Et solidarisk nei

Uttalelse fra Nei til EUs landsmøte 2018: Kampen mot EU er en kamp for et mer solidarisk Europa.

I 1994 var det et samarbeid mellom blant andre fagbevegelsen, kvinnebevegelsen, landbruks- og fiskeriorganisasjonene, miljøbevegelsen og solidaritetsbevegelsen som sikret nei-flertallet. Den etablerte nei-bevegelsen har tradisjonelt sett tuftet sitt EU-standpunkt på et krav om mer folkestyre, solidaritet og miljø. Når vi i dag ser at EU-saken i flere europeiske land løftes frem av sterkt høyreorienterte krefter, er dette en annen type EU-motstand enn den Nei til EU kan stå inne for.

Vi må ta inn over oss at ikke all EU-kritikk er god EU-kritikk. EU-skepsis som bygger på fremmedfrykt og et ønske om å sette marginaliserte grupper opp mot hverandre, er eksempler på dette.

Den norske Nei-bevegelsen er, og skal fortsette å være, en brei og tverrpolitisk folkebevegelse. Vi kan imidlertid ikke tolerere den typen etnosentrisk nasjonalisme, og rasisme som vi ser hos ytterfløyer som Nasjonal Samling i Frankrike, Frihetspartiet i Nederland eller Lega i Italia. Derfor er det viktig at den tradisjonelle nei-bevegelsen, I Norge så vel som i resten av Europa, slår ned på høyreekstrem retorikk i EU-saken.

I motsetning til mange andre europeiske land, er det i Skandinavia en solidarisk og antirasistisk bevegelse som dominerer EU-debatten. I store deler av dagens Europa ser vi samtidig at de gruppene som får mest oppmerksomhet for sin motstand mot EU er organisasjoner som bruker saken som et skalkeskjul for å spre hat.

Det fordrer en konsekvent EU-kritikk fra oss, kombinert med en kompromissløshet hva gjelder noen grunnleggende solidariske prinsipper. Nei til EU skal fortsette å være en solidarisk og antirasistisk bevegelse. Nei til EU skal fortsette søke samarbeid med den antirasistiske og progressive nei-bevegelsen i resten av Europa.

reLATERT

Se alle arrangementer

Naturens nei

01. juli 2024

EUs nye femårsstrategi viser hvorfor miljøargumentene mot EU er styrket siden 1994.

Høyresving i EU-parlamentet

21. juni 2024

EU-parlamentsvalget 2024 og hva det kan bety for EUs politikk de neste årene.

Parlament uten stemmer

17. juni 2024

Hva er legitimiteten til EU-parlamentet som folkevalgt forsamling når halvparten av velgerne ikke stemmer?

Einar Frogner hilset Bondetinget

13. juni 2024

– Vi skal kjempe sammen med dere for folkestyret. Derfor sier vi ja til folkestyre og nei til EU, sa Einar Frogner i hilsenen til Bondelagets årsmøte.

EU-borgerne vendte ryggen til EU-valget 

10. juni 2024

Deltagelsen i valget til EU-parlamentet ble igjen svært lavt. Nesten halvparten av velgerne unnlot å bruke stemmeretten. 

– Vi er tøffe

08. juni 2024

Tone Berg og resten av gjengen i Sør-Trøndelag Nei til EU står på stand og tar kampen for folkestyre og rettferdighet.  

Venter framgang for ytre høyre-partier

05. juni 2024

Den danske Folkebevægelsen mod EU venter at ytre høyre vil gå kraftig fram i EU-parlamentsvalget 6.–9. juni, i en valgkamp som har handlet mest om forsvars- og sikkerhetspolitikk.  

Foran valget til EU-parlamentet

31. mai 2024

Hvilken rolle spiller EU-parlamentet, og hva er forventningene til valget sett fra Danmark? Se webinaret onsdag 5. juni klokka 11.00 her!

Byrået for demokrati

21. mai 2024

Tanken om å styrke folkestyret i Europa gjennom enda et byråkratisk organ har mange motsetninger.

Farvel, Paris

07. mai 2024

EUs nye kuttpolitikk stanser klimatiltak og baner vei for Marine Le Pen.

EUs usolidariske asyl- og migrasjonspakt

03. mai 2024

I en tid med menneskerettighetsbrudd, krig og klimakrise. Er dette virkelig tidspunktet hvor EU skal gjøre det enda vanskeligere å søke asyl?

Norsk sikkerhet og det norske fredsarbeidet ivaretas best utenfor EU 

29. april 2024

Utenfor EU har Norge en friere stemme som kan brukes uten å hemmes av stormaktenes interesser. På den måten kan vi jobbe mot folkemord og for sivilbefolkningens interesser.