Fri innreise for sesongarbeidere i landbruket – felles for hele EU

Regjeringen har foreslått å gjøre unntak for innreiseforbudet for sesongarbeidere i landbruket.

Det er de ikke alene om. I hele EU er landbruk i større skala, som grøntsektoren ofte er, avhengig av utenlandsk arbeidskraft. I alle land blir de betalt under det vanlige lønnsnivået i landet.

Det er ikke slik at EU helt har gitt opp sitt frie arbeidsmarked sjøl om det er krise. 30. mars kom EU-kommisjonen med retningslinjer. Her ramser de opp de kritiske funksjonene som må unntas fra reiseforbud. Her er det lagt spesiell vekt på at sesongarbeidere i landbruket er inkludert. I sine retningslinjer retningslinjer fra 30. mars 2020 går EU-kommisjonen enda lenger. Dersom et arbeid er tillatt i Norge skal vi tillate arbeidere som må krysse grensa. Både grensearbeidere og utsendte fra andre land. De må likebehandles. Dersom de vil håndheve dette så vil det komme i konflikt med smittevernet i mange land.

Denne delen av landbruket er det som klares viser hvor sykt EUs arbeidsmarked er blitt gjennom fri flyt av arbeidskraft. Ingen land bør gjøre seg helt avhengig av utenlandsk arbeidskraft i en så kritisk sektor.

Og ingen land må gjøre seg avhengig av at dette livsviktige arbeidet blir utført til lønn langt under det normale lønnsnivået. I Norge er den allmenngjorte tarifflønna her på 123,15 kroner. Det er halvparten av normal industriarbeiderlønn.

Hvor bindende disse retningslinjene fra EU er vet vi ikke. Uansett så bør Norge for framtida komme seg ut av denne situasjonen. I en situasjon der både næring og regjering mener dette er kritisk for samfunnet så bør det være mulig å sørge for ei anstendig lønn nå.

Stort bilde i toppen: (Landbruksdirektoratet)

reLATERT

Se alle arrangementer

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange i Oslo er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

05. april 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU angående det reviderte fornybardirektivet.