Ga innspill til regjeringens EU-strategi

- Vetoretten er en del av handlingsrommet i EØS-avtalen, og må brukes mer aktivt for å ivareta norske interesser. Det var et av innspillene fra Nei til EU i møte med statssekretæren for EU/EØS-saker.

Etter at Europaministeren forsvant fra statsrådskabalen da Venstre ble del av regjeringen, er det statssekretær Audun Halvorsen (H) i Utenriksdepartementet som særskilt følger opp EU/EØS-sakene. Regjeringen arbeider nå med en ny EU-strategi, som skal være ferdig i april. Mandag 12. februar møtte leder Kathrine Kleveland og utredningsleder Morten Harper fra Nei til EU statssekretæren på hans kontor for å gi innspill til den kommende strategien.

Kleveland la vekt på det klare flertallet mot norsk EU-medlemskap gjennom mange år, og at dette må være retningsgivende for regjeringens tilnærming til EU-saker. Hun understreket at Nei til EU er en viktig aktør for å skape offentlig debatt om EU/EØS-saker, og at Nei til EU bruker betydelige ressurser på tilby informasjon til skoleverket og andre læresteder.

Nei til EU ga statssekretæren innspill i fem hovedpunkter:  

1. Brexit er en unik mulighet for å styrke Norges posisjon overfor EU. Nær sagt alle er enig om at EØS-avtalen er en lite demokratisk konstruksjon. Storbritannias fremtidige handelsavtale med EU kan i så måte peke på interessante alternativer. EU/EØS-områdets økonomiske betydning vil dessuten reduseres kraftig når Storbritannia, som er Norges største eksportmarked for varer, forlater unionen. Hvis Storbritannia, på tross av dagens offisielle signaler, skulle ønske igjen å bli medlem av EFTA, vil et slikt EFTA+ dessuten være en betydelig økonomisk allianse i en forhandlingssituasjon overfor EU. Nei til EU mener regjeringen bør iverksette en offentlig utredning (NOU) om de utfordringene og mulighetene som brexit reiser, herunder andre avtaleformer med EU enn dagens EØS-avtale. Nei til EU mener også at regjeringen bør innta en positiv holdning til et eventuelt britisk EFTA-medlemskap. 

2. Reservasjons- eller vetoretten er en del av handlingsrommet i EØS-avtalen. Den må brukes mer aktivt for å ivareta norske interesser. Aktuelt regelverk i EØS som Nei til EU mener må avvises er EUs tredje energimarkedspakke samt den fjerde jernbanepakken.

3. All myndighetsoverføring til et EU-byrå eller overvåkingsorganet ESA må legges frem for Stortinget for behandling etter Grunnlovens § 115 om suverenitetsavståelse. Den såkalte læren om «lite inngripende» myndighetsoverføring har ikke støtte i Grunnlovens ordlyd.

4. Norge må i større grad problematisere overfor EU EØS-relevansen av ny EU-lovgivning. EUs direktiver og forordninger som ikke opplagt er en del av EØS-avtalens kjerneområde bør anses for å ikke være EØS-relevant.

5. Konsekvenser av nye direktiver og forordninger fra EU som skal tas inn i EØS må gjennomgå en kritisk, nasjonal konsekvensvurdering før regelverket aksepteres i EØS-komiteen. EØS-avtalen har en vetorett, men ingen angrerett. Forhåndsvurderingene er derfor særskilt viktig.

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

– Løsningen er det globale samarbeidet. Ikke å slutte seg nærmere til EU

19. feb. 2025

– Det er akkurat nå det gjelder å holde hodet kaldt, det er nå det gjelder å ha is i magen, sier Nei til EU-leder Einar Frogner. Se ny video her!

Det du bør vite om toll

17. feb. 2025

Hva betyr Trumps toll for norsk eksport? EU har ikke varslet mottiltak som vil ramme Norge.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Sverige: Devaluering av demokratiet

10. feb. 2025

Mens Norge sa nei, ble Sverige medlem i EU fra januar 1995. Hva er svenske erfaringer med 30 års EU-medlemskap?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Klar tale mot EUs fjerde energimarkedspakke på Trondheimskonferansen 2025

03. feb. 2025

Nei til EU var til stede på årets Trondheimskonferanse og arrangerte et godt besøkt EU/EØS-formøte. Årets resolusjon inneholder tydelige standpunkter mot overnasjonal kontroll fra EU i både energipolitikken og arbeidslivspolitikken.

Donald Trump som EU-skrømt?

20. jan. 2025

At Trump driver politikk etter kaosmetoden, betyr ikke at vi i Norge bør få helt panikk.

– EU-medlemskap vil flytte makt til et udemokratisk system

16. jan. 2025

– Vi kaller EØS-avtalen en abonnementsordning på høyrepolitikk. Da er EU-medlemskap hele familiepakka, tv-abonnement, internett og alt samtidig. Bare mer av det samme, sa Freddy Øvstegård i webinaret 16. januar. Se webinaret her!

Islendingene sier nei til EU

06. jan. 2025

Det er flere på Island som er mot enn for et EU-medlemskap, viser en ny meningsmåling. Samtidig er det også flertall for å holde en folkeavstemning.

Islandssuget

06. jan. 2025

Kan valget på Island få konsekvenser for Norges forhold til EU?