det er et enstemmig styre som har besluttet å anke, og forteller at han opplever stor støtte fra mange hold for at saken føres videre til Høyesterett.

– Vi har en forventning om å vinne frem med en avgjørelse fra Høyesterett som bidrar til at vi igjen kan få nasjonal politisk kontroll med kraften, uten det EU-styrte markedsregimet som har gitt oss en strømpriskrise, sier Frogner.

Nei til EU har saksøkt staten fordi Stortinget ikke fulgte Grunnloven § 115 om suverenitetsavståelse, som blant annet krever et kvalifisert tre fjerdedels flertall, da EUs tredje energimarkedspakke ble vedtatt i mars 2018. Nei til EU mener avståelsen av suverenitet til EUs energibyrå ACER via EØS-tilsynet ESA og Reguleringsmyndigheten for energi (RME) er mer enn «lite inngripende» og i strid med Grunnloven.

  • Støtt Nei til EUs ACER-søksmål: Vipps til 516595 eller overfør ditt bidrag til bankkonto 1506.06.57308. Merk innbetalingen med «Søksmål». 
  • Mer informasjon om ACER-søksmålet.

Stort bilde i toppen: Forberedelsesmøte om ACER-anken på Nei til EUs kontor 10. januar 2023. Fra venstre til høyre: utreder Jan R. Steinholt, advokat Bent Endresen, Nei til EU-leder Einar Frogner, Advokat Kjell Brygfjeld og utredningsleder Morten Harper. (Foto: Eivind Formoe / Nei til EU.)

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.