Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.
– Hvordan EØS-avtalen har ført til dramatiske endringer både i norsk arbeidsliv og kraftmarked er noe den ferske utredningen bare overfladisk behandler. Utredningen tar ikke på alvor for eksempel den usikkerheten som mange bedrifter merker på kroppen med de historisk høye strømprisene, sier Nei til EU-leder Einar Frogner.
– Det vi ser er at 30 år med EØS-avtalen har svekket det norske folkestyret, både fordi Norge underlegges EU-regler og fordi handlingsrommet som finnes ikke blir brukt, sier Frogner.
Det regjeringsoppnevnte EØS-utvalget, ledet av Line Eldring, har i dag levert sin utredning, kalt «Norge og EØS: Utvikling og erfaringer» (NOU 2024:7). Bakgrunnen for utvalget var Fellesforbundets landsmøtevedtak i 2019 som krevde en utredning av alternativer til EØS. Utvalget er derimot ikke bedt om å vurdere alternativer for Norge, og har kun beskrevet noen andre lands erfaringer med handelsavtaler med EU.
Mens sveitsiske myndigheter sier man har et godt avtaleforhold med EU, som ivaretar Sveits sin suverenitet, fremstiller derimot Eldring-utvalget avtalene i svært negative ordelag.
– Det er synd at utredningen kommer med ensidige karakteristikker når det vi trenger er et balansert kunnskapsgrunnlag om de ulike avtalene, påpeker Einar Frogner.
Utvalget tar til orde for en raskere innføring av EU-tilpasninger i EØS-avtalen og å knytte Norge stadig tettere til EU. Dette vil Nei til EU advare mot på det sterkeste.
– Ekspressfart i EØS vil være å overkjøre folkestyret, både nasjonalt og lokalt. Det bryter fullstendig med regjeringens Hurdalsplattform om å bruke handlingsrommet i EØS, sier Einar Frogner.
Andre steder i utredningen omtaler også Eldring-utvalget betydningen av handlingsrommet i EØS. Nei til EU støtter utvalgets påpekning av at det er «behov for å styrke veiledningen til kommuner, og kompetansen i kommuner, slik at forståelsen av EØS-retten ikke innsnevrer det lokalpolitiske handlingsrommet unødvendig».
Utvalget påpeker videre at avståelsen av suverenitet i en del EØS-saker har reist konstitusjonelle problemer, og at det fortsatt etter Høyesteretts dom i ACER-saken er behov for en nærmere avklaring av Grunnlovens bestemmelser for behandling av slike EØS-saker.
Utvalget anbefaler videre at EØS-regler i større grad blir gjenstand for ordinær lovbehandling i Stortinget, og at det raskere må foreligge en offisiell norsk oversettelse av EØS-regelverket. Nei til EU mener det er opplagt at regelverk tidlig må oversettes til norsk av hensyn til innsyn og åpen debatt om konsekvensene.
Spørsmål og kommentarer
For flere kommentarer, kontakt Einar Frogner, tlf. 976 96 163.