Borgarting Lagmannsrett i Munchs gate i Oslo. (Foto: Anne-Sophie Ofrim – Creative Commons-lisens CC BY-SA 4.0.)

ACER-anken til lagmannsretten

Borgarting lagmannsrett starter behandlingen av ACER-søksmålet 31. oktober. Nei til EU har meldt inn en rekke nye dokumenter og vitner i saken.

Samtidig som strømprisen når stadig nye høyder sør, øst og vest i Norge, går forberedelsene sin gang til neste rettsrunde om Nei til EUs ACER-søksmål. Behandlingen starter i Borgarting lagmannsrett mandag 31. oktober, og det er satt av én uke til prosedyrene og vitneførsel.

Nei til EU mener avståelsen av norsk suverenitet til EUs energibyrå ACER og EØS-tilsynet ESA er i strid med Grunnloven og ikke kunne vedtas med vanlig flertall. Oslo tingrett frifant i november 2021 staten. 

Nei til EU mener tingretten i liten grad vurderte de samfunnsmessige og politiske virkningene av EUs tredje energimarkedspakke. Retten så heller ingen sammenheng mellom myndighetsoverføringen og de begrensningene som tilknytningen til EUs energiunion setter på nasjonal kontroll og styring over energiområdet. Samtidig overvurderte tingretten norsk innflytelse når den uttalte at norske myndigheter kontrollerer den aktuelle myndighetsutøvelsen innen ACER/ESA. Blant annet på bakgrunn av dette har Nei til EU anket avgjørelsen til lagmannsretten.

I et nytt prosesskriv anfører Nei til EU at saken også omfatter de EU-forordningene som Stortinget vedtok i juni 2021 til oppfølging av tredje energimarkedpakke.

Videre heter det i skrivet: «I tillegg til den myndighet som ACER/ESA etter regelverket i Energimarkedspakke III har til å treffe vedtak med bindende virkning for norske borgere anføres det at den rolle som Reguleringsmyndigheten (RME) er gitt medfører overføring av suverenitet.» Det henvises til at elektrisitetsdirektivet (2009/72/EF) artikkel 35 krever at det opprettes en reguleringsmyndighet som er uavhengig av nasjonal kontroll.

RME konkluderte nylig i en utredning til olje- og energidepartmentet med at det ifølge EØS-regelverket ikke er anledning til å begrense krafteksporten av hensyn til lavere strømpris i Norge.

Nei til EU har også meldt inn flere vitner til lagmannsretten, bl.a. tre tidligere olje- og energiministre: Terje Søviknes (Frp), Eivind Reiten (Sp) og Marte Mjøs Persen (Ap).

Det var i november 2018 at Nei til EU stevnet staten. I mars 2021 fikk Nei til EU medhold i Høyesterett om at saken kan fremmes. Oslo tingretts dom 22. november ga ikke Nei til EU medhold. 

Nei til EU har saksøkt Staten fordi Stortinget ikke fulgte Grunnlovens § 115 om suverenitetsavståelse, som blant annet krever et kvalifisert tre fjerdedels flertall, da EUs tredje energipakke ble vedtatt i mars 2018. 

Nei til EU opplever en kraftig støtte for søksmålet og at saken føres videre. En innsamlingsaksjon er i gang for å dekke kostnadene med rettsaken. Du kan gi din støtte på Vipps til 516595 eller overføre bidraget direkte til innsamlingens konto nummer 1506.06.57308. Merk innbetalingen med «Søksmål».

Stort bilde i toppen: Borgarting Lagmannsrett i Munchs gate i Oslo. (Foto: Anne-Sophie Ofrim – Creative Commons-lisens CC BY-SA 4.0.)

reLATERT

Se alle arrangementer

Energidepartementet har et forklaringsproblem

27. aug. 2024

Det er paradoksalt at departementet forespeiler at Norge kan få unntak for ambisjonene som er direktivets hovedhensikt, skriver Einar Frogner og Ole Kristian Setnes i Nei til EU.

Norge går i minus overfor EU

22. aug. 2024

Ifølge NHO tjener Norge enormt på EØS-avtalen, men i handelsbalansen er det EU som går i pluss.

Nei til EUs høringsuttalelse om EØS-utredningen

12. aug. 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU om EØS-utredningen (NOU 2024:7)   

Energifattigdom

08. aug. 2024

EUs energimarked forsterker forskjeller og skaper klima-urettferdighet.

Er demokrati mer enn bare kakepynt?

06. aug. 2024

«Alle» er enige i at EØS-avtalen gir Norge et betydelig demokratisk underskudd. Men hensynet til økonomiske verdier synes langt viktigere enn verdien av demokratiet.

Når naturen taper

30. juli 2024

EUs nye lov om naturrestaurering oppfyller ikke de internasjonale forpliktelsene i naturavtalen fra Montreal.

Sommerles med EØS

29. juli 2024

Dansk satire gir et ekstra filter for å lese Eldring-utvalgets EØS-utredning.

Fornybare forviklinger

17. juli 2024

Erna Solbergs iver etter å innføre fjerde energipakke skaper usikkerhet for næringsliv og natur.

EUs fornybardirektiv artikkel for artikkel

28. juni 2024

Et av de mest omstridte regelverkene i EUs energipakke 4 er fornybardirektivet.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

27. juni 2024

Strøm er et samfunnsgode, ikke handelsvare. Strømmen må ut av markedet! Direktivene og forordningene i EUs fjerde energipakke må avvises i sin helhet.

Forutsigbarheten som forsvant

19. juni 2024

Line Eldring og Olav Slettebø fra EØS-utredningen avfeier empiri som motsier eller nyanserer deres egne konklusjoner som «anekdotisk».

Einar Frogner hilset Bondetinget

13. juni 2024

– Vi skal kjempe sammen med dere for folkestyret. Derfor sier vi ja til folkestyre og nei til EU, sa Einar Frogner i hilsenen til Bondelagets årsmøte.