EU-debatt på OsloMet

Heidi Nordby Lunde fra Europabevegelsen og Kathrine Kleveland fra Nei til EU satte hverandre stevne om EU på Oslo Met.

Det første møtet mellom Heidi Nordby Lunde, som ny leder i Europabevegelsen og leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland ble ei undervisningsøkt for samfunnsfagstudenter på OsloMet, storbyuniversitetet, tidligere Høyskolen i Oslo og Akershus i de ombygde ærverdige lokalene til Frydenlund bryggeri.

Førsteamanusensis Anders Granås Kjøstvedt ønsket velkommen med en presentasjon av begge to, med bakgrunn, interesser og  orienterte om at de hadde hvert sitt politiske ståsted, Nordby Lunde som stortingsrepresentant for Høyre, og Kleveland som sentralstyremedlem og fylkesleder i Senterpartiet.

De 30 lærerstudentene som hadde samfunnsfag med førsteamanuensis Anders Kjostvedt hadde gjennomgått oppbygging av EU, med mer, tidligere.

– Vi ser et et EU på speed, med alle byråene | Heidi Nordby Lunde, leder i Europabevegelsen

Heidi Nordby Lunde, fortalte hvordan hun var gått fra å være EU-motstander til å bli energisk EU-tilhenger, og snakket om fredsprosjektet EU. Ellers mente Nordby Lunde at studentene kunne se langt etter studieplasser i utlandet og ville få skyhøye mobilregninger i Europa hvis Norge gikk ut av EØS avtalen.

– Det er også naivt å tro på mulighetene til å forhandle Norge fram til noen god avtale med EU, mente hun.

Kathrine Kleveland fortalte at det snart hadde vært neiflertall på alle meningsmålinger om EU-spørsmålet i snart 14 år og at det var de under 30 som er mest i mot EU.

– Ønsket om et levende demokrati var den viktigste grunnen til at folk i Norge stemte nei i 1994. Siden den gang har EUs demokratiske problemer økt, sa Kleveland.

– EU har gått fra å være et økonomisk fellesskap til å bli en politisk union, som har mindre og mindre støtte hos folk flest, sa Kleveland og fortalte om valgdeltagelsen til EU-parlamentet som har gått ned for hvert valg. I Slovakia var det ved siste valg 13 prosent.

Europabevegelsen og Nei til EU er begge kritiske til den stadige økningen av EUs innflytelse og makt via EU-byråene.

– Vi ser et et EU på speed, med alle byråene, sa Heidi Nordby Lunde, og mente at dette ikke var positivt.

Etterpå stilte studentene gode spørsmål, blant annet om hvorfor ingen av innlederne snakket om flyktningekrisen, der begge var enige om at EU ikke hadde håndtert flyktningkrisen bra.

Klassen fikk klassesett av EU-guiden, to av bøkene Folket sa nei og ferske brosjyrer om EUs energiunion.

Både Europabevegelsen og  Nei til EU takket for invitasjonen til å løfte EU debatten, og , ønsket lærerstudentene lykke til ut i arbeidslivet til høsten.

reLATERT

Se alle arrangementer

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

Sikkerhetspolitikk på 15 minutter

08. april 2024

På 15 minutter vil Heming Olaussen, medlem av Nei til EUs folkestyreutvalg, forklare hvorfor Norges sikkerhet best ivaretas utenfor EU, og uten tettere tilknytning til EUs militærunion.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Kan EU erstatte Nato?

03. april 2024

En europeisk forsvarsgaranti er lite annet enn en ønskedrøm på ja-sida.

Norge har flere verktøy i landbrukspolitikken utenfor EU

19. mars 2024

Bondeopprør i EU viser hvor viktig det er at Norge og landbruket holdes utenfor EU

Framtida er ikke i EU

13. feb. 2024

Aktivistene i Natur og ungdom har visst glemt at Norge hadde strengere miljøkrav enn EU før innlemmelsen av EØS-avtalen.

Naturen taper på et mineralkappløp

26. jan. 2024

Så langt har ikke EØS-direktivene reddet Førdefjorden, slik miljøorganisasjonene satset på gjennom Fjordsøksmålet. Derimot pusher EU på for at Norge skal utvinne mer mineraler, og det raskt.

Informasjonskampanje om EU og EØS

21. des. 2023

Fylkeslaget i Møre og Romsdal starter informasjonskampanje.

Store ulemper med euro for Norge

08. des. 2023

– Å miste egen valuta som buffer og å ikke kunne sette renten etter eget lands økonomiske situasjon fører til mange ulemper, sa Christian Anton Smedshaug i Nei til EUs sending 7. desember.

Krona for klima og arbeid

27. nov. 2023

Innføring av euro i Norge ville frata nye grønne næringer et formidabelt konkurransefortrinn.

Forsiktig utenriksminister på glatt føre

15. nov. 2023

Utenriksminister Espen Barth Eide sa i sin redegjørelse om viktige EU- og EØS-saker at han ikke vil kutte svinger. Enn så lenge bruker han bare blinklyset.