Europalinje på Jessheim fra høsten

Nei til EU og Ungdom mot EU var invitert til møte på nye Jessheim videregående skole, som starter Europalinje fra høsten.

Splitter nye Jessheim videregående skole starter til høsten opp med Europalinje, en treårig studiespesialiserende linje. Ungdom mot EU, med lektorstudentene Sigrid L Sagabråten og Dorthea Enger, og Nei til EU, ved Kathrine Kleveland, var invitert til den flotte videregående skolen og traff prosjektlederne og andre aktuelle lærere for Europalinjen på Jessheim 11. april.

Europalinjen er for elever som er spesielt interessert i samfunnsfagene og fremmedspråk. Hovedtemaet for undervisningen på denne linjen er Europas politikk, historie, kultur, identitet og språk.

Prosjektledelsen, med Hans Kristian Toft i spissen, er allerede i gang med en del pilotarbeid, og synes generelt det er for lite interesse i norsk offentlighet til hvordan vi skal stille oss til Europa i dag. De ønsker også å motivere til å studere utenfor Norge.

I opplegget vil det være deltagelse i europeisk parlament, FN-rollespill i regi av FN-sambandet, tilbud om utveksling, studietur til Strasbourg eller Brussel, egne fagdager mm.

– Nei til EU og Ungdom mot EU presenterte kort våre organisasjoner, og kom med innspill til linjen. Balansert informasjon er viktig når en skal tilegne seg kunnskap om Europa, startet Kathrine Kleveland med og takket for invitasjonen til å fremme Nei til EUs meninger som EU-motstandere.

– Det er selvsagt ikke mulig å forstå EU som politisk system uten grunnleggende kunnskap om de viktigste institusjonene, i EU og om hvorledes beslutningsprosessene i EU er organisert.

– Den demokratiske utfordring i EU, med synkende deltakelse ved hvert valg til EU-parlamentet, der det i 2014 bare var 42,5 prosent som deltok, med så lavt som 13 prosent i Slovenia er en stor utfordring i dagens EU.

Europa er mer enn EU

– Brexit er et opplagt og dagsaktuelt tema, der en realistisk framstilling av brexit, forhandlinger med EU, Norges forhold til Storbritannia og EU er viktig, sier Kleveland.

– Europalinjen må også få fram hvordan det de ti siste årene har vært økt motstand mot og skepsis til ytterligere integrasjon i Europa.

Kleveland påpekte også at Europa er mer enn EU. Elevene må lære mer om andre land i Europa, som Balkan og postsovjetiske land som grenser til EU. De ansvarlige for Europalinjen bekreftet at dette var ivaretatt.

Nei til EU tilbyr allerede videregående skoler materiell, som EU-guiden og EØS-guiden via SubjectAid.no - gratis skolemateriell

Foruten EU-guide, og en plakat om migrasjon fikk Jessheim videregående skole fire eksemplarer av Dag Seierstads bok Folket sa NEI. Og vi skal sørge for at skolen får et klassesett.

Positivt møte

Hans Kristian Toft takket for et positivt møte, og sa at det var fint å bli litt kjent med hverandre og at satset på at det åpnet for mer samarbeid fremover.

– Utrolig bra initiativ! Ei europalinje er en super mulighet for å øke bevisstheten rundt land både i og utenfor EU, og hvordan disse samarbeider, kommenterte lektorstudent Sigrid Lien Sagabråten etter besøket.

Nei til EU er positivt til ei slik linje, og satser på å bidra med formidling av navn på aktuelle foredragsholdere fra vårt kontaktnett, deltar gjerne i debatter, og vil stille opp med enkelte opplegg for elevene, sammen med Ungdom mot EU.

Stort bilde: Fra venstre Hans Kristian Toft, Sven Fredrik Eriksen, Kathrine Kleveland, Sigrid Lien Sagabråten og Dorthea Enger. Foto: Dag Axel Kristoffersen

reLATERT

Se alle arrangementer

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange i Oslo er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

Sikkerhetspolitikk på 15 minutter

08. april 2024

På 15 minutter vil Heming Olaussen, medlem av Nei til EUs folkestyreutvalg, forklare hvorfor Norges sikkerhet best ivaretas utenfor EU, og uten tettere tilknytning til EUs militærunion.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Kan EU erstatte Nato?

03. april 2024

En europeisk forsvarsgaranti er lite annet enn en ønskedrøm på ja-sida.

Norge har flere verktøy i landbrukspolitikken utenfor EU

19. mars 2024

Bondeopprør i EU viser hvor viktig det er at Norge og landbruket holdes utenfor EU

Vel møtt til årsmøte i ditt fylkeslag! 

22. feb. 2024

Nei til EUs fylkeslag er nå i gang med gjennomføring av årsmøter.  

Framtida er ikke i EU

13. feb. 2024

Aktivistene i Natur og ungdom har visst glemt at Norge hadde strengere miljøkrav enn EU før innlemmelsen av EØS-avtalen.

Eva Johanne Heir til minne

08. feb. 2024

Eva døde 21. januar seks dager før hun ville fylt 81 år, etter et langt liv i politikken og innsats i Oslo Nei til EU. 

Naturen taper på et mineralkappløp

26. jan. 2024

Så langt har ikke EØS-direktivene reddet Førdefjorden, slik miljøorganisasjonene satset på gjennom Fjordsøksmålet. Derimot pusher EU på for at Norge skal utvinne mer mineraler, og det raskt.

Informasjonskampanje om EU og EØS

21. des. 2023

Fylkeslaget i Møre og Romsdal starter informasjonskampanje.