EU-regler for dyr og mat: EØS-avtalen plager oss

Mer bruk av antibiotika og kasting av gode egg kan bli resultatet av nye mat- og dyreregler på veg fra EU.

Det renner inn med nytt regelverk fra Brüssel, og stadig oftere er det forordninger som må tilføyes forskriftsbunken vår. Som kjent må forordninger som vedtas som norsk regelverk innlemmes slik de er. Hvert komma må med, og ingen endringer tillates med mindre man innrømmes unntak. Det skjer svært sjelden.

Nå er det bruken av antibiotika til dyr som revideres. De skandinaviske landene har alltid hatt et svært lavt forbruk sammenlignet med sørligere land, og Norge har lavest forbruk til matproduserende dyr, inklusive oppdrettsfisk. De nye reviderte reglene innebærer at man ved bruk av et antibiotikum må følge bruksanvisningen slavisk. I følge danske og norske veterinærer vil dette kunne føre til overforbruk av antibiotika siden man alt har en meget restriktiv bruk i våre land. Man vil måtte bruke stoffene i større doser og flere dager enn det som er nødvendig.

Forbruket er 10 til 100 ganger høyere

Ifølge European Medicines Agency er forbruket 10 til 100 ganger høyere i de andre EØS-landene, og som Veterinærforeningens fagsjef, Ellef Blakstad, uttaler, er det høyst påkrevd at forbruket går ned i de fleste land.

Blakstad mener ifølge Nationen at muligheten til å få unntak i praksis er lik null, men håper at man her i landet kan ha en pragmatisk tolking av regelverkets bokstav slik at oppdatert informasjon og nyere terapianbefalinger kan følges.

Holdbarhet på egg

En annen regelendring som er på veg, er kortere holdbarhetstid for egg. De fleste mellom- og sør-europeiske land sliter stadig med en ubehagelig variant av Salmonella hos eggleggende høns som overføres med egg. Hønene trenger ikke ha symptomer, men huser bakterien, og den har evnen til å vandre inn i eggene før de blir lagt. Dersom lagringstida er for lang, kan den formere seg i eggene og infisere den som spiser dem. Hardkoking dreper Salmonella, men noen er nok frista til å spise bløtkokt eller bare halvkokt egg. Det skjer så ofte at man fortsatt har en epidemi gående på grunn av dette i mange land.

Som et tiltak for å få bukt med epidemien vil EU redusere holdbarhetstida for egg fra 35 til 28 dager, og flytte denne regelen til animaliehygieneforordningen som er en del av EØS. Norturas styreleder, Trine Vaag, sier til Nationen 14. mai at denne endringa vil føre til at egg må hentes fra produsentene to ganger i uka mot nå bare én gang. Eggproduksjon vil være umulig i Troms og Finnmark og i utkantstrøk i resten av landet. Norge må endre praksis på grunn av et problem som ikke eksisterer her i landet – vi har ikke et Salmonella-problem her. Departementet er tydeligvis enige med næringa og ser ut til å ville kreve et unntak.

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.