Forberedelsesmøte om ACER-anken på Nei til EUs kontor 10. januar 2023. Fra venstre til høyre: utreder Jan R. Steinholt, advokat Bent Endresen, Nei til EU-leder Einar Frogner, Advokat Kjell Brygfjeld og utredningsleder Morten Harper. (Foto: Eivind Formoe / Nei til EU.)

ACER-anken til Høyesterett gjøres klar

Nei til EU sammen med våre advokater legger nå siste hånd på anken i ACER-søksmålet. Saken reiser store og prinsipielle rettslige problemstillinger som det er naturlig at Høyesterett vurderer.

Nei til EUs styre vedtok 8. desember å anke Lagmannsrettens ACER-dom til Høyesterett. Siden har våre advokater i Endresen Brygfjeld Torall (EBT) jobbet grundig med å forberede ankeskrivet. Tirsdag denne uken møttes advokatene med politiske rådgivere og leder i Nei til EU på organisasjonens kontor i Oslo for å gjøre de siste avklaringene i den viktige ACER-anken.

Prinsipielle og konstitusjonelle problemstillinger

Advokat Kjell Brygfjeld forklarer at det er flere grunner til at søksmålet bør behandles av Høyesterett:

For det første angår saken et retts- og samfunnsområde som på alle måter er et brennpunkt, nemlig tilgang til og pris på elektrisk strøm til forbrukerne, organisasjonslivet, virksomheter og industri. Det er nødvendig med en rettslig avklaring av rammevilkårene for Norges tilslutning til EUs indre marked for energi, påpeker Brygfjeld. Han legger til:

– For det annet inneholder saksforholdet prinsipielle og konstitusjonelle problemstillinger der Høyesteretts avklaring vil være styrende for de rettslige rammene for tilsvarende fremtidige tvister der gyldigheten av stortingsvedtak er til prøving.

Vil gjenvinne kontroll med kraften

Nei til EU-leder Einar Frogner minner om at det er et enstemmig styre som har besluttet å anke, og forteller at han opplever stor støtte fra mange hold for at saken føres videre til Høyesterett.

– Vi har en forventning om å vinne frem med en avgjørelse fra Høyesterett som bidrar til at vi igjen kan få nasjonal politisk kontroll med kraften, uten det EU-styrte markedsregimet som har gitt oss en strømpriskrise, sier Frogner.

Nei til EU har saksøkt staten fordi Stortinget ikke fulgte Grunnloven § 115 om suverenitetsavståelse, som blant annet krever et kvalifisert tre fjerdedels flertall, da EUs tredje energimarkedspakke ble vedtatt i mars 2018. Nei til EU mener avståelsen av suverenitet til EUs energibyrå ACER via EØS-tilsynet ESA og Reguleringsmyndigheten for energi (RME) er mer enn «lite inngripende» og i strid med Grunnloven.

  • Støtt Nei til EUs ACER-søksmål: Vipps til 516595 eller overfør ditt bidrag til bankkonto 1506.06.57308. Merk innbetalingen med «Søksmål». 
  • Mer informasjon om ACER-søksmålet.

Stort bilde i toppen: Forberedelsesmøte om ACER-anken på Nei til EUs kontor 10. januar 2023. Fra venstre til høyre: utreder Jan R. Steinholt, advokat Bent Endresen, Nei til EU-leder Einar Frogner, Advokat Kjell Brygfjeld og utredningsleder Morten Harper. (Foto: Eivind Formoe / Nei til EU.)

reLATERT

Se alle arrangementer

Kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak

08. mai 2025

Innføring av EUs energieffektiviseringsdirektiv kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv. Nei til EU mener energieffektivisering i stedet bør gjennomføres med nasjonale krav, og at direktivene derfor må avvises i EØS.

Forsvar norsk fiskerilovgivning!

08. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs bygningsenergidirektiv kan ikke anses som EØS-relevant

07. mai 2025

Regjeringens forslag om å innføre EUs bygningsenergidirektiv avklarer ikke kostnader knyttet til gjennomføringen. Nei til EU mener direktivet ikke kan anses som EØS-relevant og må avvises.

Ingen grunn til bekymring for norske arbeidsplasser  

06. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

Fornybardirektivet gir høy risiko for uforsvarlig saksbehandling

06. mai 2025

Nei til EU mener det er uklokt å innføre et direktiv som fastholder opprinnelsesgarantiordningen. Fornybardirektivets tidsfrist medfører høy risiko for uforsvarlig saksbehandling. 

Norgespris – plaster på et åpent sår  

05. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs fjerde energipakke må behandles samlet, og ikke stykkevis og delt 

05. mai 2025

Nei til EU i høring for Stortingets energi- og miljøkomite.

EU-forordningen om kritiske råvarer må avvises

29. april 2025

Nei til EU vil bruke vetoretten i EØS mot EUs forordning om kritiske råvarer, og mener ny minerallov i større grad må sikre nasjonal kontroll over mineralressursene.

Regjeringen vil starte innføringen av Energipakke 4 - Nei til EU krever veto

22. april 2025

Forslagene om å innføre EUs fornybardirektiv, energieffektiviseringsdirektiv og bygningsenergidirektivet er nå til behandling i Stortinget.

Forslag om nei til EUs fjerde energipakke i Stortinget

09. april 2025

10. april behandler Stortinget flere representantforslag om kontroll med krafta, EUs fjerde energipakke og ut av ACER.

Vett 1 2025 EUs energiunion og fjerde energipakke

03. april 2025

Ren energi eller dysfunksjonelt marked? Det er tema i Vett 1 2025 EUs energiunion og fjerde energipakke.

Seminar og fanemarkering i regi av Industriaksjonen

01. april 2025

Oslo 26. mars 2025. Kort oppsummering av Toril Mongstad, fylkesleiar Hordaland Nei til EU.