Rødgrønn debatt under Arendalsuka 2021. I panelet var Sigbjørn Gjelsvik, stortingsrepresentant fra Senterpartiet; Mirell Høyer-Berntsen, førstekandidat i Aust-Agder for Sosialistisk Venstreparti; Bjørnar Skjæran, nestleder i Arbeiderpartiet; og Tobias Drevland Lund, førstekandidat i Telemark for Rødt. Nei til EU-leder Roy Pedersen ønsket velkommen og Anne Ekornholmen fra Nationen var debattleder. 

Fullt hus på Nei til EUs debatt om ny rødgrønn regjering

Ingen seter var ledige da Nei til EU inviterte til paneldebatt med representanter fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt under Arendalsuka. 

Spørsmålet partiene diskuterte var «Ny rødgrønn regjering. Hva betyr det for Norges forhold til Europa?». I panelet var Sigbjørn Gjelsvik, stortingsrepresentant fra Senterpartiet; Bjørnar Skjæran,nestleder i Arbeiderpartiet; Mirell Høyer-Berntsen, førstekandidat i Aust-Agder for Sosialistisk Venstreparti og Tobias Drevland Lund, førstekandidat i Telemark for Rødt. Anne Ekornholmen fra Nationen var debattleder. 

De fire partiene var helt enige om at det ikke er aktuelt å melde Norge inn i EU i kommende periode. Derimot var temperaturen høy da temaet ble EØS-avtalen. 

– Det er ingen grunn til å ta initiativ til å melde Norge inn i EU i neste Stortingsperiode, sa Bjørnar Skjæran fra Arbeiderpartiet. . 

– Under den rødgrønne regjeringsperioden innførte vi fire handlingsplaner mot sosial dumping. Vi går til valg på det som har blitt kalt Oslomodellen. Vi skal lage verdens strengeste arbeidslivsregelverk. Vi vil utnytte handlingsrommet innenfor EØS-avtalen maksimalt. 

– Vi ser bedrifter som blør og et useriøst arbeidsliv, også her i Agder. Er det slik Arbeiderpartiet vil ha det? 

Mirell Høyer-Berntsen fra SV mener EØS truer det norske arbeidslivet.

– Vi ser bedrifter som blør og et useriøst arbeidsliv, også her i Agder. Er det slik Arbeiderpartiet vil ha det? 

Skjæran var ikke enig i den beskrivelsen. 

– Det er ingen andre parti som har fremmet så mange forslag for et seriøst arbeidsliv som Arbeiderpartiet. Så skal jeg gi de andre partiene her det at vi stort sett har vært enige om disse forslagene. 

– Målet må være å få erstattet den regjeringa som bare har ett tiltak i næringspolitikken, som er kutt i formuesskatten. 

Markedsadgang er viktig, ikke EØS

Sigbjørn Gjelsvik oppklarte hva Senterpartiet mener om å si opp EØS-avtalen. 

– Senterpartiet ønsker å erstatte EØS med en handels- og samarbeidsavtale. Men det første vi vil gjøre er å lage en utredning om alternativ. Deretter vil vi si opp EØS og erstatte den med en slik avtale. 

Senterpartiet vil ikke finne på å si opp EØS uten at vi har et alternativ som fullt ut ivaretar industriens markedsadgang. 

– Det viktige for næringslivet er markedsadgangen, ikke tre bokstaver som heter EØS. 

Tobias Drevland Lund fra Rødt mener bemanningsbransen fører til sosial dumping og krever at bransjen blir stoppet. 

– Vi forstår at det ikke er flertall for å si opp EØS-avtalen nå. Men derfor må vi bruke handlingsrommet til å stoppe bemanningsbransjen. 

Stort bilde i toppen: Rødgrønn debatt under Arendalsuka 2021. I panelet var Sigbjørn Gjelsvik, stortingsrepresentant fra Senterpartiet; Mirell Høyer-Berntsen, førstekandidat i Aust-Agder for Sosialistisk Venstreparti; Bjørnar Skjæran, nestleder i Arbeiderpartiet; og Tobias Drevland Lund, førstekandidat i Telemark for Rødt. Nei til EU-leder Roy Pedersen ønsket velkommen og Anne Ekornholmen fra Nationen var debattleder.  (Foto: Sindre Humberset)

reLATERT

Se alle arrangementer

EUs fornybardirektiv artikkel for artikkel

28. juni 2024

Et av de mest omstridte regelverkene i EUs energipakke 4 er fornybardirektivet.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

27. juni 2024

Strøm er et samfunnsgode, ikke handelsvare. Strømmen må ut av markedet! Direktivene og forordningene i EUs fjerde energipakke må avvises i sin helhet.

Forutsigbarheten som forsvant

19. juni 2024

Line Eldring og Olav Slettebø fra EØS-utredningen avfeier empiri som motsier eller nyanserer deres egne konklusjoner som «anekdotisk».

Einar Frogner hilset Bondetinget

13. juni 2024

– Vi skal kjempe sammen med dere for folkestyret. Derfor sier vi ja til folkestyre og nei til EU, sa Einar Frogner i hilsenen til Bondelagets årsmøte.

– Vi er tøffe

08. juni 2024

Tone Berg og resten av gjengen i Sør-Trøndelag Nei til EU står på stand og tar kampen for folkestyre og rettferdighet.  

EØS-utredningens slagside

05. juni 2024

De sentrale studiene EØS-utredningen viser til, omhandler ikke de siste ti-tolv årene, der EU har sakket akterut i økonomisk utvikling i forhold til flere andre deler av verden.

Vett 1 2024 30 år med EØS

28. mai 2024

Konsekvenser for folkestyre, arbeidsliv, klima og næringsliv. Alternativer til EØS-avtalen.

Økonomi og næringsliv

26. mai 2024

EØS-avtalen begrenser verktøykassen for at myndighetene kan drive en aktiv næringspolitikk. Gir avtalen forutsigbarhet for norsk næringsliv?

Handel og samarbeid med EU uten EØS

26. mai 2024

Hva skjer dersom EØS-avtalen sies opp?

Har EØS gitt gevinst?

26. mai 2024

Eldring-utvalget overser at norsk fastlandsindustri har fått et økende underskudd mot EU gjennom tiårene med EØS-avtalen.

Flere ønsker en handelsavtale enn EØS

26. mai 2024

Det er flere som er for en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen. Et klart flertall mener EU har for mye makt i Norge.

Folkestyre og suverenitet under press

26. mai 2024

Makt er overført til markedet, multinasjonale konserner, uavhengige forvaltningsorganer og rettslige institusjoner – i Norge og i utlandet. EØS-avtalen står sentralt i denne utviklingen.