Europalinje på Jessheim fra høsten

Nei til EU og Ungdom mot EU var invitert til møte på nye Jessheim videregående skole, som starter Europalinje fra høsten.

Splitter nye Jessheim videregående skole starter til høsten opp med Europalinje, en treårig studiespesialiserende linje. Ungdom mot EU, med lektorstudentene Sigrid L Sagabråten og Dorthea Enger, og Nei til EU, ved Kathrine Kleveland, var invitert til den flotte videregående skolen og traff prosjektlederne og andre aktuelle lærere for Europalinjen på Jessheim 11. april.

Europalinjen er for elever som er spesielt interessert i samfunnsfagene og fremmedspråk. Hovedtemaet for undervisningen på denne linjen er Europas politikk, historie, kultur, identitet og språk.

Prosjektledelsen, med Hans Kristian Toft i spissen, er allerede i gang med en del pilotarbeid, og synes generelt det er for lite interesse i norsk offentlighet til hvordan vi skal stille oss til Europa i dag. De ønsker også å motivere til å studere utenfor Norge.

I opplegget vil det være deltagelse i europeisk parlament, FN-rollespill i regi av FN-sambandet, tilbud om utveksling, studietur til Strasbourg eller Brussel, egne fagdager mm.

– Nei til EU og Ungdom mot EU presenterte kort våre organisasjoner, og kom med innspill til linjen. Balansert informasjon er viktig når en skal tilegne seg kunnskap om Europa, startet Kathrine Kleveland med og takket for invitasjonen til å fremme Nei til EUs meninger som EU-motstandere.

– Det er selvsagt ikke mulig å forstå EU som politisk system uten grunnleggende kunnskap om de viktigste institusjonene, i EU og om hvorledes beslutningsprosessene i EU er organisert.

– Den demokratiske utfordring i EU, med synkende deltakelse ved hvert valg til EU-parlamentet, der det i 2014 bare var 42,5 prosent som deltok, med så lavt som 13 prosent i Slovenia er en stor utfordring i dagens EU.

Europa er mer enn EU

– Brexit er et opplagt og dagsaktuelt tema, der en realistisk framstilling av brexit, forhandlinger med EU, Norges forhold til Storbritannia og EU er viktig, sier Kleveland.

– Europalinjen må også få fram hvordan det de ti siste årene har vært økt motstand mot og skepsis til ytterligere integrasjon i Europa.

Kleveland påpekte også at Europa er mer enn EU. Elevene må lære mer om andre land i Europa, som Balkan og postsovjetiske land som grenser til EU. De ansvarlige for Europalinjen bekreftet at dette var ivaretatt.

Nei til EU tilbyr allerede videregående skoler materiell, som EU-guiden og EØS-guiden via SubjectAid.no - gratis skolemateriell

Foruten EU-guide, og en plakat om migrasjon fikk Jessheim videregående skole fire eksemplarer av Dag Seierstads bok Folket sa NEI. Og vi skal sørge for at skolen får et klassesett.

Positivt møte

Hans Kristian Toft takket for et positivt møte, og sa at det var fint å bli litt kjent med hverandre og at satset på at det åpnet for mer samarbeid fremover.

– Utrolig bra initiativ! Ei europalinje er en super mulighet for å øke bevisstheten rundt land både i og utenfor EU, og hvordan disse samarbeider, kommenterte lektorstudent Sigrid Lien Sagabråten etter besøket.

Nei til EU er positivt til ei slik linje, og satser på å bidra med formidling av navn på aktuelle foredragsholdere fra vårt kontaktnett, deltar gjerne i debatter, og vil stille opp med enkelte opplegg for elevene, sammen med Ungdom mot EU.

Stort bilde: Fra venstre Hans Kristian Toft, Sven Fredrik Eriksen, Kathrine Kleveland, Sigrid Lien Sagabråten og Dorthea Enger. Foto: Dag Axel Kristoffersen

reLATERT

Se alle arrangementer

Nei til EU med nytt skoleringsopplegg

02. okt. 2024

– Eg har forventningar om at skoleringsopplegget blir godt mottatt og at tillitsvalgte ser verdien av å gjennomføre eit slikt skoleringsopplegg, sier Jon Olav Forbord.

Striden om EU-medlemskap kan både vinnes og tapes

02. okt. 2024

Hvordan bør vi tenke og hvordan bør vi handle? Innledning av Ole Langeland på medlemsmøte i Vest-Agder Nei til EU 17. september 2024.

Nei til EU søker organisasjonsrådgiver

01. okt. 2024

Nei til EU søker engasjert og stødig organisasjonsrådgiver i 100 % stilling.

Skolering i organisasjon

27. sep. 2024

Velkommen til Nei til EUs skoleringsopplegg for organisasjon.

Dag Seierstad-stipendet

20. sep. 2024

Nei til EUs mastergradstipend på 40 000 kr til gode oppgaver om EU og Norges forhold til EU.

Norske EU-penger til Israel?

20. sep. 2024

Utenriksministeren måtte svare om norsk deltakelse i EUs samarbeid med Israel, i lys av Norges folkerettslige forpliktelser om ikke å bidra til krigsforbrytelser.

Handelsavtale er svaret

18. sep. 2024

En løsning med en reforhandlet handelsavtale og bilaterale avtaler på andre områder er ikke bare et reelt alternativ – det er svaret på framtidas samarbeidsform med EU-landene, skriver Einar Frogner.

EU: Drømmen som brast

26. aug. 2024

Den som vil bli statsminister i Norge, må la EU-spørsmålet ligge.

Nina Engelbrektson: – Viktigast er råderett over eigne ressursar

23. aug. 2024

Nina Sandal Engelbrektson syns det var grådig kjekt å stå på stand for Gloppen Nei til EU på Sandanedagane 16.–18. august.

«No bad feelings» på stand

14. aug. 2024

– Det er veldig viktig å ha kontakt med folket, og den kontakten får vi her.

Ny EU-måling: EU-motstanden i Norge står fortsatt sterkt!  

12. aug. 2024

– Det norske folket syns vi har det bra slik vi har det. Det er et tydelig nei-flertall fordi folk ønsker folkestyre, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU. 

Israel i EUs horisont

12. aug. 2024

Når Israel mottar milliarder fra EUs forskningsprogram, er det grunn til å diskutere midlene Norge betaler til EU.